Τρεις άνδρες στέκεται στην είσοδο σπηλαίου
Image by likozor from depositphotos

Σαμπάλα: Το Mυστηριώδες Βασίλειο των Ιμαλαίων
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Αρκετοί θα έχουμε ακούσει να γίνεται λόγος για τη Σαμπάλα, ένα είδος «Απαγορευμένης Γης», η οποία δεν είναι καθόλου εύκολα προσβάσιμηη, γιατί είναι μία «Χώρα των Θαυμάτων» στην οποία δεν μπορεί να φτάσει και να βρεθεί ο καθένας σε αυτή τη «Γη των Θεών».

Όμως τι είναι, τελικά; Είναι ένας τόπος που κάποτε ήταν πραγματικός, υπαρκτός οπότε γι αυτό και έχει επίσης ονομαστεί «Βασίλειο των Ιμαλαίων;» Μήπως είναι ένας πνευματικός τόπος, όπου κάποιος μπορεί να φτάσει νοητικά, εφόσον ξέρει πως να ταξιδέψει ως εκεί;

Η προέλευση της Σαμπάλα

Η Σαμπάλα είναι ένα μυθικό μέρος που αποτελεί αντικείμενο θρύλων και ιστοριών για αιώνες, τώρα. Η προέλευσή του θεωρείται ασαφής, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι είναι ένας τόπος με μεγάλη πνευματική σημασία.

Σύμφωνα με ορισμένους θρύλους, είναι ένα κρυφό βασίλειο που βρίσκεται στα βουνά των Ιμαλαΐων. Λέγεται ότι σε αυτόν τον τόπο έζησαν σοφά και φωτισμένα όντα από την αρχή του χρόνου.

Στον θιβετιανό πολιτισμό, η Σαμπάλα θεωρείται η ενσάρκωση της τελειότητας, όπου όλοι όσοι κατάφεραν να φτάσουν εκεί, έχουν επιτύχει τη φώτιση.

Διαβάστε επίσης: Αγκάρθα και Κούφια Γη

Ο ακριβής χρόνος εμφάνισής της στη γη είναι ένα μυστήριο ενώ διαφορετικές ερμηνείες υποδηλώνουν ότι έχει επιβιώσει σε αντίθεση με άλλους πολιτισμούς που χάθηκαν, αλλά και από πλημμύρες και κατακλυσμούς και από διάφορες φυσικές καταστροφές που συνέβησαν στη Γη.

Η έννοια σε διαφορετικούς πολιτισμούς

Η έννοια της Σαμπάλα δεν περιορίζεται στον θιβετιανό πολιτισμό, καθώς εμφανίζεται με διαφορετικές μορφές σε διάφορους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο.

Στον Ινδουισμό, πιστεύεται ότι είναι η γενέτειρα του άβαταρ Kalki, της τελικής ενσάρκωσης του Λόρδου Βισνού, δηλαδή είναι η προφητευμένη δέκατη και τελευταία ενσάρκωσή του που εμφανίζεται για να τερματίσει την Κάλι Γιούγκα , μια από τις τέσσερις περιόδους στον ατελείωτο κύκλο της ύπαρξης.

Στη θεοσοφία, θεωρείται το πνευματικό κέντρο του κόσμου και συνδέεται με τη Μεγάλη Λευκή Αδελφότητα. H μαντάμ Έλενα Π. Μπλαβάτσκυ, ιδρύτρια της Θεοσοφικής Εταιρία, αναφέρει ότι η θρυλική Σαμπάλα ήταν μια αιθερική πολιτεία στην έρημο Γκόμπι, το «αόρατο αρχηγείο» των Μαχάτμας, μιας αδελφότητας μεγάλων πνευματικών διδασκάλων, που μετανάστευσαν εκεί.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ερμηνείες στη σύγχρονη εποχή

Στη σύγχρονη κουλτούρα, η Σαμπάλα συνδέεται συχνά με την ιδέα μιας ουτοπικής κοινωνίας, ενός τόπου όπου οι άνθρωποι ζουν σε αρμονία μεταξύ τους και με τη φύση.

Οι θετικές πλευρές του χαμένου βασιλείου έχουν επισημοποιηθεί με διάφορες μορφές, όπως το φανταστικό μέρος Shangri La. Η ιδέα της Σαμπάλα συνεχίζει να εμπνέει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ως σύμβολο ελπίδας και δυνατότητας για έναν καλύτερο κόσμο.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι θεωρίες που την βλέπουν ως Αγκάρθα και ειδικότερα ως ένα πραγματικό μέρος που βρίσκεται μέσα στο εσωτερικό της Γης και την πλαισιώνουν όντα με προηγμένο πολιτισμό, τόσο τεχνολογικό όσο και πνευματικό.

