Κίμωλος. Παραλία Μαυροσπηλιά, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Αρχαία Βυθισμένη Πόλη στα «Ελληνικά».
Κίμωλος. Παραλία Μαυροσπηλιά. Image by lefpap from depositphotos

Κίμωλος. Η Αρχαία Βυθισμένη Πόλη στα «Ελληνικά»
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Η Κίμωλος, ένα μικρό ελληνικό νησί στο αρχιπέλαγος των Κυκλάδων, είναι από καιρό σεβαστή για την ανέγγιχτη φυσική ομορφιά της. Ωστόσο, καταδύσεις έριξαν φως σε μια πολιτιστική κληρονομιά που ξεπερνά την εκπληκτική ακτογραμμή της.

Κάτω από τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά που περιβάλλουν το νησί της Κιμώλου, μια ανάσα από την Μήλο, κρύβεται ένα εκπληκτικό μυστικό που περιμένει να το ανακαλύψετε. Μια βυθισμένη αρχαία πόλη, κρυμμένη για αιώνες, αποκαλύπτει έναν ακμάζοντα πολιτισμό κατά τη μυκηναϊκή περίοδο.

Καθώς τα βάθη του Αιγαίου αποκαλύπτουν σιγά σιγά τους κρυμμένους θησαυρούς του, πιθανοί τάφοι και σπίτια, πηγάδια και τείχη αναδύονται ως σιωπηλοί μάρτυρες μιας περασμένης εποχής.

Ανάμεσα στην περιοχή «Ελληνικά», με την παραλία τους, και το νησάκι του Αγίου Ανδρέα, η βυθισμένη αρχαία πόλη, που πιστεύεται ότι χρονολογείται από τη μυκηναϊκή περίοδο, προσφέρει μια δελεαστική ματιά σε έναν πολιτισμό που κάποτε άκμασε σε αυτή τη μαγευτική γωνιά του κόσμου.

Η Κίμωλος στα «Ελληνικά», δέχεται τακτικά ερασιτέχνες αρχαιολόγου και εξερευνητές αλλά και τουρίστες που θέλουν να μελετήσουν σχολαστικά ή απλά να δουν τα υποβρύχια ερείπια, συνθέτοντας το παζλ του παρελθόντος του νησιού. Όλα όσα βρίσκονται μέσα στη βυθισμένη πόλη υποδηλώνουν μια εκλεπτυσμένη κοινωνία που προφανώς ασχολούνταν με το εμπόριο, την τέχνη και, ενδεχομένως, την αρχιτεκτονική.

Εάν δεν είχαν απομείνει ερείπια που αλλοίωσαν οι αιώνες και το αλμυρό θαλασσινό νερό, είναι πέρα από βέβαιο ότι, θα είχαμε πολύ περισσότερα να πούμε.

Διαβάστε επίσης: Η Αιγηίδα πριν Βυθιστεί στο Αιγαίο Πέλαγος

Πιθανοί τάφοι

Καθώς οι βουτηχτές κατεβαίνουν στα ρηχά βάθη, αντιμετωπίζουν ένα θέαμα που προκαλεί δέος. Οι πιθανοί τάφοι, κάποτε οι τελευταίοι τόποι ανάπαυσης των κατοίκων της πόλης, λειτουργούν τώρα ως χρονοκάψουλες, διατηρώντας τα απομεινάρια ενός πολιτισμού που χάθηκε από καιρό.

Κολυμπώντας ανασυνθέτουμε το σκηνικό και μπορούμε μόνο να φανταστούμε περίπλοκες τοιχογραφίες να κοσμούν τους τοίχους, που απεικονίζουν σκηνές της καθημερινής ζωής, μυθολογικές φιγούρες και θρησκευτικές τελετουργίες.

Αυτά τα μαγευτικά έργα τέχνης, αν δεν τα είχε εξαφανίσει η ζωντανή θάλασσα, θα μπορούσαν να προσφέρουν μια ματιά στις πεποιθήσεις και τα έθιμα του μυκηναϊκού λαού.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Βυθισμένες δομές που παραπέμπουν σε σπίτια

Πέρα από τους τάφους, βυθισμένες δομές που παραπέμπουν σε σπίτια είναι πιθανό να παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες στους υποβρύχιους αρχαιολόγους, όπως για την καθημερινή ζωή των αρχαίων κατοίκων της Κιμώλου.

Και σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να φανταστούμε ανάμεσα στους θαλασσινούς κατοίκους πως η ανθρώπινη αρχιτεκτονική εκείνης της εποχής θα αποκαλύπτει ένα αξιοσημείωτο επίπεδο πολυπλοκότητας, με εξαιρετική τοιχοποιία και περίπλοκα σχέδια δαπέδων.

Η διάταξη αυτών των σπιτιών υποδηλώνει μια κοινωνία οργανωμένη γύρω από κοινόχρηστους χώρους, δίνοντας έμφαση στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και τη σημασία των κοινοτικών δεσμών.

