Ανάποδος σταυρός και Guy Fawkes. Σύμβολα με διαφορετική έννοια από αυτήν που γνωρίζουμε.

Δεν θα ασχοληθούμε με σύμβολα χιλιοειπωμένα (σβάστικες, μαίανδρους κλπ)  θα δούμε δύο σύμβολα τα οποία έχουν άλλη έννοια από αυτή που γνωρίζουμε και που έχει περάσει σαν πεποίθηση. Το ένα έχει γίνει και κινηματογραφικό σύμβολο με την ταινία V for Vendetta,ο γνωστός σε όλους Guy Fawkes. Η πεποίθηση που υπερισχύει είναι πως τον 17ο αιώνα επιχείρησε να τινάξει στον αέρα το κοινοβούλιο για να αποσταθεροποιήσει την Βρετανική κυβέρνηση. Ήρθε και η κινηματογραφική version όπου ένας επαναστάτης με την μάσκα του Guy Fawkes καταφέρνει να φέρει τα πάνω κάτω και έτσι η πεποίθηση αυτή πήρε διαστάσεις. Τι επιχείρησε όμως να κάνει ο Guy Fawkes τον 17ο αιώνα;

Διαβάστε επίσης: Σταυρός: Το αρχαίο ελληνικό σύμβολο του θεού Ήλιου Δία

Ο Fawkes ήταν γνωστός μαχητής για την Ισπανία και την καθολική εκκλησία, σκοπός του λοιπόν ήταν να τελειώσει την προτεσταντική επανάσταση στην Αγγλία και να επαναφέρει την καθολική κυριαρχία. Δεν ήταν λοιπόν ένας αναρχικός που πήγε κόντρα σε ένα καθεστώς με ανιδιοτελείς σκοπούς όπως νομίζουμε.

Άλλο σύμβολο είναι ο ανάποδος σταυρός

Όλοι τον έχετε δει να φοριέται πολύ από σατανιστές ή heavy metal συγκροτήματα. Έχει περάσει στον κόσμο σαν σύμβολο αμφισβήτησης του Χριστού,όμως αν είχαν δώσει περισσότερη προσοχή τα heavy metal συγκροτήματα ή όσοι πιστεύουν κάτι τέτοιο σε κατηχητικά μαθήματα θα έβλεπαν πως τα πράγματα δεν είναι έτσι και ότι υπάρχει κάποιος πιο σκληροπυρηνικός από αυτούς που χρησιμοποιεί τον ανάποδο σταυρό. Ποιος είναι αυτός; Ο πάπας στον συγκεκριμένο θρόνο. Τι σημαίνει όμως ο ανάποδος σταυρός και που ο εμπνευστής του ήταν πολύ πιο σκληροπυρηνικός από τον πάπα;

Διαβάστε επίσης: Το πείραμα για τον Χριστιανικό Σταυρό που «τάραξε» πιστούς και μη

Ο ανάποδος σταυρός είναι γνώρισμα του Άγιου Πέτρου, όταν ο Πέτρος μαρτύρησε ήθελε να σταυρωθεί ανάποδα γιατί ένιωθε πως δεν ήταν άξιος να πεθάνει όπως ο Χριστός. Τον ανάποδο σταυρό τον κατακρίνουν και βαθιά θρησκευόμενοι άνθρωποι καθώς δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αλλά δεν φροντίζουν και να μάθουν παρασυρόμενοι από το γενικότερο κλίμα που επικρατεί.

Όσοι φοράνε τον ανάποδο σταυρό και νομίζουν πως με αυτό τον τρόπο δηλώνουν την αντίσταση τους στο Χριστό μάλλον κάνουν λάθος. Αυτό που κάνουν είναι να δηλώνουν ασυναίσθητα την ταπεινοφροσύνη τους στο πρόσωπο του Χριστού – αν κρίνουμε από την ιστορία του Άγιου Πέτρου.

cracked.com, krypteia1 / Image by OpenClipart-Vectors from Pixabay

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.