Τσάκρα και σύμβολά τους. Τα ενεργειακά κέντρα στο ανθρώπινο σώμα.
Τσάκρα και σύμβολά τους. Τα ενεργειακά κέντρα στο ανθρώπινο σώμα. Image by wikki33 from depositphotos

Τσάκρα. Τα ενεργειακά κέντρα στο ανθρώπινο σώμα
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Η έννοια των ενεργειακών σωμάτων και των τσάκρα, γνωστά και ως ενεργειακά κέντρα, έχει διερευνηθεί και μελετηθεί από αρχαίους πολιτισμούς για αιώνες και λέγεται ότι είναι αλληλένδετα με τη φυσική, συναισθηματική και πνευματική μας ευεξία.

Τα Τσάκρα, όρος από τα Σανσκριτικά, σημαίνουν «τροχός» και «κύκλος». Μπορείτε να τους φανταστείτε ως περιστρεφόμενους δίσκους ενέργειας που συνδέονται με ζωτικής σημασίας όργανα του σώματος, με τα ενεργειακά σώματα που περιβάλουν τον άνθρωπο σχηματίζοντας την αύρα του, ενώ επίσης, κατά ένα τρόπο συνδέονται με το σωματικό και πνευματικό πλούτο του κάθε ανθρώπου, καθώς αν δεν λειτουργούν σωστά μπορούν να μπλοκάρουν σχετικές ενέργειες.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε συνοπτικά τα επτά τσάκρα και τη σύνδεση και τη σχέση τους με τα επτά ενεργειακά σώματα στο ανθρώπινο σώμα

Διαβάστε επίσης: Τα Ενεργειακά Σώματα του Ανθρώπου και η Αύρα

Το Ενεργειακό Κέντρο της Ρίζας

Το πρώτο ενεργειακό σώμα, γνωστό ως αιθερικό σώμα, είναι εκείνο που βρίσκεται σε άμεση επαφή το ανθρώπινο σώμα και το περιβάλει ολόκληρο για ελάχιστα εκατοστά από αυτό.

Συνδέεται με το τσάκρα της ρίζας, το οποίο βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Αυτό το τσάκρα συνδέεται με την αίσθηση σταθερότητας, τη γείωση και τα ένστικτα επιβίωσης. Όταν αυτό το ενεργειακό σώμα είναι ισορροπημένο, νιώθουμε ασφάλεια και ριζωμένοι στη φυσική μας ύπαρξη.

Το τσάκρα της ρίζας ονομάζεται Muladhara Chakra (Μουλαντάρα Τσάκρα), το οποίο χωρίζεται σε δύο σανσκριτικές λέξεις – Mula που σημαίνει ρίζα και Adhara που σημαίνει στήριξη ή βάση. Σχετίζεται με το κόκκινο χρώμα. Έχει την έννοια του “είμαι”.

Το Ιερό Τσάκρα

Ανεβαίνοντας την ενεργειακή σκάλα, συναντάμε το δεύτερο ενεργειακό σώμα, που ονομάζεται συναισθηματικό σώμα.

Αυτό το σώμα είναι στενά συνδεδεμένο με το ιερό ενεργειακό κέντρο, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον αφαλό. Το ιερό τσάκρα διέπει τη δημιουργικότητά μας, τα συναισθήματα και τη σεξουαλική μας ενέργεια.

Όταν το συναισθηματικό σώμα βρίσκεται σε αρμονία, βιώνουμε μια υγιή ροή συναισθημάτων και δημιουργική έκφραση.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Το ιερό τσάκρα λέγεται Svadhisthana (Σβαντιστάνα) και είναι η έδρα του υποσυνείδητου νου όπου αποθηκεύονται όλες οι εμπειρίες της ζωής. Θεωρείται πως έχει πορτοκαλί χρώμα. Λογαριάζεται ως “αισθάνομαι”.

Το Ενεργειακό Κέντρο του Ηλιακού Πλέγματος

Το τρίτο ενεργειακό σώμα είναι γνωστό ως νοητικό σώμα. Συνδέεται περίπλοκα με το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος, που βρίσκεται στο άνω μέρος της κοιλιάς, περίπου μια παλάμη κάτω από το στέρνο.

Αυτό το ενεργειακό κέντρο είναι υπεύθυνο για την προσωπική μας δύναμη, την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή μας. Όταν το νοητικό σώμα είναι ισορροπημένο, έχουμε ισχυρή αίσθηση αυτοεκτίμησης και είμαστε σε θέση να διεκδικούμε τον εαυτό μας με υγιή τρόπο.

