Μαός της Αφαίας, στην Αίγινα
Image by van_varyukhin from depositphotos

Αίγινα. Ο Παράξενος Θρύλος με τις Δύο Βασίλισσες
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Αίγινα. Βουτηγμένος στη μυθολογία και τα αρχαία θαύματα, αυτός ο ειδυλλιακός προορισμός μπορεί να υπερηφανεύεται για μια πληθώρα θησαυρών, όπως η αινιγματική Σφίγγα της, ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας και ο ναός του Απόλλωνα και της Αφαίας που προκαλεί δέος, αλλά και μία παράξενη παράδοση για δύο βασίλισσες και ένα φίδι.

Ελάτε μαζί μας καθώς ξεκινάμε ένα ταξίδι για να εξερευνήσουμε κάποια μυστικά αυτού του αξιοσημείωτου νησιού. Ένα μοναδικό και ξεχωριστό στολίδι στον μαγευτικό Σαρωνικό Κόλπο. Ένα καταφύγιο για τους λάτρεις της ιστορίας, των αρχαιολογικών χώρων, της θάλασσας, της πεζοπορίας, του καλού φαγητού και της ηρεμίας που αποπνέει.

Η Σφίγγα της Αίγινας

Η περιπέτειά μας ξεκινά με τη Σφίγγα της Αίγινας, ένα αινιγματικό αριστούργημα που μαγνητίζει τη φαντασία των επισκεπτών εδώ και αιώνες. Λαξευμένο από ένα ενιαίο κομμάτι μαρμάρου, αυτό το μυθικό πλάσμα στεκόταν περήφανα στο ναό του Απόλλωνα, φυλάσσοντας τα μυστικά του.

Με το σώμα ενός λιονταριού και το κεφάλι ενός ανθρώπου, η Σφίγγα λέγεται ότι συμβολίζει την ένωση της ανθρώπινης νοημοσύνης και των ζωικών ενστίκτων. Όμως, η Σφίγγα της Αίγινας, ίσως να έκρυβε διαφορετικά μυστικά, με βάση το θρύλο που ακολουθεί παρακάτω.

Καθώς στέκεται ο επισκέπτης μπροστά σε αυτό το μεγαλοπρεπές άγαλμα, δεν μπορεί παρά να μαγευτεί από τη διαχρονική ομορφιά του, και να φαντάζεται τις ιστορίες που θα μπορούσε να πει, αν μιλούσε.

Διαβάστε επίσης: Τα Μυστικά που Κρύβουν οι Σφίγγες

Στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας

Συνεχίζοντας την εξερεύνηση μας, βρισκόμαστε στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας, μια απόδειξη του πλούσιου παρελθόντος του νησιού. Ήταν η Ακρόπολη του νησιού και η Κολώνα αποτελεί μέρος του Ναού του Απόλλωνα.

Η τοποθεσία πήρε το όνομά της από τη μοναχική στήλη που στέκεται ψηλά ανάμεσα στα ερείπια, ένας μοναχικός φρουρός, ύψους περίπου 9 μέτρων που έχει ξεπεράσει τη δοκιμασία του χρόνου και βρίσκεται εκεί ως μοναδικός μάρτυρας.

Καθώς θα περιπλανηθείτε στην τοποθεσία, δεν μπορεί παρά να νιώσετε ένα αίσθημα δέους και ευλάβειας για τους ανθρώπους που κάποτε ζούσαν σε αυτό το γκρεμισμένο μέρος.

Στον εμβληματικό Ναό του Απόλλωνα

Κανένα ταξίδι στην Αίγινα δεν θα ήταν ολοκληρωμένο χωρίς μια επίσκεψη στον εμβληματικό Ναό του Απόλλωνα που βρίσκεται σκαρφαλωμένος στην κορυφή του λόφου να μαγεύει τη θάλασσα. Αυτό το αρχαίο ιερό προσφέρει εκπληκτική θέα στο γύρω τοπίο.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Καθώς ανηφορίζετε προς το ναό, μπορείτε σχεδόν να νιώσετε την παρουσία των θεών που κάποτε λατρεύονταν εδώ. Το μεγαλείο και η αρχιτεκτονική ανδρεία του ναού αποτελούν απόδειξη της ευρηματικότητας των αρχαίων Ελλήνων.

Αφιερώστε μια στιγμή για να καθίσετε σε ήσυχη περισυλλογή, θαυμάζοντας την ευρηματικότητα του ανθρώπινου πνεύματος που έχτισε μια τόσο υπέροχη κατασκευή καθώς την φαντάζεστε πλήρως ολοκληρωμένη.

Ο Θρύλος με τις Δύο Βασίλισσες

Σύμφωνα με το συλλογικό βιβλίο Μυστική Ελλάδα, από τις εκδόσεις Αρχέτυπο, υπάρχει μια παράξενη και ιδιάζουσα παράδοση για δύο βασίλισσες. Φαίνεται να υπονοεί διάφορα που, ίσως, θα μπορούσαν να επιβεβαιωθούν με κάποιο τρόπο και διάφορους σύγχρονους υπολογισμούς.

