Μικρή χιονόμπαλα με χριστουγεννιάτικο δέντρο στέκεται στο χριστουγεννιάτικο δέντρο
Image by Anton Matyukha from depositphotos

Η Σκοτεινή Πλευρά των Χριστουγέννων
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Είναι δυνατόν να υπάρχει μία κρυφή πτυχή στην- θεωρούμενη – μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου; Ποια είναι η σκοτεινή πλευρά των Χριστουγέννων; Μήπως είναι και τρομακτική; Για ορισμένους, μπορεί. Για άλλους είναι επώδυνη. Θα επιχειρήσουμε να την ξετυλίξουμε όσο πιο μαλακά γίνεται. Όμως, μην περιμένετε να διαβάσετε για θεωρίες συνωμοσίας. Έχει και η “σκοτεινή πλευρά” της πτυχές και τις διαβαθμίσεις της.

Αχ, Χριστούγεννα!

Αχ, Χριστούγεννα! Η απλή αναφορά αυτής της λέξης φέρνει ζεστασιά, χαρά και ενθουσιασμό στις καρδιές μας. Από τις εορταστικές διακοσμήσεις μέχρι τις νόστιμες γιορτές, την ανταλλαγή δώρων και το να περνάμε ποιοτικό χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, είναι μια εποχή του χρόνου που πολλοί από εμάς περιμένουμε με ανυπομονησία.

Διαβάστε επίσης: «Μεσσίες» της Αρχαιότητας

Ωστόσο, ανάμεσα στα φώτα που αναβοσβήνουν και τα χαρούμενα κάλαντα, υπάρχει μια λιγότερο γνωστή πλευρά αυτής της ετήσιας γιορτής που συχνά περνά απαρατήρητη – η σκοτεινή πλευρά των Χριστουγέννων. Ας εμβαθύνουμε, λοιπόν, στις σκιές και ας εξερευνήσουμε μερικά από τα μυστικά που κρύβονται πίσω από τη χαρά των γιορτών.

Η πίεση να είσαι τέλειος

Μία από τις πιο σκοτεινές πτυχές των Χριστουγέννων είναι η τεράστια πίεση για να δημιουργήσετε μια άψογη εμπειρία διακοπών, αγορών, στιγμών, ευτυχίας, εργασίας, αποδοτικότητας. Η πίεση να είσαι τέλειος.

Από τα πολυτελή δώρα μέχρι τα τέλεια διακοσμημένα σπίτια και τις περίτεχνες γιορτές, οι προσδοκίες της κοινωνίας μπορεί να είναι συντριπτικές. Αυτή η πίεση μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική πίεση, άγχος και αίσθημα ανεπάρκειας για όσους αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αυτά τα υψηλά πρότυπα.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων βρίσκεται στην αγάπη, τη συντροφικότητα και τη χαρά της προσφοράς, παρά στις υλιστικές πτυχές.

Οδυνηρή υπενθύμιση μοναξιάς

Ενώ τα Χριστούγεννα συνδέονται συχνά με συγκεντρώσεις οικογένειας και φίλων, μπορεί επίσης να είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση μοναξιάς για πολλά άτομα.

Εκείνοι που έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα είτε ζουν μακριά από την οικογένεια ή δεν διαθέτουν ισχυρό δίκτυο υποστήριξης, μπορεί να νιώθουν απομονωμένοι αυτή την εποχή του χρόνου. Αυτή είναι σίγουρα, ίσως, η πιο σκοτεινή πλευρά των Χριστουγέννων.

Παράλληλα υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι – ίσως εκατομμύρια – που ενώ βρίσκονται ανάμεσα σε άλλους, σε οικογενειακά τραπέζια, πάρτι, εκδηλώσει και πολλά του εορταστικού παλμού, νιώθουν μια πικρή και οδυνηρή μοναξιά. Ίσως, γιατί αυτό που συμβαίνει γύρω τους δεν αγγίζει ούτε στο ελάχιστο αυτό που θα λαχταρούσε η καρδιά τους.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Είναι κρίσιμο να απλώσουμε ένα χέρι συμπόνιας και συμμετοχής σε όσους μπορεί να αγωνίζονται, υπενθυμίζοντάς τους ότι δεν είναι μόνοι. Όμως, είναι σημαντικό να το νιώθουμε και όχι να το κάνουμε επειδή πρέπει να αποδείξουμε ότι το ενδιαφέρον αντλείται από την πίεση να είσαι τέλειος.

Καταναλωτική φρενίτιδα

Η πίεση για αγορά υπερβολικών δώρων και συμμετοχή στην καταναλωτική φρενίτιδα που περιβάλλει τα Χριστούγεννα μπορεί συχνά να οδηγήσει σε οικονομική πίεση. Για ορισμένους, το βάρος των υπερβολικών δαπανών μπορεί να οδηγήσει σε χρέη και άγχος που διαρκεί πολύ μετά την περίοδο των διακοπών.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων βρίσκεται στις εγκάρδιες χειρονομίες και όχι στην τιμή που συνδέονται με αυτές. Η υιοθέτηση μιας πιο μινιμαλιστικής προσέγγισης για την προσφορά δώρων και η εστίαση σε εμπειρίες και ποιοτικό χρόνο μπορεί να μετριάσει λίγη από αυτήν την οικονομική πίεση.

Περιβαλλοντική ζημιά

Στην εορταστική περίοδο παρατηρείται συχνά έξαρση του καταναλωτισμού, με αποτέλεσμα την υπερβολική σπατάλη και την περιβαλλοντική ζημιά. Εκείνο που δεν προσέχει σχεδόν κανείς είναι πως αποτελεί μια ακόμα σκοτεινή πλευρά των Χριστουγέννων.

Από τις υπερβολικές συσκευασίες μέχρι τα διακοσμητικά μιας χρήσης και την υπερβολική κατανάλωση ενέργειας, ο πλανήτης μας πληρώνει βαρύ τίμημα για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές μας. Αν και πιστεύω ότι η Γη μας έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί, θεωρώ ότι ο άνθρωπος μπορεί και να μην τα πολυκαταφέρει.

Διαβάστε επίσης: Αν η Γη είναι ζωντανός οργανισμός, γιατί δεν αντιδρά

Επιλέγοντας βιώσιμες επιλογές, όπως οικολογικές διακοσμήσεις, προσεγμένες προσφορές δώρων και προσεκτική κατανάλωση, μπορούμε να μετριάσουμε τον αρνητικό αντίκτυπο και να εξασφαλίσουμε πιο πράσινα Χριστούγεννα για τις μελλοντικές γενιές.

Δεν είναι όλο λάμψη και χαρά

Καθώς ξετυλίγουμε το γεγονός πως υπάρχει η σκοτεινή πλευρά των Χριστουγέννων, παρέα με πολλές άλλες κρυφές πτυχές, γίνεται φανερό ότι η εορταστική περίοδος δεν είναι όλο λάμψη και χαρά.

Η αναγνώριση της σκοτεινής πλευράς των Χριστουγέννων μας επιτρέπει να είμαστε πιο ανθρώπινοι, συμπονετικοί και προσεκτικοί απέναντι σε όσους μπορεί να είναι λιγότερο τυχεροί ή να αγωνίζονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Εστιάζοντας στο αληθινό νόημα της εποχής – αγάπη, συντροφικότητα και προσφορά – μπορούμε να περιηγηθούμε στις σκιές και να δημιουργήσουμε Χριστούγεννα που να έχουν νόημα, χωρίς αποκλεισμούς και περιορισμούς.

diadrastika / Image by Anton Matyukha from depositphotos.com