Καλλιτεχνική απεικόνιση από Sarah Richter στο Pixabay

Η Αδελφότητα των Ερπετοειδών

Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο σχολιασμού, με στοιχεία δημιουργικής γραφής

Μέχρι τώρα, έχουμε διαπιστώσει, μέσω φωτογραφιών, ότι κάποιες παραστάσεις από το μακρινό παρελθόν απεικονίζουν εκείνο που στη νεομυθολογία του σήμερα, προσεγγίζονται ως ερπετοειδή. (Διαβάστε σχετικά: Η κυριαρχία των Ερπετοειδών ως σήμερα σε εικόνες). Είναι καταγεγραμμένα στο μάρμαρο, στον βράχο, σε πίνακες, καθώς και σε κάθε είδους επιφάνεια. Υπάρχουν από την Κεντρική Αμερική ως την Ινδία και την Κίνα. Από την προϊστορία ως τους σύγχρονους αιώνες. Πρόκειται για μία μεγάλη αδελφότητα των ερπετοειδών. Οι περιπτώσεις αυτών των «εμφανίσεων» φαίνεται να χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τους «καλούς» και τους «κακούς».

Ειδικά για τους τελευταίους, τους «κακούς», αν λάβουμε σοβαρά υπόψη μας διάφορες σύγχρονες ερμηνείες μοιάζουν να θέλουν να κυριαρχήσουν, είτε ως υλικές παρουσίες για να αποκτήσουν εξουσία στον υλικό κόσμο και κατ’ επέκταση στην ανθρωπότητα, αλλά παράλληλα, μοιάζουν να θέλουν να κυριαρχήσουν μέσα στο μυαλό μας. Σαν μια προσπάθεια των πολιτισμών που τις αποτύπωσαν να θέλουν να προσωποποιήσουν ή να δώσουν μία αντιληπτή φιγούρα μιας αφηρημένης έννοιας για τις κακές τάσεις ή/και επιρροές των ανθρώπων. Σήμερα θα λέγαμε “μπήκε ο δαίμονας μέσα του” ή τον καβάλησε ο διάβολος”, ανάλογα με τη βλάβη που προκαλεί ένας άνθρωπος σε έναν άλλον ή σε ένα σύνολο ανθρώπων. Ωστόσο, κάποιες περιγραφές που βασίζονται σε αρχαία κείμενα και πέτρινες επιγραφές, παραδόσεις, δημοσιεύματα των τελευταίων αιώνων, εξηγούνται ως μαρτυρίες ότι ήρθαν από κάπου αλλού, από έναν άλλο κόσμο, από το διάστημα.

Κάποια από αυτά τα «ερπετοειδή» οδηγούν στο παράδοξο συμπέρασμα ότι ήρθαν στη Γη, εδώ και χιλιετηρίδες, ενσαρκώθηκαν ή διασταυρώθηκαν με τους ανθρώπους, σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη μας από τις οποίες εξαπλώθηκαν, με σκοπό να κατακτήσουν τον πλανήτη με κάθε μέσο και τρόπο. Θα μπορούσαν, δηλαδή, να είναι κακοί εξωγήινοι που εχθρεύονται εμάς τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας. Αλλά σε αυτή τη φάση θα ήθελα να παρακάμψω όλα αυτά τα νεομυθολογικά που τους αποδίδονται και να προσεγγίσω το θέμα από ένα άλλο πρίσμα. Εκείνο των συμβόλων και των αρχετύπων – κι αυτό γιατί αυτή η αδελφότητα των ερπετοειδών, φτάνει ως εμάς, μέσα από τα βάθη των αιώνων, οπότε μου φαίνεται λίγο απίθανο να μην τα έχουν καταφέρει εδώ και τόσες χιλιάδες χρόνια.

Έχετε αναρωτηθεί αν τα ερπετοειδή είναι κάποιο είδος όντων, μυθικών, αλληγορικών, συμβολικών ή της φαντασίας του κάθε καλλιτέχνη; Αν και κάποιοι έχουν ισχυριστεί ότι υπάρχουν και σήμερα και ότι τα έχουν δει (Διαβάστε επίσης: Στρατηγός μιλάει για ερπετοειδείς εξωγήινους), ας αναρωτηθούμε ποια θα μπορούσε να είναι η αρχική συμβολική μορφή/σημασία σε αυτή την αδελφότητα των ερπετοειδών που συναντάται και βρίσκουμε σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, οι οποίοι φαίνεται ότι τους λάτρευαν σαν θεούς ή τους είχαν ως κέντρα εξουσίας και συνήθως έχουν μορφή δράκοντα, φιδιού, σκουληκιού, κροκόδειλου, ακόμα-ακόμα και αετού ή αρπακτικών πτηνών, αλλά και γιγάντων ή άλλων μυθικών θηρίων;

Στις περισσότερες των περιπτώσεων η αδελφότητα των ερπετοειδών, αποπνέει τον αέρα του «αντιπάλου», επίσης την έννοια του αρχέγονου εχθρού που η πάλη μαζί του αποτελεί την υπέρτατη δοκιμασία. Αυτή η ερμηνεία είναι σχεδόν ολοφάνερη σε θρύλους με δράκοντες. Θα μπορούσαν, επίσης, να συμβολίζουν αρρώστιες, ή άλλες δυστυχίες που μαστίζουν ένα τόπο ή ακόμα και τον άνθρωπο που τις προκαλεί (σε αυτές τι περιπτώσεις δεν λάτρευαν αυτές τις μορφές αλλά προσπαθούσαν να τις εξευμενίσουν). Αυτά τα αλληγορικά όντα έχουν τεράστια δύναμη και εξουσία πάνω στον άνθρωπο όταν δεν μπορεί να τα αποτινάξει. Γι’ αυτό και σε πολλούς μύθους τους βρίσκουμε να φυλάνε και να προστατεύουν μεγάλα μυστικά ή θησαυρούς, συνήθως θησαυρούς γνώσεων).

Όμως, πολλά μέλη από την αδελφότητα των ερπετοειδών, είναι καλοκάγαθα και βοηθούν τον άνθρωπο. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν δαμαστεί ή νικηθεί από τον άνθρωπο. Δηλαδή ο «αντίπαλος», ο αρχέγονος εχθρός νικήθηκε. Αυτό το συμβολισμό συναντούμε συχνά όταν ένας άνθρωπος σκοτώνει έναν δράκο, ο οποίος ουσιαστικά δεν πεθαίνει, αλλά γίνεται υπάκουος. Σε μερικούς μύθους τα ερπετοειδή αποκτούν φτερά (ή έχουν ήδη) κι αυτό σημαίνει «πνευματική δύναμη», οπότε όταν καβαλήσεις ένα μυθικό δράκο που πρώτα νίκησες, απλώνει τα φτερά του και πετάει, προκειμένου να σε ανυψώσει πνευματικά.

Εν ολίγοις, εάν αφήσουμε στην άκρη την ιδέα των κακών εξωγήινων που θέλουν να κατακτήσουν την ανθρωπότητα με διάφορους δόλιους και υποχθόνιους τρόπους, χωρίς να τα καταφέρνει ποτέ αλλά πάντα κατατρέχουν τους ανθρώπους, τότε, εκείνο που απομένει συμβολικά, είναι πως η αδελφότητα των ερπετοειδών θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ότι ο άνθρωπος παλεύει με τους δαίμονές του και τις διάφορες δυστυχίες ή προκλήσεις της ζωής.

Με τη βοήθεια από Το Λεξικό των Συμβόλων του Juan – Eduardo Cirlot
diadrastika / Image by Sarah Richter from Pixabay

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.