πυραμίδα στο Τσιτσέν Ιτζά των Μάγια
Κύρια πυραμίδα στο Τσιτσέν Ιτζά. Image by curtiskautzer from depositphotos

Μάγια. Η Αινιγματική Καταγωγή των Ινδιάνων
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Πέρα από τα επίσημα στοιχεία και τις εκτιμήσεις όπως έχουν διατυπωθεί σε εγκυκλοπαίδειες και αλλού, σχετικά με την καταγωγή των Ινδιάνων Μάγια της Αμερικής, υπάρχουν διάφορες θεωρίες που θέτουν κάποια ερωτήματα στα οποία δεν είναι εύκολο να βρεθεί απάντηση.

Νομίζω, όμως, ότι είναι σημαντικό να εκθέσουμε κάποια από αυτά, μαζί με τις υποθέσεις που τα δημιούργησαν, μιας και οδηγούν σε ένα διαφορετικό τρόπο θεώρησης κάποιων πραγμάτων. Ας κάνουμε, λοιπό, μια διαφορετική εξερευνητική βόλτα στον κόσμο της Κεντρικής Αμερικής.

Επισκόπηση στον πολιτισμό των Μάγια

Σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό των Μάγια, ήταν μια ομάδα ανθρώπων που ζούσαν πριν από πολύ καιρό στην περιοχή που αποκαλείται γενικότερα Μεσοαμερική. Κατασκεύασαν πολύ όμορφα κτίρια όπως ναούς και πυραμίδες και έφτιαξαν όμορφα γλυπτά.

Οι Μάγια ήταν πραγματικά έξυπνοι και είχαν τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο γραφής. Ήταν επίσης πολύ καλοί στην τέχνη, στην κατασκευή κτιρίων, στα μαθηματικά και στη μελέτη των αστεριών.

Ο πολιτισμός των Μάγια ξεκίνησε πριν από πολύ καιρό σε ένα μέρος που σήμερα καταλαμβάνεται σε γενικές γραμμές από το Μεξικό, τη Γουατεμάλα, το Μπελίζ, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ.

Οι άνθρωποι που ζουν εκεί τώρα είναι απόγονοι των Μάγια και υπάρχουν πάνω από 6 εκατομμύρια. Μιλούν πολλές διαφορετικές γλώσσες/διαλέκτους των Μάγια και ζουν στα ίδια μέρη με τους προγόνους τους.

Πολύ καιρό πριν, πριν από το έτος 2000 π.Χ., οι Μάγια άρχισαν να μαθαίνουν πώς να καλλιεργούν τη δική τους τροφή και να ζουν σε μικρές κοινότητες. Στη συνέχεια, άρχισαν να δημιουργούν μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες κοινωνίες. Άρχισαν επίσης να καλλιεργούν τα τρόφιμα που ήταν πιο σημαντικά για τα γεύματά τους.

Οι Μάγια σήμερα σχετίζονται με τους αρχαίους Μάγια, αλλά δεν χρησιμοποιούν το ίδιο όνομα. Ο όρος Μάγια είναι συλλογικός και αφορά διαφορετικές ομάδες των ανθρώπων που αρχικά ζούσαν στις προαναφερόμενες περιοχές, με δικά τους διαφορετικά έθιμα και τρόπους ζωής.

Διαβάστε επίσης: Οι Ινδιάνοι Κρήτες του Καναδά που λατρεύουν τον Δία και τον Δαίδαλο. Μια προσωπική μαρτυρία.

Αλλά, ποια είναι η Καταγωγή των Ινδιάνων Μάγια;

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Από πού προήλθαν οι Ινδιάνοι της Αμερικής

Σήμερα, ορισμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν όλες τις απαντήσεις σχετικά με το από πού προήλθαν οι Ινδιάνοι της Αμερικής, όπως οι Μάγια. Αυτό φαίνεται να γεννάει ένα μυστήριο, επειδή τα δεδομένα που έχουμε τώρα δεν εξηγούν τα πάντα.

Με οδηγό και βάση το βιβλίο Μυστήρια από την Αρχαιότητα, των Eric και Graig Umland, θα δούμε μια διαφορετική θεώρηση για την καταγωγή των Ινδιάνων της φυλής Μάγια.

Ορισμένοι συγγραφείς και μελετητές έχουν εκφράσει διαφορετικές ιδέες για να εξηγήσουν γιατί οι αμερικανικές φυλές έχουν ομοιότητες με ανθρώπους από άλλα μέρη του κόσμου.

Μερικοί πιστεύουν ότι εξερευνητές από διαφορετικές χώρες του μακρινού παρελθόντος κατέληξαν κατά λάθος στην Αμερική χωρίς να χρησιμοποιήσουν χάρτες ή εργαλεία για πλοήγηση.

