Κι αν ο Ίκαρος δημιούργησε τους Ίνκας; Ο ινδιάνικος μύθος του Inkari

Σε κάποια μακρινή εποχή, στην μακρινή Εσπερία (Αμερική κατά την σύγχρονη εκδοχή)έφτασε πετώντας με την χρήση τεχνητών φτερών ένα Θεός ονόματι Incari.

Η παράδοση των κατοίκων λέει πως τον θεό Incari ‘στείλαν οι Θεοί που κατοικούσαν στην Γη πριν την ύπαρξη του ήλιου και του φεγγαριού,και τους κατονομάζουν με τη λέξη που μοιάζει σαν ελληνικότατη “Ñaupamachus “!!! (Ναυπαυμάχους-ΝΑΥ(Σ) + ΠΑΝ + ΜΑΧΗ = NΑΥΠΑΝΜΑΧΟΥΣ!!) για να κατασκευάσει μια πόλη,και να δημιουργήσει τους Ί(ν)κα.

Τώρα αν αναρωτιέστε σε τι χρησιμεύουν τα τεχνητά φτερά σε έναν Θεό, θα σας γελάσω. Οι κάτοικοι πάντως έτσι απεικονίζουν τον Θεό, με τεχνητά φτερά. Ο Incari ή Icaro λοιπόν δημιούργησε τους Ίνκα και έχτισε και την πόλη Ίκα(Ica).

Διαβάστε επίσης: Ποιος Ήταν ο Λευκός Θεός των Ίνκας

Αργότερα εκεί θα φτάσει και ένας γενειοφόρος λευκός Θεός που του άρεσε το γλέντι και το κρασί ονόματι Ντίον-Αν,άλλα και ένας ημίθεος με ρόπαλο και λεοντή, ονόματι Ηρακάν. Oι Σαμάνοι του Αμαζονίου συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να τραγουδούν τα τραγούδια του Icaro.Δείτε σχετικά εδώ ,εδώ καί εδώ.Ο μύθος και οι παραδόσεις της περιοχής περιγράφουν(προσέξτε τους ‘Απου,και την ράβδο χρυσού):

Πριν την ύπαρξη του ήλιου και του φεγγαριού, δυνατοί θεοί, γνωστοί ως Ναυπάμαχοι, κατοικούσαν στη γη, ζώντας στο απόλυτο σκοτάδι. Μια μέρα, ο Ρόουλ (το δημιουργικό πνεύμα και ο επικεφαλής των θεών Άπου) πρότεινε την ίδρυση μιας πόλης, όπου όλοι θα μπορούσαν να ζουν σε αρμονία.

Κανείς από τους Ναυπάμαχους δεν αποκρίθηκε, γεγονός για το οποίο τους τιμώρησε δημιουργώντας τον ήλιο και το φεγγάρι. Οι Ναυπάμαχοι δε μπορούσαν να ανεχτούν το φως του ήλιου, το οποίο τους ξέραινε, μετατρέποντάς τους σε δέρμα και κόκκαλα, γι’αυτό προτίμησαν να παραμείνουν στο σκοτάδι.

Μετά από αυτό, οι Άπους, ή αλλιώς, θεοί των λόφων, δημιούργησαν τον Ίνκαρι και και τη σύζυγό του Κολλάρι με σκοπό να ιδρύσουν το λαό των Ίνκας. Έδωσαν στον Ινκάρι μια ράβδο χρυσού μια ρόκα. Το ζεύγος αφού έφτασε πετώντας στην μακρινή χώρα έπρεπε να διαλέξει μια τοποθεσία κατάλληλη για να ζήσουν οι Ίνκας.

Ο Ίνκαρι έπρεπε να πετάξει τη ράβδο χρυσού, έτσι ώστε να κολλήσει στο έδαφος με φορά προς τον ουρανό, καθορίζοντας έτσι την τοποθεσία της νέας αυτοκρατορίας. Στην πρώτη του προσπάθεια ο Ίνκαρι δε στόχευσε καθόλου καλά και η ράβδος προσγειώθηκε λάθος.

Διαβάστε επίσης: Το Πραγματικό Ταξίδι του Οδυσσέα ως τις Ακτές της Αμερικής, σύμφωνα με τους Εριέττα Μέρτζ και Ζίγκφριντ Πετρίδη

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Το μέρος ονομάζονταν Κουέρο, κοντά στα ερείπια του Τάμπο, αλλά δεν ήταν επαρκές. Ο Ίνκαρι και η Κολλάρι τιμωρήθηκαν για το λάθος τους, καθώς οι Άπους επέτρεψαν στους Ναυπάμαχους να αφήσουν το σκοτάδι και να επιτεθούν στη νεοϊδρυθείσα πόλη, καταστρέφοντάς την και εξαναγκάζοντας τους κατοίκους να καταφύγουν στη Λίμνη Τιτικάκα. Από εκεί, οι Ίνκας, καθοδηγούμενοι από τον Ίνκαρι και την Κόλλαρι, ακολούθησαν τον Ποταμό Βιλκανότα, ώσπου έφτασαν σε μια μεγάλη κοιλάδα, όπου κάποτε είχαν ξαναρίξει τη ράβδο χρυσού. Αυτή τη φορά προσγειώθηκε κάθετα στο έδαφος, και έτσι ιδρύθηκε η Κούτζκο, η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκας.