Ο θρύλος θα μπορούσε να ανάγεται στην αρχαία Ελλάδα, αλλά νομίζω πως είναι πιθανότερο να αποτελεί μια νεότερη παράδοση που σχετίζεται με την αρχαιότητα και ορισμένα μνημεία που οικοδομήθηκαν τότε, αλλά σήμερα σώζονται μόνο κάποια ερείπιά τους.

Από το ανατολικό στο δυτικό άκρο

Ο θρύλος κινείται από το ανατολικό στο δυτικό άκρο της Αίγινας και ιδιαίτερα στον πανέμορφο και πευκόφυτο λόφο της Κολώνας, πάνω από το αρχαίο πολεμικό λιμάνι, γνωστότερο ως Κρυπτός Λιμένας, εκεί όπου οι Αιγινήτες έκρυβαν τις τριήρεις τους.

Λέγεται, λοιπόν, ότι κάποτε στην Αίγινα βασίλευαν δύο βασίλισσες. Η μία είχε το παλάτι της στο δυτικό μέρος του νησιού, στην Κολώνα, ενώ η άλλη στο ανατολικό μέρος. Ήταν αδελφές και πολύ συχνά διέσχιζαν το νησί για να επισκεφθεί η μία την άλλη.

Για κάποιο απροσδιόριστο λόγο τονίζεται πως η βασίλισσα της Κολώνας, στο δυτικό μέρος, ξεκινούσε το πρωί για να πάει στην αδελφή της, οπότε είχε συνεχώς τον ήλιο μπροστά της να της χαϊδεύει το πρόσωπο. Επίσης, όταν επέστρεφε στην Κολώνα είχε και πάλι τον ήλιο μπροστά της, καθώς έδυε, γι’ αυτό και σταδιακά είχε αποκτήσει ένα όμορφο ηλιοψημένο χρώμα στο δέρμα της.

Το μέρος όπου συναντιόνταν

Το μέρος όπου συναντιόνταν οι δύο βασίλισσες δεν ήταν όπως θα περίμενε κανείς, η μία να πηγαίνει στο παλάτι της άλλης. Μοίραζαν τη διαφορά της διαδρομής. Η παράξενη παράδοση λέει πως εκεί που συναντιόντουσαν οι δύο βασίλισσες βρισκόταν το ακριβές κέντρο του νησιού.

Το μέρος αυτό παρέμενε μυστικό, γιατί όποιος το μάθαινε θα μπορούσε εύκολα να εξουσιάσει όλο το νησί. Εκεί, στο κέντρο ζούσε κάπου ένα μεγάλο φίδι που θα καταβρόχθιζε όποιον πλησίαζε και δεν ήταν άξιος να μάθει το μυστικό του.

Ο Παντελής Γιαννουλάκης δεν δίνει περισσότερα στοιχεία για αυτή την παράδοση, ίσως να μην διαθέτει. Μας αφήνει να αναρωτηθούμε: αν το δυτικό άκρο ήταν ο λόφος της Κολώνας, ποιο να ήταν το ανατολικό;

Άραγε, θα μπορούσε ο θρύλος να αναφέρεται στο λόφο με το ναό της Αφαίας με τα δωρικά ερείπια, όπως δωρικά είναι και του Απόλλωνα στα δυτικά, δηλαδή στην Κολώνα;

Το κέντρο του νησιού

Και ποιο ήταν το σημείο συνάντησης στο κέντρο του νησιού; Αν τραβήξουμε μια ευθεία γραμμή που ενώνει τα δύο σημεία κοντά στο κέντρο της θα εντοπίσουμε τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης, όπως και άλλες μονές ή εκκλησίες, εκεί τριγύρω, καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο Παλαιοχώρας.

Σε τι από όλα αυτά θα μπορούσε να αναφέρεται ο θρύλος, αν υποθέσουμε ότι υπάρχει κάποια αξία να το ψάξουμε; Ποιες από όλες αυτές τις τοποθεσίες θα μπορούσε να κρύβει στους κόλπους της παραδόσεις για κάποιο φίδι ή δράκοντα ως φύλακα-φρουρό;

Το πραγματικό κέντρο της Αίγινας

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως αυτό το υποθετικό σημείο συνάντησης των δύο βασιλισσών που προαναφέραμε αποτελεί περίπου το κέντρο της απόστασης Κολώνας-Αφαίας. Το πραγματικό κέντρο της Αίγινας, θα μπορούσε, ίσως, λίγο αυθαίρετα να προσδιοριστεί στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσολεόντισσας.

