Γοργόνειο
Image by claudiodivizia from depositphotos

Γοργόνειο. Ένα Αποτροπαϊκό Φυλαχτό
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Είστε εξοικειωμένοι με το αρχαίο φυλακτό Γοργόνειο; Αυτό το ενδιαφέρον τεχνούργημα ήταν ένα αποτροπαϊκό φυλαχτό που απεικόνιζε το κεφάλι της Γοργούς, γνωστής και ως Μέδουσα. Το γοργόνειο κατέχει σημαντική θέση στην ελληνική μυθολογία. Το συναντούμε συχνά-πυκνά στην αρχαία Ελλάδα. Η χρήση του περνά μέσα από το Βυζάντιο και, πιο αραιά, φτάνει ως σήμερα σε όσους γνωρίζουν τη χρήση του ή έλκονται από τις πεποιθήσεις εκείνης της εποχής.

Η Μέδουσα Γοργώ

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Μέδουσα Γοργώ, ήταν ένα τρομακτικό πλάσμα με φίδια για μαλλιά και βλέμμα που έκανε τους ανθρώπους πέτρα. Ο Περσέας, ήρωας της ελληνικής μυθολογίας, με τη βοήθεια της Αθηνάς, κατάφερε να αποκεφαλίσει τη Μέδουσα και χρησιμοποίησε το κεφάλι της ως όπλο.

Διαβάστε επίσης: Ο Περσέας, η Μέδουσα και η Θεά Αθηνά

Στη συνέχεια η θεά Αθηνά πήρε και τοποθέτησε το κεφάλι στο κέντρο της ασπίδας της, χρησιμοποιώντας το ως προστατευτικό φυλαχτό.

Το Γοργόνειο

Το γοργόνειο χρησίμευε ως ισχυρό σύμβολο προστασίας και πίστευαν ότι αποκρούει το κακό και προστατεύει τον χρήστη από βλάβη. Συχνά φοριόταν ως φυλαχτό ή ενσωματωνόταν σε κοσμήματα και εκτιμήθηκε ιδιαίτερα για τις αποτροπαϊκές του ιδιότητες. Το γοργόνειο χρησιμοποιήθηκε επίσης σε διάφορες τελετουργίες και τελετές για να επικαλεστεί την προστασία της Αθηνάς και να αποκρούσει τις κακόβουλες δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης: Μέδουσα. Γιατί η Θεά Αθηνά την φέρει στον Θώρακα και την Ασπίδα της

Μπορείτε να το δείτε σε διάφορες εκδοχές ανάλογα με το που θέλεις να εστιάσει ο καλλιτέχνης ή αναλόγως το σημείο του μύθου που θέλει να τονίσει. Η πιο συνηθισμένη μορφή του είναι ένα γυναικείο πρόσωπο γεμάτο οργή ή που προκαλεί τρόμο, με το στόμα ανοιχτό ή/και τη γλώσσα έξω, με κεφάλι γεμάτο φίδια αντί για μαλλιά.

Πλούσιος Συμβολισμός

Σήμερα, το γοργόνειο συνεχίζει να αιχμαλωτίζει τη φαντασία των ιστορικών, των αρχαιολόγων και των ενθουσιωδών της ελληνικής μυθολογίας. Ο περίπλοκος σχεδιασμός του και ο πλούσιος συμβολισμός του το έχουν κάνει δημοφιλές θέμα μελέτης και γοητείας.

Διαβάστε επίσης: Το Άγνωστο Μυστικό της Μέδουσας (αποσυμβολισμός)

Το γοργόνειο λειτουργεί ως απτός σύνδεσμος με τις πεποιθήσεις και τις πρακτικές της αρχαίας Ελλάδας, προσφέροντας μια μοναδική ματιά στην πνευματική και πολιτιστική ζωή των ανθρώπων που το δημιούργησαν.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ένα μαγευτικό κομμάτι της ιστορίας

Είτε είστε λάτρης της ελληνικής μυθολογίας, λάτρης των αρχαίων τεχνουργημάτων, είτε απλώς σας ενδιαφέρουν τα μυστήρια του παρελθόντος, το γοργόνειο είναι ένα μαγευτικό κομμάτι της ιστορίας που συνεχίζει να εμπνέει θαυμασμό και περιέργεια. Η σημασία του στην ελληνική μυθολογία και η διαρκής κληρονομιά του το καθιστούν ένα πραγματικά συναρπαστικό φυλακτό που έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Την επόμενη φορά που θα συναντήσετε το γοργόνειο σε ένα μουσείο ή ένα ιστορικό βιβλίο, αφιερώστε λίγο χρόνο για να εκτιμήσετε την πλούσια ιστορία και το συμβολισμό που αντιπροσωπεύει. Ποιος ξέρει, μπορεί απλώς να σας εμπνεύσει να εμβαθύνετε στον μαγευτικό κόσμο της αρχαίας μυθολογίας

diadrastika / Image by claudiodivizia from depositphotos.com