πυραμίδα που βρέθηκε μετά την εξαφάνιση των Μάγια
Καλλιτεχνική απεικόνιση από Augusbettella, Pixabay

Εξαφάνιση των Μάγια. Μύθοι και ακραίες υποθέσεις
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Οι Μάγια ήταν μια ομάδα ανθρώπων που ζούσαν πριν από πολύ καιρό στην Κεντρική Αμερική. Ήταν πραγματικά έξυπνοι και είχαν μεγάλο πολιτισμό. Ωστόσο, η εξαφάνιση των Μάγια, δηλαδή του πολιτισμού τους, φαίνεται να προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Λέγεται ότι εμφανίστηκαν γύρω στο 1800 π.Χ. και ήταν πολύ καλοί στη χρήση της τεχνολογίας, ειδικά σε ό,τι αφορά την πέτρα, ακόμα καλύτερα από άλλους ανθρώπους εκείνη την εποχή.

Η μυστηριώδης εξαφάνιση των Μάγια

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο πληθυσμός τους αυξήθηκε πολύ και έφτασε να υπολογίζεται κάπου στα 2 εκατομμύρια κατά το 250 μ.Χ. Αλλά μετά κάτι συνέβη και άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και ο πολιτισμός τους διαλύθηκε. Σα να άνοιξε η γη και τους κατάπιε, κατά το κοινώς λεγόμενο.

Όσοι απέμειναν, μέχρι να τους ανακαλύψουν οι κονκισταδόρες, δεν είχαν τις γνώσεις των προηγούμενων. Ή δεν ήταν απόγονοι των πρώτων, αλλά έφτασαν εκεί από άλλα μέρη της Αμερικής ή του κόσμου.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η εξαφάνιση των Μάγια, δεν προήλθε από φυσικά φαινόμενα, αρρώστιες ή πείνα. Λένε ότι πήγαν πραγματικά να ζήσουν μέσα στη Γη, και ότι η λαϊκή έκφραση είναι ουσιαστικά κυριολεκτική.

Αλλά τι μπορεί να ήταν αυτό που τους τρόμαξε τόσο πολύ ώστε να χρειαστεί να καταφύγουν στο εσωτερικό της Γης, αφήνοντας όλα αυτά τα απίθανα μνημεία τους στην επιφάνεια; Ενδεχομένως να ήταν κάποιος εχθρικός λαός που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν;

Άλλοι νομίζουν ότι πήγαν να ζήσουν σε άλλους πλανήτες! Πως δικαιολογείται, όμως, αυτή η εντύπωση ότι έφυγαν σε άλλους πλανήτες; Πως προκύπτει; Όλα φαίνεται να ξεκινούν από ένα μύθο των Μάγια που σχετίζεται με τον Κουετζαλκοατλ.

Πως ο Κουετζαλκοατλ έφτασε στη γη των Μάγια

Ο Κουετζαλκοατλ έφτασε στη Γη και ειδικότερα στην περιοχή των Μάγια, μετά από μία τρομερή έκρηξη στον ουρανό, πριν χιλιάδες χρόνια. Σύγχρονοι συγγραφείς όπως οι Eric και Graig Umland στο βιβλίο τους Μυστήρια από την Αρχαιότητα, κάνουν την υπόθεση ότι θα πρέπει ένας πλανήτης που εξεράγη.

Υποθέτουν ότι θα πρέπει να ήταν ο πλανήτης που λείπει στη ανάμεσα στους πλανήτες Άρη και Δία. Στη θέση του υπάρχουν οι λεγόμενοι αστεροειδής. Για τους δύο συγγραφείς αυτά τα κομμάτια πέτρας είναι τα κομμάτια του διαλυμένου πλανήτη που θα μαθηματικά θα έπρεπε να υπάρχει βάση του Νόμου Μπόντε.

Μετά την έκρηξη έγινε αντιληπτό ένα τεράστιο ιπτάμενο αντικείμενο που έλαμπε όσο χιλιάδες διαμάντια. Αυτό προσγειώθηκε στη γη και από μέσα βγήκε ένα ον που αρχικά είχε μορφή κροκόδειλου αλλά στη συνέχεια μεταμορφώθηκε σε θεό με φτερά.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Τι μπορεί να ήταν το ιπτάμενο αντικείμενο

Σε άλλες εκτιμήσεις, λέγεται ότι το ιπτάμενο αντικείμενο θα μπορούσε να είναι ένα μητρικό διαστημόπλοιο και ότι μαζί με τον Κουετζαλκοατλ ήρθαν και οι Μάγια. Δραπέτευσαν την τελευταία στιγμή, λίγο πριν ο πλανήτης τους εκραγεί.