Η παρουσία πηγαδιών

Η παρουσία πηγαδιών εντός της βυθισμένης πόλης υποδηλώνει ένα επίπεδο αστικού σχεδιασμού και προηγμένων συστημάτων διαχείρισης του νερού.

Αυτά τα πηγάδια όχι μόνο παρείχαν μια ζωτική πηγή νερού για την κοινότητα αλλά χρησίμευαν και ως χώροι συγκέντρωσης κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Μέσα από αυτά τα πηγάδια καλλιέργησαν οι πιθανοί Μυκηναίοι κάτοικοι της Κιμώλου την αίσθηση της ενότητας και το κοινοτικό τους πνεύμα.

Διαβάστε επίσης: Μυκηναϊκός Πολιτισμός. Ποιο ήταν το τέλος του

Οι βυθισμένες οχυρώσεις

Τα απομεινάρια πιθανών τειχών που κάποτε περίκλειαν την πόλη, πριν την καταπιεί η θάλασσα, είναι από μόνα τους μια απόδειξη του μεγαλείου του πολιτισμού.

Χτισμένα, προφανώς, με ακρίβεια και ευρηματικότητα, αυτά τα τείχη κάποτε προστάτευαν τους κατοίκους από εξωτερικές απειλές, ενώ λειτουργούσαν και ως σύμβολο της υπερηφάνειας και της πολιτιστικής τους ταυτότητας.

Σήμερα, αυτές οι βυθισμένες οχυρώσεις στέκουν αγέρωχες ακόμα να μας θυμίζουν την ανθεκτικότητα της πόλης απέναντι στις αντιξοότητες. Αν και δεν προστάτευσαν τους κατοίκους από την πλημμύρα είναι πιθανό αυτοί να πρόλαβαν να σωθούν όσο ήταν ακόμα καιρός.

Μια μοναδική ευκαιρία

Η ανακάλυψη της βυθισμένης αρχαίας πόλης στην Κίμωλο προκαλεί τεράστιο ενθουσιασμό μεταξύ των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών που δεν γνωρίζουν για αυτή την ανακάλυψη.

Παρέχει, επίσης, μια μοναδική ευκαιρία να αποκαλυφθούν τα μυστήρια ενός αρχαίου πολιτισμού που κάποτε άκμασε αλλά ένας ισχυρός σεισμός ή κάποια άλλη φυσική καταστροφή σκέπασε με τόνους νερού αυτή την αξιοσημείωτη πόλη, αφήνοντας ελάχιστα δείγματα της ύπαρξής της, ωστόσο αρκετά για να την αναπλάσουμε στη φαντασία μας.

Αυτή η βυθισμένη πόλη, μερικές δεκάδες μέτρα από την παραλία «Ελληνικά», προσφέρει στους επισκέπτες της Κίμωλου, τη δυνατότητα να δουν την ιστορία να ζωντανεύει.

Οι ανεπίσημες ξεναγήσεις κατάδυσης επιτρέπουν σε περιπετειώδεις ψυχές να εξερευνήσουν τα ερείπια από πρώτο χέρι, απλά με μία μάσκα και έναν αναπνευστήρα, βυθίζοντας τον εαυτό τους στα απομεινάρια ενός πολιτισμού που χάθηκε άδοξα από καιρό.

Η εμπειρία της κολύμβησης ανάμεσα σε αρχαίους τοίχους και η στάση πάνω από ερείπια αρχαίων κατοικιών προκαλεί πραγματικά δέος, παρέχοντας μια απτή σύνδεση με το παρελθόν.

Διαβάστε επίσης: Αρχαία Τείχη του Περού είναι σαν τα Μυκηναϊκά

Η Κίμωλος, με τη βυθισμένη αρχαία πόλη

Η Κίμωλος, με τη βυθισμένη αρχαία πόλη της, έχει αποκαλύψει έναν θησαυρό ιστορίας και πολιτισμού.

Καθώς οι ερευνητές εμβαθύνουν στα μυστήρια που κρύβονται κάτω από τη θάλασσα, η ιστορία αυτού του αξιοσημείωτου πολιτισμού συνεχίζει να ξετυλίγεται. Μέσα από τους τάφους, τα σπίτια, τα πηγάδια και τους τοίχους, μας παρέχουν μια υγρή ματιά σε μια ακμάζουσα κοινωνία που διαμόρφωσε την πορεία της αρχαίας Ελλάδας.

Η βυθισμένη πόλη της Κιμώλου είναι μια απόδειξη της διαρκούς κληρονομιάς της μυκηναϊκής περιόδου και μια υπενθύμιση της δύναμης των αρχαιολογικών ανακαλύψεων να αιχμαλωτίζουν τη φαντασία μας.

Μπορείτε να επισκεφθείτε ένα μικρό μέρος της βυθισμένης πόλης μέσα από τις εικόνες και το βίντεο του zougla.gr

diadrastika / Image by lefpap from depositphotos.com