Το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων και κάτι που «ξέχασαν» να μας πουν

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Τα τελευταία χρόνια το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων κάνει θραύση σε ζήτηση και πωλήσεις, σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων – και όχι μόνο. Είναι, επίσης, τοποθετημένο σε ράφια πολλών σούπερ μάρκετ, μεγάλων και μικρών. Το βρίσκεις ακόμα και σε πάγκους λαϊκής. Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχει αρκετές φήμες που συμπαρασύρουν τον κόσμο να αγοράσει και να δοκιμάσει ένα τέτοιο προϊόν. Άραγε, είναι όλοι οι ισχυρισμοί που το συνοδεύουν αληθινοί ή μήπως ξέχασαν κάτι να μας πουν;

Ρωτήσαμε, ψάξαμε, πήραμε κάποια ιδέα από το ελληνικό AllΝewz και τελικά καταλήξαμε σε ένα άρθρο από το McGill Office for Science and Society (OSS) του πανεπιστημίου McGill, που είναι αφιερωμένο στην προώθηση της κριτικής σκέψης, της επιστημονικής επικοινωνίας και της παρουσίασης επιστημονικών πληροφοριών στο κοινό, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές με ακριβή και υπεύθυνο τρόπο. Μας κέντρισε το ενδιαφέρον, λοιπόν, ο τίτλος: Is Himalayan Pink Salt Better For You? (Είναι καλύτερο για εσάς το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων;)

Αλήθεια, υπερέχει το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων, έναντι του κοινού αλατιού; Υπάρχει αλήθεια στις ιδέες ότι αυτό το αλάτι θα βοηθήσει στις αναπνευστικές ασθένειες, θα αυξήσει τη σωματική ενυδάτωση ή θα ενισχύσει τα οστά; Αυτές είναι μερικές από τις φήμες που συνοδεύουν το αλάτι Ιμαλαΐων, για τις οποίες, όπως και για άλλες, είναι υπό εξέταση. Αλλά πρώτα θα ξεκινήσουμε από την προέλευσή του, καθώς παίζει και αυτή ένα ρόλο στο μάρκετινγ της αγοράς. Ακούνε αλάτι Ιμαλαΐων και, όσοι δεν το έχουν ψάξει, νομίζουν ότι έρχεται κατευθείαν από το Θιβέτ και τις κορυφές των Ιμαλαΐων, άρα έχει κάτι από την Στέγη του Κόσμου, κάτι, ίσως, από την ευλογία και την σοφία των μοναχών, εκεί.

Το αλάτι Ιμαλαΐων εξορύσσεται κυρίως στο αλατωρυχείο Khewra στο Punjab του Πακιστάν και είναι αποτέλεσμα της λάβας που σκέπασαν τις αρχαίες θάλασσες. Όλο το νερό εξατμίστηκε, τα ψάρια πέθαναν, αλλά το αλάτι παρέμεινε καλυμμένο. Έτσι, τεχνικά, το αλάτι Ιμαλαΐων είναι θαλασσινό αλάτι, παρόλο που εξορύσσεται σαν ορυκτό αλάτι, καθώς είναι το αποτέλεσμα των κοιτασμάτων των ωκεανών.

Οι κύριοι ισχυρισμοί σχετικά με το αλάτι Ιμαλαΐων μιλούν για τους διάφορους τρόπους με τους οποίους είναι καλό για εσάς λόγω της ανώτερης περιεκτικότητάς του σε μεταλλικά στοιχεία σε σύγκριση με το θαλασσινό ή επιτραπέζιο αλάτι. Ενώ είναι αλήθεια ότι το επιτραπέζιο αλάτι συχνά ψήνεται και επεξεργάζεται έτσι ώστε όλα τα μέταλλα εκτός από το χλωριούχο νάτριο να αφαιρούνται, το μεγαλύτερο μέρος του θαλασσινού αλατιού μένει χωρίς επεξεργασία και περιέχει επίσης μέταλλα. Οι λάτρεις του ροζ αλατιού ισχυρίζονται ότι το αλάτι Ιμαλαΐων έχει χαμηλότερη σύνθεση χλωριούχου νατρίου από το θαλασσινό αλάτι, που σημαίνει ότι έχει υψηλότερες ποσότητες άλλων μετάλλων όπως θειικό, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, διττανθρακικό, βρωμιούχο, βορικό, στρόντιο και φθόριο.

