Καλλιτεχνική απεικόνιση από Devran Topallar στο Pixabay

Η ιερή κορυφή του Λυκαίου Όρους αποτελεί την κορυφή ενός αρχαιολογικού τριγώνου, του οποίου οι άλλες δύο κορυφές είναι οι αρχαιότητες της Λυκοσούρας και ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες.

Το Λύκαιο Όρος είναι τοποθετημένο στην μέση της Πελλοποννήσου και εκτείνεται από την αριστερή όχθη του Αλφειού μέχρι την παραλία του Κυπαρισσιακού κόλπου.

Διαβάστε επίσης: Οι Αρκάδες είναι πρόγονοι των Ιταλών

Η κορυφή του (ύψος1.430 μ.) βρίσκεται στα νότια της Λυκοσούρας και εκεί τελούνταν τα Λύκαια. Στο βουνό αυτό λατρεύονταν ο Δίας (Λύκαιος), ο Πάνας, ο Απόλλωνας, ο Ερμής, η Δέσποινα, η Δήμητρα και άλλες θεότητες.

Στο τέμενος του Δία δεν επιτρεπόταν η είσοδος ούτε σε ζώο ούτε σε άνθρωπο. Οι θυσίες που γινόταν εκεί ήταν μυστικές. Στο τέμενος του Δία βρέθηκαν κατά της ανασκαφές πολλά αντικείμενα, όπως αγάλματα, χάλκινα ελάσματα, νομίσματα κ.α.

Επίσης βρέθηκαν οι βάσεις των κιόνων, που είχαν πάνω τους δύο χρυσούς αετούς, που ήταν θεατοί από όλοι την περιοχή. Όταν έβγαινε ο ήλιος, φώτιζε τους χρυσούς αετούς της κορυφής και οι ακτίνες αντανακλώνταν στο άγαλμα του Απόλλωνα στις Βάσσες, που βρισκόταν σε χαμηλότερα ύψος από την κορυφή του βουνού, σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων, αλλά σε ευθεία γραμμή προς τα δυτικά . Το άγαλμα του Απόλλωνα είχε τοποθετηθεί έτσι, ώστε να δέχεται ταυτόχρονα με τους αετούς τις πρώτες ηλιαχτίδες, πολύ πριν ακόμα ανατείλει ο ήλιος εκεί.

Μάλιστα ο Παυσανίας αναφέρει, ότι οι ηλιαχτίδες δημιουργούσαν ένα φωτοστέφανο γύρω από το κεφάλι του αγάλματος του θεού Απόλλωνα, δείγμα ότι ο Λύκαιος Δίας της κορυφής του Λύκαιου έστελνε το φωτεινό μήνυμα του στον Επικούρειο Απόλλωνα.

Διαβάστε επίσης: Οι Προσέληνοι Αρκάδες και η λατρεία του Ερμή

Σχόλιο diadrastika: Το “αρχιτεκτονικό θαύμα” με τις ακτίνες του ήλιου μοιάζει να σχετίζεται με το “Αναλύσκον Πυρ του Σείρου”.

Η Ιερή Κορυφή των Αρκάδων

*Η φωτογραφία κορυφής είναι μία καλλιτεχνική εκδοχή/αναπαράσταση, δεν απεικονίζει το επίμαχο θέμα, ούτε σχετίζεται με όσα περιγράφονται, παρά μόνο συνδέεται με τη φαντασία του δημιουργού του: Devran Topallar from Pixabay.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

http://www.lykaia.gr/ και enneaetifotos /Top Image by Devran Topallar from Pixabay