Διαβάστε επίσης: Οι Χρυσοί Ιπτάμενοι Δίσκοι των Αρχαίων Ινδιάνων

Εγκαταστάθηκαν προσωρινά στην περιοχή και άρχισαν να δημιουργούν ό,τι χρειάζονταν για να επιβιώσουν. Κάποια στιγμή το διαστημόπλοιο με τον Κουετζαλκοατλ έφυγε, πιθανότατα σε αναζήτηση άλλων τόπων ή πόρων. Υποσχέθηκαν να επιστρέψουν για να παραλάβουν τους εναπομείναντες.

Πως θα υπολόγιζαν το χρόνο της επιστροφής

Ένα από τα βασικά μελήματα όσων παρέμειναν στη Γη, ήταν να μπορούν να υπολογίσουν το χρόνο της επιστροφής. Προφανώς δεν είχαν ή δεν χρησιμοποιούσαν ρολόγια όπως τα εννοούμε σήμερα. Έπρεπε να υπολογίσουν με βάση τις κινήσεις των άστρων, των πλανητών κλπ.

Τα περισσότερα μνημεία αποτελούν ένα είδος υπολογιστικών μηχανών και αστεροσκοπείων.

Ίσως, αυτή η θεωρία θα μπορούσε να δικαιολογήσει την εμμονή τους με τα τόσο ακριβέστατα ημερολόγια τα οποία ξεπερνούσαν και εκείνο που χρησιμοποιούσαν στην Ευρώπη όταν τους ανακάλυψαν οι κατακτητές.

Το ακραίο σενάριο για την εξαφάνιση των Μάγια

Το διαστημόπλοιο επιστρέφει

Ανάμεσα σε πολλές άλλες θεωρίες, ένα σενάριο εικάζει ότι γύρω στα 900 μ.Χ. εμφανίστηκε επιτέλους το διαστημόπλοιο που τους άφησε οπότε ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού το ακολούθησε στο διάστημα, σε άλλους ήλιους και πλανήτες.

Ελάχιστοι έμειναν, για δικούς τους προσωπικούς λόγους, ή μπορεί να έμειναν ως φρουροί ή φύλακες κάποιων πολύτιμων θησαυρών, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα τον χρυσό. Ίσως να υπήρχε σχέδιο επόμενης επιστροφής και κάποια πράγματα έπρεπε να διατηρηθούν και να συντηρηθούν.

Όλη αυτή η υπερβολή, δίνει τη δική της εκδοχή για την εξαφάνιση των Μάγια, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι είναι αληθινή. Είναι, όμως, συναρπαστική και ενεργοποιεί τη φαντασία πολλών.

Κι αν είναι έτσι, γιατί;…

Ναι, ξέρω, τι θα μου πείτε: Κι αν είναι έτσι, γιατί δεν είχαν τα κατάλληλα όπλα να αντιμετωπίσουν τους κατακτητές; Δεν έχω απαντήσεις. Ούτε ψάχνω να βρω. Απλά εκθέτω διάφορες θεωρίες που έχουν εμφανιστεί σχετικά με την μυστηριώδη εξαφάνιση των Μάγια, όπως αρκετοί την αποκαλούν.

Όλοι αυτοί οι μύθοι και οι υποθέσεις πάνω στην εξαφάνιση των Μάγια, θα μπορούσαν να έχουν κάποια αληθοφανή βάση, αλλά σίγουρα δεν αποτελούν ιστορικά ή αρχαιολογικά στοιχεία. Ανήκουν στη σφαίρα της νεομυθολογίας. Καμία απόδειξη, καμία ένδειξη.

Ορισμένοι, πιστεύουν ότι οι Μάγια σήμερα συμμετέχουν στη Μεγάλη Συμμαχία των Λαών του Διαστήματος. Μεγάλο μέρος τους ζουν στην Αφροδίτη και σε άλλους πλανήτες.

ενδεικτικά, με πληροφορίες και από spherebeingalliance.com
diadrastika / Image by augusbettella from Pixabay