Τα πραγματικά ποσοστά στο αλάτι Ιμαλαΐων εξαρτώνται από το άρθρο που διαβάζετε. Κάποιο, ισχυρίζεται 85,62% χλωριούχο νάτριο και 14,38% άλλα ιχνοστοιχεία, ενώ κάποιο άλλο μπορεί να ισχυρίζεται 87% χλωριούχο νάτριο και 13% άλλα ιχνοστοιχεία. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός είναι πιο κοντά στο υψηλό επίπεδο, με την περιεκτικότητα σε χλωριούχο νάτριο να είναι 95-97%, αφήνοντας 3-5% σύνθεση για άλλα μέταλλα. Είναι αλήθεια ότι τα μέταλλα βρίσκονται σε μεγαλύτερη αφθονία στο αλάτι Ιμαλαΐων, αλλά όταν υπολογίσετε πόσο λίγο αλάτι έχετε την τάση να τρώτε την ημέρα (τουλάχιστον αλάτι που προσθέτετε απευθείας στο μαγείρεμα ή τα γεύματά σας), η διαφορά είναι απαρατήρητη. Στις ποσότητες που καταναλώνονται, οι μικρές διαφορές στη σύνθεση μεταξύ θαλασσινού, επιτραπέζιου και αλατιού Ιμαλαΐων δεν έχουν καμία σημασία.

Στην πραγματικότητα, πολλοί από τους ισχυρισμούς είναι βάσιμοι, αλλά προβάλλονται με υπερβολές. Για παράδειγμα υποστηρίζουν ότι το αλάτι Ιμαλαΐων θα «δημιουργήσει μια ισορροπία ηλεκτρολυτών», κάτι που είναι αλήθεια, αλλά το ίδιο θα κάνει και το θαλασσινό αλάτι ή ακόμα και το Gatorade. Ωστόσο, ο ισχυρισμός ότι το αλάτι Ιμαλαΐων θα μειώσει την αρτηριακή σας πίεση, αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από την πραγματικότητα – γι’ αυτό και πρέπει να το προσέξετε.

Εκτός από την κατανάλωση αλατιού Ιμαλαΐων, υπάρχει κάποια πεποίθηση ότι η εισπνοή διάχυτου αλατιού ή το μπάνιο σε λουτρά αλατιού μπορεί να είναι ευεργετική. Υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις ότι η εισπνοή αλατιού μπορεί να βοηθήσει ορισμένες καταστάσεις, σε μεγάλο βαθμό λόγω των εγγενών ξηραντικών ιδιοτήτων των αλάτων. Για όσους υποφέρουν από καταστάσεις στις οποίες οι βρογχικές εκκρίσεις είναι αυξημένες, όπως η υπεζωκοτική συλλογή ή η ΧΑΠ, μπορούν να επωφεληθούν. Όμως, για όσους δεν έχουν χρόνια πνευμονικά προβλήματα, δεν είναι αποτελεσματική ενώ μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει το άσθμα.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Τελικά, καταλήγει το άρθρο από το McGill Office for Science and Society (OSS) του πανεπιστημίου McGill, δεν υπάρχει κανένα περισσότερο όφελος για την υγεία που να προσφέρει το αλάτι Ιμαλαΐων από οποιοδήποτε άλλο αλάτι – και γενικά, το αλάτι ενέχει πολύ περισσότερο κίνδυνο παρά ανταμοιβή για την υγεία μας. Παρόλα αυτά, με κάθε τρόπο, συνεχίστε να χρησιμοποιείτε ροζ αλάτι Ιμαλαΐων, δεν είναι χειρότερο από το θαλασσινό αλάτι και είναι πολύ πιο όμορφο! 

Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.

diadrastika / Image by pictavio from Pixabay