Μια δημοφιλής ιδέα για τους Μάγια

Μια δημοφιλής ιδέα για την προέλευση και την Καταγωγή των Ινδιάνων της Αμερικής γενικά, είναι ότι κατάγονταν από τη Μογγολία και έφτασαν στην Αμερική πριν από πολλούς αιώνες. Ωστόσο, αυτή η ιδέα δεν εξηγεί γιατί υπάρχουν διαφορές στον τρόπο ομιλίας, συμπεριφοράς, εμφάνισης και κουλτούρας μεταξύ διαφορετικών ομάδων Ινδιάνων της Αμερικής.

Δεν μας εξηγεί – όπως και καμία άλλη θεωρία – γιατί οι Μάγια επέλεξαν να περάσουν από καυτές ερήμους για να ζήσουν σε μια βροχερή, βαλτώδη ζούγκλα. Είναι επίσης ένα μυστήριο γιατί έχτισαν μεγάλες πόλεις και πολλές πυραμίδες σε ένα τόσο σκληρό μέρος.

Διαβάστε επίσης: Η υπόθεση οι Λευκοί Θεοί των Ινδιάνων Αμερικής να Ήταν Έλληνες

Άλλοι αρχαίοι πολιτισμοί εγκαταστάθηκαν σε ωραίες, εύφορες περιοχές όπως οι Κινέζοι δίπλα στον Κίτρινο Ποταμό, οι Αιγύπτιοι στον Νείλο και οι Μεσοποτάμιοι μεταξύ των ποταμών Τρίγρη και Ευφράτη.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν στην Αμερική πριν έρθει ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν στην πραγματικότητα από άλλα μέρη όπως η Φοινίκη, η Αίγυπτος, η Σουμερία, η Κίνα, η Ινδία και η Αφρική.

Μερικοί πιστεύουν ακόμη ότι μπορεί να είναι απόγονοι των χαμένων φυλών του Ισραήλ ή επιζώντες από ένα χαμένο μέρος που ονομάζεται Ατλαντίδα. Αλλά καμία από αυτές τις ιδέες δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως όλους τους διαφορετικούς προκολομβιανούς πολιτισμούς στην Αμερική.

Ορισμένοι θεωρούν ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι διδάχτηκαν από αρχαίους Έλληνες που έφτασαν εκεί αρκετούς αιώνες πολύ πριν τον Κολόμβο. Οπότε η καταγωγή των Ινδιάνων μπορεί να κρύβει ελληνικές ρίζες. Όμως τίποτα από όλα δεν μπορεί εμπράκτως να αποδειχθεί.

Καταγωγή από έναν άλλο πλανήτη;

Αλλά το μυστήριο για το από πού ήρθαν οι Μάγια είναι ακόμη πιο μπερδεμένο, επειδή ο πολιτισμός τους είναι πιο προηγμένος από άλλους αρχαίους ινδιάνικους πολιτισμούς, ενώ σύμφωνα με άλλους: σε όλο τον κόσμο.

Δεν φαίνεται να έχουν αναπτυχθεί με τον ίδιο τρόπο όπως άλλοι αρχαίοι πολιτισμοί. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ίσως είχαν έναν ειδικό σκοπό ή ακόμη-ακόμη ότι ήρθαν από διαφορετικό πλανήτη. Αν είναι έτσι, τι ενδείξεις μπορεί να υπάρχουν ότι οι Μάγια έχουν καταγωγή από έναν άλλο πλανήτη;

Ποιος μπορεί να είναι ο άλλος πλανήτης

Οι επιστήμονες που μελετούν το διάστημα ανακάλυψαν ότι με βάση τον Κανόνα του Μπόντε ή Νόμος Μπόντε, θα έπρεπε να υπάρχει ένας άλλος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα, μεταξύ του Άρη και του Δία, αντί για αστεροειδείς.

Μερικοί άνθρωποι αποκαλούν αυτόν τον υποθετικό πλανήτη “Πλανήτης Χ”, ενώ μερικοί τον ονομάζουν “Πλανήτης Φαέθων”, βασισμένοι σε ενδείξεις του ομώνυμου ελληνικού μύθου.

Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αστεροειδείς θα μπορούσαν να είναι στην πραγματικότητα κομμάτια αυτού του υποθετικού πλανήτη που διαλύθηκαν πριν από πολύ καιρό.

Ο διάσημος συγγραφέας με το όνομα Isaac Asimov πιστεύει ότι αυτός ο πλανήτης ήταν ακόμη μεγαλύτερος από τον Άρη, τον Πλούτωνα και τον Ερμή, και ότι μερικά από τα φεγγάρια στο ηλιακό μας σύστημα είναι στην πραγματικότητα μέρη του, όπως η Σελήνη και οι δύο δορυφόροι του πλανήτη Άρη.

Ο χρόνος περιφοράς γύρω από τον ήλιο θα πρέπει να ήταν και αυτός διαφορετικός. Ίσως σε αυτή τη διαφορά να οφείλεται και η αγωνία των Μάγια για τόσο μεγάλη ακρίβεια στις μετρήσεις άλλων πλανητών. Ίσως, σε αυτόν το υποθετικό πλανήτη ένα έτος να διαρκούσε οκτώ σημερινά.

