Η Samantha Cristoforetti κοιτάζει έξω από το παράθυρο του ΔΔΣ
Image made by AI

Τι είδε η αστροναύτισσα Samantha Cristoforetti στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό;
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Οι εμπειρίες της Samantha Cristoforetti στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Επισκόπηση της αποστολής του Cristoforetti

Η Samantha Cristoforetti είναι μια Ιταλίδα αστροναύτης που επιλέχθηκε ως αστροναύτης της ESA το 2009. Είχε μια αξιοσημείωτη καριέρα, έχοντας αναλάβει τη διοίκηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) Expedition 68 στις 28 Σεπτεμβρίου 2022, και έγινε η πρώτη Ευρωπαία που το έκανε.

Διαβάστε επίσης: Βρετανίδα αστροναύτης: «Οι εξωγήινοι υπάρχουν και μπορεί να ζουν ανάμεσά μας»

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο διάστημα, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μερικές απίστευτες εμπειρίες και να πραγματοποιήσει επιστημονικά πειράματα. Η Cristoforetti κατέγραψε τις εμπειρίες της στο προσωπικό της blog, το οποίο παρέχει πληροφορίες για τη ζωή της στο διάστημα.

Τι είδε η Cristoforetti κατά τη διάρκεια του χρόνου της στο διάστημα

Ενώ βρισκόταν στο διάστημα, ο Cristoforetti είχε την ευκαιρία να δει πολλά απίστευτα αξιοθέατα. Έγραψε για το ότι είδε το βόρειο σέλας από το διάστημα, κάτι που ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία.

Έγραψε επίσης για τις προκλήσεις της ζωής στο διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης βαρύτητας, που έκανε πιο δύσκολες απλές εργασίες όπως το φαγητό, ο ύπνος και η άσκηση.

Ο Cristoforetti κατέγραψε επίσης τις καθημερινές ρουτίνες της ζωής στο ISS, οι οποίες περιελάμβαναν τη διεξαγωγή επιστημονικών πειραμάτων, την εκτέλεση εργασιών συντήρησης και την επικοινωνία με τον επίγειο έλεγχο.

Πώς η Cristoforetti τεκμηρίωσε τις εμπειρίες της

Οι εμπειρίες της Cristoforetti στο διάστημα έχουν τεκμηριωθεί και επαληθευτεί καλά. Έχει παράσχει φωτογραφίες και βίντεο από τον χρόνο της στο διάστημα, τα οποία έχουν κοινοποιηθεί ευρέως στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εμπειρίες της έχουν επίσης αναφερθεί από πολλά ειδησεογραφικά μέσα και επιστημονικές δημοσιεύσεις. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι εμπειρίες ή η τεκμηρίωσή της αποτελούν μέρος μιας θεωρίας συνωμοσίας.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι το ανθρωποειδές που δήθεν καταγράφηκε στην Σελήνη από τους πρώτους αστροναύτες

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Συνολικά, ο χρόνος της Cristoforetti στο διάστημα έχει προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για τις προκλήσεις και τις ανταμοιβές της ζωής και της εργασίας στο διάστημα, και οι εμπειρίες της έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένες και θαυμασμένες.

Το προσωπικό ιστολόγιο της Cristoforetti και τα περιεχόμενά του

Η Cristoforetti έχει επίσης κερδίσει δημοτικότητα για το προσωπικό της blog, όπου μοιράζεται τις εμπειρίες και τις γνώσεις της από τον χρόνο της στο διάστημα. Ο σκοπός του ιστολογίου της είναι να δώσει μια ματιά στην καθημερινή ζωή ενός αστροναύτη και να εμπνεύσει άλλους να κυνηγήσουν τα όνειρά τους για εξερεύνηση του διαστήματος.

Επιπλέον, έχει χρησιμοποιήσει πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το TikTok, το 2022, για να μοιραστεί τις εμπειρίες της και να συνδεθεί με ένα ευρύτερο κοινό.

Μέσω του ιστολογίου της και της παρουσίας της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Cristoforetti έχει γίνει δημόσιο πρόσωπο και πρότυπο για τους επίδοξους αστροναύτες και τους λάτρεις του διαστήματος. Η παρουσία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν απόδειξη της αφοσίωσης και του πάθους της για τη δουλειά της ως αστροναύτης.

Ενώ το blog και η παρουσία της Cristoforetti στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν λάβει ως επί το πλείστον θετικές αντιδράσεις, υπήρξαν ορισμένες θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τις εμπειρίες της στο διάστημα.

Αυτές οι θεωρίες υποδηλώνουν ότι έχει δει ή βιώσει πράγματα στο διάστημα που δεν μοιράζεται με το κοινό ή ότι υπονοεί πως είδε πράγματα που δεν της επιτρέπεται να διαδώσει.

Θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τις εμπειρίες του Cristoforetti

Η Ιταλίδα αστροναύτης Samantha Cristoforetti, έχει αποτελέσει αντικείμενο διαφόρων θεωριών συνωμοσίας γύρω από τις εμπειρίες της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Διαβάστε επίσης: Ο «εξωγήινος» που «πιάστηκε» μέσα στον ΔΔΣ. Τι ήταν και γιατί διακόπηκε το σήμα ζωντανής μετάδοσης από NASA

Αυτές οι θεωρίες κυμαίνονται από τη μαρτυρία της σε εξωγήινη ζωή έως τη συμμετοχή της σε μια κυβερνητική συγκάλυψη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς και έχουν επανειλημμένα καταρριφθεί από ειδικούς.

Τι είδε η αστροναύτισα και της κόπηκαν τα ήπατα;

Αυτός ο τίτλος που μόλις διαβάσατε, είναι ένας από τους πολλούς που κυκλοφορούν και την εμπλέκουν σε θεωρίες συνωμοσίας. Ας δούμε ένα παράδειγμα μιας τέτοιας:

Σε υλικό που έβγαλε στην δημοσιότητα η European Space Agency, η πρώτη ιταλίδα αστροναύτισα, Samantha Cristoforetti, παθαίνει ένα σοκ, λες και συνέβη ή είδε κάτι πολύ τρομακτικό έξω από το παραθύρι…

Ένας συνάδελφος αστροναύτης την πλησιάζει και προσπαθεί να την καθησυχάσει, να την ηρεμήσει… Αν και ακούγεται σαν να βάζει το δάχτυλο στα χείλη κάνοντας της νόημα σιωπής, σαν να της λέει: “μας ακούνε” -αλλά αυτό είναι μία εκτίμηση…

Τι ήταν αυτό που την συντάραξε τόσο πολύ λες να είδε τον διάβολο μπροστά της; Πολύ αργότερα, στο προσωπικό της blog-ημερολόγιο έγραψε πως την κατέλαβε ένα περίεργο συναίσθημα όταν είδε το μέγεθος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και ειδικότερα τα ηλιακά πάνελ του σε πορτοκαλί φως.

Ωστόσο, οι πιθανότητες να είναι αλήθεια αυτό που συνέταξε περιορίζονται αρκετά, όταν αναφερόμαστε σε μία εκπαιδευμένη αστροναύτη… Από την άλλη, το αλλόκοτο συναίσθημα που την διαπέρασε στην θέα του ΔΔΣ δεν μοιάζει με δέος. Αντίθετα, ακούγεται αρκετά τρομοκρατημένη…

Μία γρήγορη υπόθεση είναι ότι είδε έναν ιπτάμενο δίσκο ή περισσότερους, ίσως και κάποιον εξωγήινο. Αυτό πραγματικά θα μπορούσε να σου κόψει την χολή, μέχρι και ανακοπή θα μπορούσε να επιφέρει αν σκεφτεί κανείς την “μοναξιά” των αστροναυτών μέσα στο σκοτεινό διάστημα, αρκετά χιλιόμετρα πάνω από την Γη-πατρίδα.

Παρόλα αυτά, το πιθανότερο είναι πως είδε ένα UFO να περνάει μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά της. Ένα καθημερινό φαινόμενο για όλους τους αστροναύτες, όπως έχει αποδειχτεί, αλλά κάτι εντελώς καινούργιο για την Cristoforetti.

Ιστορία φαντασίας: Τι βρήκαν στον αστεροειδή Oumuamua όταν Αστροναύτες του Μυστικού Διαστημικού Προγράμματος έφτασαν και προσγειώθηκαν επάνω του (SciFi)

Αλλά, όπως ήδη αναφέραμε, επίσημα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνηγορεί στα παραπάνω, οπότε και δεν της κόπηκαν τα ήπατα.

Σε τι έχει αναφερθεί η Cristoforetti και η συνεισφορά της

Στο προσωπικό της blog και στις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Cristoforetti μοιράστηκε τις εμπειρίες και τις παρατηρήσεις της από την εποχή της στον ISS.

Έχει συζητήσει τα πάντα, από τις τουαλέτες στον διαστημικό σταθμό μέχρι τη νέα διαστημική οικονομία και τι της δίδαξε η ζωή στην τροχιά για την ανθρωπότητα. Οι αναρτήσεις του Cristoforetti είναι συνεπείς με όσα είναι γνωστά για τη ζωή στο ISS και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητηθεί η αυθεντικότητά τους.

Οι ειδικοί επιβεβαίωσαν την εγκυρότητα των εμπειριών και των αναρτήσεων στο blog του Cristoforetti. Είναι μια πολύ αξιοσέβαστη αστροναύτης που κατέχει το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη αδιάλειπτη διαστημική πτήση από Ευρωπαίο αστροναύτη.

Οι παρατηρήσεις και οι γνώσεις της για τη ζωή στον ISS είναι πολύτιμες συνεισφορές στην κατανόησή μας για την εξερεύνηση του διαστήματος.

Επομένως, οι ισχυρισμοί ότι οι εμπειρίες της αποτελούν μέρος μιας θεωρίας συνωμοσίας είναι αβάσιμοι και στερούνται αξιόπιστων αποδεικτικών στοιχείων.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από esa.int, phys.org, theguardian.com, bbc.com
diadrastika / Image made by AI