Θα μπορούσε όμως ο θρύλος να αναφέρεται νοτιότερα, στο ναό του Ελλανίου Διός. Μόνο που, σε αυτή την περίπτωση, ο συγκεκριμένος ναός δεν βρίσκεται σε κάποιο γνωστό νοητό κέντρο. Θα μπορούσε, όμως, να αποτελεί την κορυφή ενός νοητού και πιθανού ισοσκελούς τριγώνου: Κολώνα, Ελλάνιος Δίας, Αφαία.

Αν ισχύει και πρακτικά, εννοώ με μετρήσιμους υπολογισμούς και ελάχιστες παρεκκλίσεις, το νοητό ισοσκελές τρίγωνο με κορυφή το ναό Ελλάνιου Διός, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε περαιτέρω συμπεράσματα, ίσως, όχι και τόσο αυθαίρετα.

Τίποτα δεν ειπώθηκε τυχαία

Τι μπορεί να κρύβει αυτή η παράξενη αφήγηση για τις δύο βασίλισσες; Τι γνώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες; Τι γνώριζαν οι νεότεροι και προσπάθησαν να το περάσουν μέσα από αυτόν τον περίεργο θρύλο με τις δύο βασίλισσες; Είμαι, βέβαιος, πως τίποτα δεν ειπώθηκε τυχαία.

Τα υπονοούμενα είναι πάρα πολλά και μερικές φορές δεν βγάζουν άκρη. Χρειάζεται μεγάλη υπομονή, επίσκεψη σε αυτά τα μέρη, διάβασμα για τους τοπικούς θρύλους και τους μύθους σε αυτές τις περιοχές. Η Σφίγγα της Αίγινας κρατάει ακόμα καλά κλειστά τα μυστικά της.

Διαβάστε επίσης: Η Σφίγγα και το Μυστικό του Σύμπαντος

Σύντομο οδοιπορικό στην Αίγινα

Πέρα από τα αρχαιολογικά της θαύματα, η Αίγινα προσφέρει ένα γοητευτικό μείγμα φυσικής ομορφιάς και αυθεντικού ελληνικού πολιτισμού.

Η Αίγινα φημίζεται για τα φιστίκια της

Το νησί φημίζεται για τα φιστίκια του, τα οποία ευδοκιμούν στο εύφορο έδαφός του και αξιοποιούνται στην τοπική κουζίνα. Αν με ρωτούσατε, προτείνω ανεπιφύλακτα πραλίνα φιστικιού Αιγίνης.

Αφεθείτε σε μια απόλαυση με γεύση φιστικιού καθώς εξερευνάτε τα γραφικά δρομάκια της πόλης της Αίγινας, όπου τα παραδοσιακά ασβεστωμένα σπίτια και οι ζωντανές βουκαμβίλιες δημιουργούν ένα γραφικό σκηνικό.

Πέρα ​​από το πεπατημένο μονοπάτι

Για να βυθιστείτε πραγματικά στη γοητεία του νησιού, προχωρήστε πέρα ​​από το πεπατημένο μονοπάτι και εξερευνήστε τα κρυμμένα διαμάντια του. Ανακαλύψτε απομονωμένους κολπίσκους με κρυστάλλινα νερά, όπου μπορείτε να βουτήξετε στην αναζωογονητική αγκαλιά του Σαρωνικού.

Κάντε μια χαλαρή βόλτα στους δρόμους, αναπνέοντας το ευωδιαστό άρωμα της Μεσογείου. Ασχοληθείτε με τους ντόπιους, οι οποίοι είναι γνωστοί για τη ζεστή φιλοξενία και την αγάπη τους να μοιράζονται τους θησαυρούς του νησιού τους.

Η Αίγινα δεν είναι απλώς ένας προορισμός

Καθώς ο ήλιος δύει στο αξέχαστο ταξίδι μας στην Αίγινα, μας αφήνει μια βαθιά εκτίμηση για την πλούσια κληρονομιά και τη φυσική ομορφιά του νησιού. Η Αίγινα δεν είναι απλώς ένας προορισμός. είναι μια πύλη στο παρελθόν, όπου η μυθολογία και η ιστορία συμπλέκονται.

Έτσι, είτε είστε λάτρης των αρχαιολογικών χώρων, είτε λάτρης της ελληνικής μυθολογίας, είτε απλά αναζητάτε ένα κομμάτι παραδείσου, η Αίγινα σας καλεί να ξετυλίξετε τα μυστήρια της και να δημιουργήσετε αναμνήσεις που θα διαρκέσουν μια ζωή.

Ελάτε, αφήστε την Αίγινα να σας κάνει τα ξόρκια της και οι αρχαίοι της ψίθυροι θα σας οδηγήσουν σε έναν κόσμο όπου το παρελθόν και το παρόν χορεύουν σε τέλεια αρμονία.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από aiginaia, weloveaegina.com, aegina.gr
diadrastika / Image by van_varyukhin from depositphotos.com