Τώρα αν ο αρχιτέκτονας και κατασκευαστής πόλεων Θεός με τεχνητά φτερά Incari ή Icaro σας θυμίζει τον Ίκαρο γιο του Δαιδάλου, αρχιτέκτονα και κατασκευαστή του λαβυρίνθου και της Κνωσσού, μην σας πονοκεφαλιάζει. Αποδώστε το αποκλειστικά και μόνο σε συμπτώσεις όπως κάθε λογικός άνθρωπος και ξεμπερδέψτε. Άλλωστε είπαμε πως είναι ένας μύθος και τίποτα παραπάνω.

“Στα “ελεύθερα πνεύματα” τώρα και σε όσους επιμένουν να πιστεύουν σε μύθους, αφήνω να τους συναρπάσουν οι παρακάτω φωτογραφίες από την θρυλική όσο και συγκλονιστική ανάγλυφη πλάκα του Palenque. Που ξέρετε ίσως να αποτελεί μια πιο ρεαλιστική απεικόνιση του Iκάρου.Η αν βολεύει καλύτερα του Incari….

Ήταν ένα “αληθινό παραμύθι” από το “ΒΙΣΑΛΤΗΣ“, από αυτά που δεν θα γραφτούν ποτέ… ©www.visaltis.net

Η άλλη πλευρά

-d- Εξιτάρει ο ινδιάνικος μύθος που φαίνεται σα να δίνει συνέχεια στον ελληνικό. Σε κάνει να αναρωτιέσαι: Κι αν ο Ίκαρος επέζησε και ταξίδεψε ως τη Νότια Αμερική; Στους μύθους και στους θρύλους, νομίζω όλα θα μπορούσαν να συμβούν. Εξάλλου είναι πολύ εύκολο να συνδυάσεις ιστορίες που μοιάζουν μεταξύ τους ή έχουν κάποια κοινή ηχώ – αν και τα χωρίζουν ήπειροι ολόκληρες και εκατοντάδες ή/και χιλιάδες χρόνια. Όμως θα πρέπει να κάνουμε ορισμένες διευκρινήσεις που είναι πιθανό να απογοητεύσουν αλλά μπορεί και όχι.

Οι Ñaupamachus – αν και σαν λέξη μοιάζει σύνθετη και να αποτελείται από ελληνικές – στους θρύλους των Ινκας, ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της γης, είχαν διπλάσιο μέγεθος από τους ανθρώπους, είχαν μεγάλη δύναμη και η εμφάνισή τους ήταν έντονη με γκρίζο δέρμα, φαλακρό κεφάλι και επιθετικά χαρακτηριστικά. Σίγουρα, δεν παραπέμπει σε ελληνικά χαρακτηριστικά, έτσι όπως τα έχουμε στο μυαλό μας – αν και στους δικούς μας μύθους δίνονται κάποιες ενδείξεις για γιγάντια σωματική διάπλαση σε κάποιους ήρωες.

Διαβάστε σχετικά: Ο Γιγαντιαίος Σκελετός του Ορέστη, γιου του Αγαμέμνονα

Ο μύθος Inkarri (ή Inkari και μερικές φορές Inkaríy) είναι ένας από τους πιο διάσημους θρύλους των Ίνκας. Είναι ένας μύθος που έχει μεταδοθεί προφορικά από γενιά σε γενιά, με πολλές παραλλαγές. Στοιχεία του συγκεντρώθηκαν το 1955 από τον Oscar Núñez del Prado, πατέρα του Juan Núñez del Prado, ο οποίος αφηγείται την αρχή της αυτοκρατορίας των Inka και την προσδοκία της επιστροφής των Inca.

Σε ό,τι αφορά την σύνδεση του Ινκαρι με τον Ίκαρο, αυτό μοιάζει ακραίο όταν γενικά αποδεκτό θεωρείται πως το όνομα Inkarri πιθανότατα εξελίχθηκε από το ισπανικό Incarey (Inca-king) που στα ελληνικά αποδίδεται ως Βασιλιάς Ίνκα, ενώ δεν φαίνεται κάπου σε αυτή την ιστορία κάποιος Ίκαρος, γιος μεγάλου εφευρέτη που να δραπέτευσε από κάποιο μακρινό μέρος και να έφτασε έως εκεί.

Με αυτά, δεν είναι και τόσο πιθανό ο Ίκαρος να ταυτίζεται με τον Ίνκαρι, ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη μας πως η αυτοκρατορία των Ίνκας αρχίζει περίπου από το 1430 μ.Χ, ενώ ο μύθος του Ίκαρου προηγείται χοντρικά κατά δύο χιλιετίες. Ποιος λογικός άνθρωπος που σέβεται τα επίσημα δεδομένα που του δίνονται θα μπορούσε να κάνει τη σκέψη ή την υπόθεση: Κι αν ο Ίκαρος δημιούργησε τους Ίνκας;… -d-

Με στοιχεία και από το βιβλίο “Kuntur, cuentos, leyendas y tradiciones del Cusco” de Rene Achahuanco Torreblanca

Top Image by Maurizio Lanciotti from Pixabay