Οι Μάγια προέρχονται από αυτό τον πλανήτη

Τι συνέβη; Για ποιο λόγο διαλύθηκε ο πλανήτης Χ; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Όμως, επάνω σε αυτό τον υποθετικό πλανήτη που λέγεται ότι καταστράφηκε για οποιοδήποτε λόγο, χτίστηκε μια ακόμα υπόθεση:

Αν οι Μάγιας προέρχονται από αυτό τον πλανήτη, τότε είχαν προβλέψει το κακό που θα συνέβαινε και – σαν τεχνολογικά προηγμένος λαός που ήταν – φρόντισαν να μεταβούν στη Γη και να εγκατασταθούν.

Όμως, υπάρχει κάτι, κάποια ένδειξη, που να συνδέεται με αυτή την συναρπαστική θεωρία; Υπάρχει, εν μέρη.

Ο μύθος της γέννησης του Κουετζαλκοατλ

Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε ένας ιδιαίτερος θεός δράκος που γεννήθηκε με έναν πολύ εκπληκτικό τρόπο. Ήταν σαν να άνοιξε ο ουρανός και μια μεγάλη έκρηξη πράσινης φωτιάς βγήκε. Όλοι φοβήθηκαν και κοίταξαν προς τον ουρανό.

Όσοι ήταν αρκετά τολμηροί να παρακολουθήσουν είδαν ένα ιπτάμενο ερπετό που είχε γυαλιστερά φτερά σαν πολύτιμες πέτρες. Ο δράκος πέταξε πολύ γρήγορα και μετά προσγειώθηκε στο έδαφος. Όταν άγγιξε το γρασίδι, συνέβη κάτι μαγικό.

Μια μεγάλη μπάλα πράσινου φωτός εμφανίστηκε και μεταμόρφωσε τον δράκο σε θεό με λαμπερά φτερά και πράσινη μάσκα που έμοιαζε με στόμα κροκόδειλου. Αυτός ο θεός ονομαζόταν Quetzalcoatl και ήταν ο θεός του ανέμου, της σοφίας και της ζωής.

Διαβάστε επίσης: Οι Χρυσοί Ιπτάμενοι Δίσκοι των Αρχαίων Ινδιάνων

Αυτός ήταν ο μύθος της γέννησης του Κουετζαλκοατλ. Πως, όμως, θα μπορούσε να εκληφθεί με βάση τη θεωρία που συζητάμε για την καταγωγή των Ινδιάνων Μάγια;

Ο μύθος και πως ερμηνεύεται

Τι περιγράφει ο μύθος και πως ερμηνεύεται; Θα μπορούσε να σημαίνει πως λίγο πριν τη μεγαλειώδη έκρηξη στο διάστημα, δηλαδή τον διαμελισμό σε εκατομμύρια κομμάτια του υποθετικού πλανήτη ανάμεσα στον Άρη και τον Δία, ένα γυαλιστερό διαστημόπλοιο έφυγε και έφτασε στη Γη και προσγειώθηκε στην περιοχή των Μάγια.

Η εμφάνιση του Κουετζαλκοατλ ήταν πολύ παράξενη καθώς φορούσε ειδική στολή, την οποία οι ντόπιοι δεν μπορούσαν να εννοήσουν διαφορετικά, παρά μόνο με αντικείμενα και ζώα που γνώριζαν.

Όμως, αν επιλέξουμε αυτή την εκδοχή ως ερμηνεία, τότε, οι άνθρωποι που ζούσαν στην περιοχή των Μάγια προϋπήρχαν της έκρηξης του υποθετικού πλανήτη και, δεν έφτασαν μαζί με τον Κουετζαλκοατλ, αλλά τον υποδέχτηκαν. Ωστόσο, θα μπορούσε άνετα να επηρεάσει τον πολιτισμό τους σε διάφορες πτυχές της ζωής τους.

Το αίνιγμα παραμένει

Σαν μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, η τελευταία θεωρία δεν δίνει τα απαραίτητα στοιχεία για να έχουν βάση οι εκτιμήσεις της. Ακόμα κι αν πράγματι υπήρξε ένας πλανήτης στη θέση των αστεροειδών, δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει πως ορισμένοι κάτοικοι έφυγαν από εκεί για να γλιτώσουν. Ούτε ότι αυτοί ήταν Μάγια. Μόνο θρύλοι και μύθοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης: H μεγαλύτερη γενοκτονία στην Ιστορία: 100.000.000 νεκροί Ινδιάνοι

Το αίνιγμα παραμένει. Ποια είναι η καταγωγή των Ινδιάνων Μάγια; Ίσως και να μην υπάρχει κανένα αίνιγμα ή κανένα μυστήριο να λυθεί. Μπορεί αυτά να δημιουργούνται από την ανάγκη του ανθρώπου να συμπληρώσει τα κενά που χάθηκαν από τον παρελθόν των Μάγια, όταν μεγάλο μέρος του καταστράφηκε από τους Κονκισταδόρες, δηλαδή τους κατακτητές που έφτασαν με τον Κολόμβο.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από wikipedia.org και wikipedia.org, ceramicartdragons
diadrastika / Image by curtiskautzer from depositphotos.com