Πως Ερμηνεύει ο Πλούταρχος τα Απόκοσμα Μουγκρητά

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Απόκοσμα μουγκρητά ακούγονται κατά καιρούς σε διάφορα μέρη του πλανήτη, ακόμη και στην Ελλάδα, χωρίς κανείς να μπορεί να δώσει μία ικανοποιητική εξήγηση. Πολλοί από εμάς θα έχουν δει σχετικές αναρτήσεις και βιντεάκια με παράξενους και ανατριχιαστικούς θορύβους που σε ανύποπτο χρόνο και χώρο, ακούγονται σε πάρα πολλές περιοχές του πλανήτη. Άλλοτε ακούγονται σαν να βγαίνουν μέσα από τα σπλάχνα της Γης και άλλοτε σαν να έρχονται με ενεξήγητο τρόπο από κάποιο σημείο του ουρανού.

Πέρα από τις καταγραφές, οι εξηγήσεις και ερμηνείες που έχουν δοθεί, είναι πολλές και οι υποθέσεις ακόμα περισσότερες. Όμως, πιθανότατα δεν έχει ακουστεί η ερμηνεία των αρχαίων όπως μας την δίνουν οι αρχαίοι Τυρρηνοί και μας την μεταφέρει ο Πλούταρχος:

«Από ανέφελο και παντελώς αίθριο ουρανό ακούστηκε σάλπιγγα με οξύ και θρηνώδη ήχο, ο οποίος έκανε τους πάντες να τρελαθούν και να θορυβηθούν από το μέγεθος. Οι λόγιοι των Τυρρηνών ερμήνευσαν το τερατώδες φαινόμενο ως μεταβολή του γένους. Τα συμπάντα γένη είναι οκτώ και διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τον βίο και ως προς τα ήθη. Η ζωή του καθενός γένους είναι ορισμένη από τον θεό και δημιουργούν έναν ενιαυτό μεγάλης περιόδου. Όταν αυτή η περίοδος φτάσει στο τέλος της, μια νέα ξεκινάει οπότε και εμφανίζεται στην γη ή στον ουρανό κάποιο σημάδι. Σε όσους ασχολούνται με αυτά τα φαινόμενα, τους γνωστοποιείται με αυτό τον τρόπο ότι γεννιούνται άλλοι άνθρωποι διαφορετικοί και με διαφορετικό βίο. Για άλλους από αυτούς, οι θεοί θα νοιάζονται περισσότερο και για άλλους λιγότερο. Κατά την αλλαγή των γενεών υφίσταται και άλλες καινοτομίες: αυξάνεται το κύρος της μαντικής καθώς πετυχαίνει στις προβλέψεις της κι αυτό συμβαίνει διότι το δαιμόνιο στέλνει καθαρά και φανερά σημάδια. Μόλις, όμως, το νέο γένος κάνει την εμφάνισή του, οι δυνατότητες της μαντικής πέφτουν, αυτοσχεδιάζει και βλέπει το μέλλον με αμυδρά και σκοτεινά όργανα» (Πλουτάρχος, Σύλλας, 7). Τα ίδια αναφέρει και ο Διόδωρος Σικελιώτης στο 38ο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης.

Άραγε, οι αλλόκοτοι ήχοι που ακούγονται ανά περιόδους στον πλανήτη στις μέρες μας, θα μπορούσαν να ταυτίζονται με όσα περιγράφηκαν ανωτέρω; Είναι πολύ πιθανό, αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί με ακρίβεια. Μόνο να υποθέσουμε μπορούμε τα ότι όσα ανέφεραν οι Τυρρηνοί έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τα σημερινά φαινόμενα. Άραγε, στην περίπτωση που δεχτούμε την περίπτωση της ταύτισης, θα ήταν ακραίο να υποθέσουμε ότι τα ανεξήγητα μουγκρητά συμβαίνουν προλογίζοντας μια αλλαγή του γένους και τον ερχομό του επόμενου, όπως μας περιγράφουν οι Πλούταρχος και Διόδωρος;

Μήπως αυτή η χαμένη γνώση, ενδεχομένως «κρατάει» από τις παραδόσεις που προσπάθησε να μεταφέρει ο Ησίοδος στην αναφορά του για τα πέντε γένη; Είναι πιθανόν, όλοι αυτοί οι περίεργοι θόρυβοι και τα μουγκρητά να αποτελούν ένα προμήνυμα αυτής της αλλαγής; Κατά ένα παράδοξο τρόπο, οι αλλαγές που αναβράζουν στα περισσότερα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, φαίνεται να πιθανολογούν, να δείχνουν ή να προσδιορίζουν αυτή την αλλαγή… Έρχεται η «ώρα» μας;… Ποιός ξέρει…

diadrastika

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.