μέρος σπονδυλικής στήλης σε παραλία

Οι γίγαντες είναι αναμφισβήτητα ένα μυστήριο με τρομερή έλξη. Δεν είναι μόνο οι απανταχού μυθολογίες που μιλούν γι’ αυτούς. Δεν είναι ούτε μόνο η Παλαιά Διαθήκη που τους αναφέρει. Είναι και πολλά τα ευρήματα που κατά καιρούς έχουν βρεθεί και έχουν βγει στο φως, ενώ άλλα έχουν εξαφανιστεί γιατί έτσι θέλουν κάποιοι.

Και βέβαια, δεν είναι μόνο οι σύγχρονες ανακαλύψεις. Υπάρχουν και αρχαία κείμενα που μας μιλούν για τις δικές τους. Ας δούμε μερικές:

Στην Μεσσήνη, όχι πριν από πολλά χρόνια, όπως αναφέρει ο Απολλώνιος ο γραμματικός, συνέβη να σπάσει ένα πέτρινο πιθάρι από την βαρυχειμωνιά και τη βροχή κι ότι βγήκε από μέσα του ένα κεφάλι τριπλάσιο σε μέγεθος από το ανθρώπινο. Είχε δύο σειρές δόντια σε κάθε γνάθο. Ζητώντας να μάθουν τίνος ήταν, είδαν την επιγραφή “Ιδέως”. Το κεφάλι, το έβαλαν σε κάποιο άλλο πιθάρι που κατασκεύασαν και έτσι οι Μεσσήνιοι κήδεψαν τον ήρωα με τιμές, αφού κατάλαβαν ποιός ήταν και για τον οποίο μιλούσε ο Όμηρος (ΙΙ 558-60).

Στην Δαλματία, στο καλούμενο σπήλαιο της Αρτέμιδας μπορεί κάποιος να δει πολλά σώματα, στα οποία τα πλευρικά οστά είναι μεγαλύτερα κατά 11 πήχεις (περίπου 7,5 μέτρα).

Ο Απόλλώνιος ο γραμματικός εξιστορεί ότι επί Τιβερίου Νέρωνα συνέβη σεισμός και ότι […] στα ανοίγματα της γης φάνηκαν μεγάλα σώματα και οι ντόπιοι ένιωσαν έκπληξη και απόφυγαν να τα κουνήσουν, ενώ σαν δείγμα έστειλαν στην Ρώμη το δόντι ενός, μεγαλύτερο από ένα πόδι […]

Δεν πρέπει να δυσπιστούμε για το γεγονός, γιατί και στην Αίγυπτο, στην περιοχή Νιπτρίαι, δείχνουν κάποια σώματα το ίδιο μεγάλα μ’ αυτό και μάλιστα, όχι κρυμμένα στη γη, αλλά παρατημένα. Δεν έχουν λιώσει αλλά είναι ξαπλωμένα με τάξη και κάποιος που πλησιάζει, αναγνωρίζει τα οστά των μηρών, τι κνήμες και άλλα μέλη. [..]

Και στην Ρόδο παραλάβαμε τόσο μεγάλα οστά και η παραβολή τους μ’ αυτά των τωρινών ανθρώπων δείχνουν ότι είναι πολύ υποδεέστερα σε μέγεθος.

Ο ίδιος (ο Απολλώνιος ο γραμματικός) αναφέρει ότι κοντά στην Αθήνα υπάρχει κάποιο νησί που οι Αθηναίοι ήθελαν να το τειχίσουν. Σκάβοντας λοιπόν, στα θεμέλια γύρω από τα τείχη βρήκαν μια σωρό μέχρι εκατό πήχεις (περίπου 70 μέτρα). Μέσα στην σωρό υπήρχε ένας σκελετός με το ίδιο μέγεθος, όπου ήταν γραμμένο “Θάφτηκα ο Μακρόσειρις στο μικρό νησί, έχοντας ζήσει πέντε χιλιάδες χρόνια”.

Ο Εύμαχος αναφέρει στην “Περιήγηση” (178F2) ότι οι Καρχηδόνιοι, όταν περιέβαλαν με τάφρο την ίδια την επαρχία τους, βρήκαν, καθώς σκάλιζαν δύο σκελετούς μέσα σε σωρούς, ο πρώτος εικοσιτέσσερις πήχεις (περίπου 17 μέτρα), ο δεύτερος εικοσιτρείς.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ο Θεόπομπος αναφέρει ότι ο Σινωπέας στο “Περί σεισμών”, στον Κιμμερικό Βόσπορο, όταν έγινε κάποτε σεισμός, άνοιξε ένας λόφος και βγήκαν πάνω τεράστια κόκαλα κι όταν ανασυνθεσαν το σκελετό, έφτασε τους εικοσιτέσσερις πήχεις. Λένε ότι οι βάρβαροι της περιοχής, έριξαν τα οστά στην Μαιώτιδα λίμνη.

diadrastiko
Φλέγων Αποσπάσματα, εκδόσεις Κάδμος

Το μυστήριο των γιγάντων θα εξετάσουμε και σε επόμενη ανάρτηση: εδώ.

Image by 2427999 from Pixabay

AMP code