Ονομάζεται Manipura (Μανιπούρα) και είναι γνωστό ως το Κίτρινο Τσάκρα, λόγω του έντονου χρώματος που το διακρίνει. Σκοπός του είναι να “κάνω”.

Το Τσάκρα της Καρδιάς

Προχωρώντας πιο ψηλά, συναντάμε το τέταρτο ενεργειακό σώμα, το αστρικό σώμα. Αυτό το σώμα είναι στενά συνδεδεμένο με το ενεργειακό κέντρο της καρδιάς, που βρίσκεται στο κέντρο του στήθους.

Το τσάκρα της καρδιάς συνδέεται με την αγάπη, τη συμπόνια και τη συγχώρεση. Όταν το αστρικό σώμα είναι ισορροπημένο, έχουμε καθαρό και συγκεντρωμένο μυαλό και αντιμετωπίζουμε τη ζωή με αγάπη και κατανόηση.

Το όνομά του ενεργειακού κέντρου είναι Anahata (Αναχάτα) και θεωρείται ο ρυθμιστής της ενέργειας του σώματος. Σχετίζεται με το πράσινο χρώμα. Και, αν μη τι άλλο, είναι σημαντικό να “αγαπώ”.

Το Ενεργειακό Κέντρο του Λαιμού

Το πέμπτο ενεργειακό σώμα ονομάζεται αιθερικό πρότυπο σώμα.

Συνδέεται με το τσάκρα του λαιμού, που είναι αυτονόητο ότι βρίσκεται στην περιοχή του λαιμού. Το ενεργειακό κέντρο του λαιμού είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία, την αυτοέκφραση και την αυθεντικότητα. Όταν το αστρικό σώμα είναι σε αρμονία, είμαστε σε θέση να εκφραζόμαστε με ειλικρίνεια και αυτοπεποίθηση.

Το λένε Visuddha (Βισούντα) και χρώμα του είναι το μπλε. Με αυτό “επικοινωνώ”.

Τσάκρα του Τρίτου Ματιού

Προχωρώντας ψηλότερα, συναντάμε το έκτο ενεργειακό σώμα, γνωστό ως το ουράνιο σώμα. Αυτό το σώμα συνδέεται στενά με το ενεργειακό κέντρο του τρίτου ματιού, που βρίσκεται στη μέση του μετώπου.

Το τσάκρα του τρίτου ματιού συνδέεται με τη διαίσθηση και την διορατικότητα, κυρίως, την πνευματική. Όταν το διαισθητικό σώμα είναι ισορροπημένο, έχουμε αυξημένη αίσθηση διαίσθησης και είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε την εσωτερική μας καθοδήγηση.

Αποκαλείται Ajna (Ατζνα), βρίσκεται ανάμεσα στα φρύδια και έχει για χρώμα το μωβ. Λέγεται ότι συνδέεται με την επίφυση. Με αυτό το ενεργειακό κέντρο “βλέπω”.

Διαβάστε επίσης: Επίφυση ή Κωνάριο. Γιατί θεωρείται ως η μεγαλύτερη συγκάλυψη στην ανθρώπινη Ιστορία

Το Ενεργειακό Κέντρο του Στέμματος

Τέλος, φτάνουμε στο έβδομο ενεργειακό σώμα, γνωστό ως κεθερικό σώμα. Αυτό το σώμα συνδέεται με το τσάκρα του στέμματος, που βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού.

Το ενεργειακό κέντρο του στέμματος συνδέεται με τη σύνδεσή μας με τη θεϊκή, πνευματική αφύπνιση και φώτιση. Όταν το πνευματικό σώμα είναι ισορροπημένο, βιώνουμε μια βαθιά αίσθηση σύνδεσης με κάτι μεγαλύτερο από εμάς.

Η ονομασία του είναι Sahasrara (Σαχασράρα) και έχει ως χρώμα το βιολετί. Έχει την έννοια του “κατανοώ”.

Η πηγή του χρυσού ή ασημένιου φωτοστέφανου

Όταν αναγνωρίζω ότι “είμαι” και υπάρχω, ότι μπορώ να “αισθάνομαι”, να “κάνω” και να πράττω και να ενεργώ θεμιτά πράγματα και, φυσικά, να “αγαπώ”, αλλά και να “επικοινωνώ” με όσα “βλέπω” ακόμα και πέρα από τον ορατό κόσμο, τότε είμαι σε θέση να “κατανοώ”. Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανόηση και η δόνηση που εκπέμπει, τόσο το χρώμα αλλάζει.

