Αρχαία τηλεγραφική γραμμή ηλικίας 2.000 ετών που συνέδεε μεταξύ τους ναούς στην Ινδία, ισχυρίζεται ότι ανακαλύφθηκε Άγγλος αξιωματικός

Έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε πως η τηλεφωνική συσκευή είναι μια σχετικά πρόσφατη εφεύρεση. Ωστόσο, το 1897, ένα άρθρο σε αγγλικό επιστημονικό περιοδικό έμελλε να ταράξει τα νερά, επιμένοντας στον ισχυρισμό ότι το τηλέφωνο βρισκόταν ήδη σε χρήση πριν από 2.000 χρόνια στις Ινδίες.

Διαβάστε επίσης: Είχαν Ηλεκτρισμό στην Αρχαία Ελλάδα; Τι περιγράφει ο Παυσανίας

Συγκεκριμένα, ένας Άγγλος Αξιωματικός έτυχε να ανακαλύψει στη μικρή πόλη Πανζ των Ινδιών μια αρχαιότατη τηλεγραφική γραμμή, η οποία συνέδεε μεταξύ τους τους διάφορους ινδικούς ναούς της περιοχής, κείμενους σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.500 μέτρων! Η γραμμή αυτή βρισκόταν σε χρήση για πάνω από 2.000 χρόνια.

Φυσικά, τη διήγηση αυτή πρέπει να τη δεχτούμε με κάποια επιφύλαξη, αν και δε φαίνεται αδύνατον οι ιερείς και οι σοφοί μιας από τις αρχαιότερες φυλές του πλανήτη να πραγματοποίησαν μια παρόμοια ανακάλυψη, να τη διατήρησαν μυστική και να τη χρησιμοποιούσαν για θρησκευτικούς σκοπούς.

Άλλωστε, ορισμένοι Αιγυπτιολόγοι είχαν ήδη συλλέξει αποσπασματικές αποδείξεις, που τους επέτρεπαν να υποθέσουν ότι οι Αιγύπτιοι των πρώτων δυναστειών είχαν εγκαταστήσει τις δικές τους μεθόδους επικοινωνίας μεταξύ μερικών ναών τους με τη χρήση μεταλλικών συρμάτων, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να γνωρίζουν επ’ ακριβώς τον σκοπό αυτής της επινόησης.

Διαβάστε επίσης: Η «Λάμπα» Ντέντερα της αρχαίας Αιγύπτου

Η αρχαιότατη τηλεγραφική γραμμή στις Ινδίες, που ανακαλύφθηκε το μακρινό 1897, δημιούργησε πολλά ερωτήματα και οι αρχαιολόγοι έσπευσαν να αναλάβουν δράση, ώστε να βρουν τις απαντήσεις.

-d- Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΚΑΙΡΟΙ”, στις 25/02/1897 και, πέρα από αυτήν, δεν μπόρεσα να βρω μια δεύτερη πηγή στο διαδίκτυο που, με κάποιο τρόπο, να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή την περίεργη πληροφορία, όπως ποιος ήταν ο Άγγλος αξιωματικός, σε ποιο περιοδικό και πότε δημοσιεύτηκε το υποτιθέμενο συμβάν κλπ.

Άραγε, θα μπορούσαμε να δώσουμε μια κάποια βάση σε αυτό το αφήγημα, τη στιγμή που επίσημα η πρώτη τηλεγραφική γραμμή στην Ινδία λειτούργησε την 1η Νοεμβρίου 1851 μεταξύ Calcutta και Diamond Harbour; Ο κάθε σκεπτικιστής που σέβεται τον εαυτό του δεν θα έδινε καμία πιθανότητα να ισχύει κάτι τέτοιο με τόσο λίγα στοιχεία στη διάθεσή του. Σαφέστατα θα μπορούσε με μεγάλη άνεση να απορρίψει ως αληθινή την υπόθεση ότι οι αρχαίοι Ινδοί διέθεταν τηλεγραφική γραμμή, 2.000 χρόνια πριν, χωρίς πειστήρια. -d-

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

strangepress.gr