Διαβάστε επίσης: Η Ιερή Πόλη της Αγκάρθα βρέθηκε, είναι κάτω από τα πόδια μας

Η έννοια της Σαμπάλα στη σύγχρονη εποχή είναι ανοιχτή σε ερμηνεία, με ορισμένους να προτείνουν ότι αντιπροσωπεύει ένα καταφύγιο ή μια μυστική βιβλιοθήκη, κρυμμένη κάπου στα βάθη της αποκαλούμενης Κοίλης ή Κούφιας Γης.

Η σημασία της στην πνευματικότητα και τη φιλοσοφία

Η Σαμπάλα ως πνευματικός προορισμός

Η Σαμπάλα έχει σημαντική θέση στην πνευματικότητα και τη φιλοσοφία, καθώς αναφέρεται ως ένας πνευματικός προορισμός. Ο μύθος της αναφέρεται ως ένα μέρος που δεν υπάρχει σε κανέναν χάρτη του κόσμου.

Ωστόσο, σε διάφορες παραδόσεις αναφέρεται η τελική προοπτική της υψηλότερης διαφώτισης.

Επίσης σχετίζεται με εσωτερικές και μυστικές παραδόσεις, καθώς φημολογείται ότι η πρωτεύουσα του Θιβέτ, Λάσα, ήταν συνδεδεμένη με τη Σαμπάλα μέσω κάποιων τούνελ. Επομένως, έχει μια σημαντική θέση στην πνευματική και μυστική παράδοση.

Ο ρόλος της στις εσωτερικές και μυστικιστικές παραδόσεις

Ο μύθος της Σαμπάλα έχει φιλοσοφικές προεκτάσεις, καθώς αναφέρεται ως ένας πνευματικός προορισμός. Οι διάφορες παραδόσεις αναφέρουν διαφορετικά ονόματα για αυτόν τον προορισμό, όπως το SAMPALA, CAMELOT, AVALON, AGARTHA.

Επιπλέον, η Σαμπάλα έχει συνδεθεί με την ιδέα της εσωτερικής διαφώτισης και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού. Είναι επίσης συνδεδεμένη με τις παραδόσεις του Θιβέτ και της Βουδιστικής φιλοσοφίας. Επομένως, ο μύθος της έχει σημαντικές φιλοσοφικές θεωρήσεις.

Η σύγχρονη συνάφεια της Σαμπάλα

Ως σύμβολο ελπίδας και μεταμόρφωσης

Για πολλούς, η Σαμπάλα είναι ένα μυθικό μέρος που έχει συνδεθεί με την ελπίδα και τη μεταμόρφωση. Σύμφωνα με το θρύλο,είναι ένα κρυφό βασίλειο που λέγεται ότι είναι μια πόρτα για άλλους κόσμους και τον κάτω κόσμο.

Πολλοί άνθρωποι βλέπουν τη Σαμπάλα ως σύμβολο της περιπέτειας, της ερημιάς και της μυστικιστικής εγκράτειας. Είναι μια έννοια που έχει αγκαλιάσει διάφορα σύγχρονα πνευματικά κινήματα, τα οποία τη βλέπουν ως πηγή έμπνευσης για προσωπική και κοινωνική αλλαγή.

Η ιδέα της Σαμπάλα ως τόπου ελπίδας και μεταμόρφωσης γίνεται όλο και πιο σημαντική στον σημερινό κόσμο, όπου πολλοί άνθρωποι αναζητούν νόημα και σκοπό.

Η Σαμπάλα στα σύγχρονα πνευματικά κινήματα

Ο μύθος της Σαμπάλα είχε σημαντική επίδραση στα σύγχρονα πνευματικά και φιλοσοφικά κινήματα και έχει ενστερνιστεί από πολλούς πνευματικούς δασκάλους που τη βλέπουν ως σύμβολο.

Για παράδειγμα, το βιβλίο του James Redfield «The Secret of Shambala» διερευνά την ιδέα της Shambala ως πηγή έμπνευσης για προσωπική και κοινωνική αλλαγή.

Η έννοια της Shambala έχει επίσης συνδεθεί με την ανάγκη δημιουργίας ενός αναλυτικού προγράμματος δημιουργικών κινήσεων, το οποίο θα πλαισιώνει και θα συμπληρώνει τη μουσική εκπαίδευση.

Ο μύθος της Σαμπάλα είχε μια βαθιά επίδραση στην προσωπική και κοινωνική αλλαγή. Έχει επίσης συνδεθεί με την ανάγκη να αγκαλιάσουμε την παρούσα στιγμή και να δούμε τη διασύνδεση όλων των πραγμάτων. Γιατί όλα συνδέονται μεταξύ τους.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι το φαινόμενο της πεταλούδας και πως επηρεάζει τη ζωή μας

Υπό αυτή την έννοια θα μπορούσε να συνδέεται και με το λεγόμενο “φαινόμενο της πεταλούδας”.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από nea-acropoli-athens.gr, hellenicrevenge, weirdo.gr
diadrastika / Image by likozor from depositphotos.com