Το ενεργειακό κέντρο του στέμματος σε συνδυασμό με το κεθερικό σώμα είναι δυνατό να εκπέμψουν ένα χρυσό ή ασημί φως. Αυτή η άλως είναι η πηγή του χρυσού ή ασημένιου φωτοστέφανου που κοσμεί συνήθως τα κεφάλια του Ιησού και της Παναγίας αντίστοιχα, καθώς και πολλών άλλων αγίων που απεικονίζονται σε εικόνες και έργα τέχνης που ξεκινούν από τον τέταρτο αιώνα ως τις μέρες μας.

Ωστόσο, αυτή η εικονογράφηση του φωτοστέφανου δεν συναντάται μόνο στον χριστιανισμό. Την βρίσκουμε σε ψηφιδωτά και άλλα έργα τέχνης, όπως για παράδειγμα στον Ποσειδώνα με τις Τέσσερις Εποχές (γνωστό και ως Neptune and the Four Seasons Mosaic ή Triumph of Neptune) που βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο Μπαρντό της Τυνησίας.

Κατανόηση της σύνδεσης και αποκατάσταση της ισορροπίας

Η κατανόηση της σύνδεσης και της σχέσης μεταξύ των επτά ενεργειακών σωμάτων και των επτά ενεργειακών κέντρων είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της συνολικής ευημερίας σύμφωνα με την ανατολική παράδοση.

Όταν αυτά τα ενεργειακά σώματα είναι ισορροπημένα και σε αρμονία με τα τσάκρα, βιώνουμε μια αίσθηση ολότητας και ευθυγράμμισης. Ωστόσο, όταν κάποιο από αυτά τα ενεργειακά κέντρα είναι μπλοκαρισμένο ή σε ανισορροπία, μπορεί να εκδηλωθεί ως σωματικές ή συναισθηματικές παθήσεις.

Διάφορες πρακτικές όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, το Ρέικι, οι αναπνευστικές πρακτικές (ορισμένοι τις ονομάζουν απόκρυφες αναπνοές) και η ενεργειακή θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας και της αρμονίας σε αυτά τα ενεργειακά σώματα.

Δουλεύοντας σε κάθε μεμονωμένο ενεργειακό σώμα και στο αντίστοιχο τσάκρα του, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε τις πραγματικές μας δυνατότητες και να βιώσουμε μια βαθιά μεταμόρφωση στη ζωή μας.

Σύμφωνα με τον Κολομβιανό συγγραφέα, ανθρωπολόγο, φιλόσοφο και εσωτεριστή, Σαμαέλ Αούν Βεόρ, τα ενεργειακά κέντρα του ανθρώπινου σώματος μπορούν να ενεργοποιηθούν με συγκεκριμένα μάντρας και πάνω απ’ όλα με την αφύπνιση της Κουνταλίνι,

Διαβάστε επίσης: Κουνταλίνι: Το κουλουριασμένο φίδι μέσα μας

Σκοπός ενδυνάμωσης και πνευματικής ανάπτυξης

Συμπερασματικά, τα επτά ενεργειακά σώματα του ανθρώπου και η σύνδεσή τους με τα επτά τσάκρα είναι ένα συναρπαστικό θέμα που αναδεικνύει την περίπλοκη σχέση μεταξύ των φυσικών, συναισθηματικών και πνευματικών πλευρών μας.

Αν και δεν έχουν την αποδοχή της επιστήμης, λέγεται πως κατανοώντας και γαλουχώντας αυτά τα ενεργειακά σώματα, μπορούμε να επιτύχουμε μια κατάσταση ισορροπίας, ενδυνάμωσης και πνευματικής ανάπτυξης.

Αν πιστεέυετε στην ύπαρξή τους, ίσως, αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να εξερευνήσετε και να θρέψετε τα ενεργειακά σας σώματα, να ξεμπλοκάρετε τα τσάκρα σας αν βρίσκονται σε δυσλειτουργία και να ξεκλειδώσετε τις άπειρες δυνατότητες που βρίσκονται μέσα σας.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από wikipedia.org, color-meanings.com, phyto5.us
diadrastika / Image by wikki33 from depositphotos.com