Τι θα γινόταν αν υπήρχε Χρονομηχανή στα Έγκατα του Τσούτσουρου της Κρήτης

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Τι θα κάνατε αν μπορούσατε να ταξιδέψετε ακαριαία οπουδήποτε; Όταν λέμε “οπουδήποτε” εννοούμε οπουδήποτε στον χώρο αλλά και στον χρόνο. Η χρονομηχανή είναι αναμφισβήτητα η πιο περιζήτητη κατασκευή σε όλη την επιστημονική φαντασία, επιτρέποντάς μας να λυγίσουμε και να διαμορφώσουμε το χωροχρόνο σύμφωνα με την δική μας βούληση.

Στα βιβλία, τις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές, τα ταξίδια χρόνου παρουσιάζονται συνήθως με διάφορους τρόπους. Οι χαρακτήρες μπορούν να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο για να ξαναζήσουν μια ιστορία ή την ίδια τους την ζωή, ως παρατηρητές. Εκεί θα μπορούσαν να παγιδευτούν σε έναν άπειρο βρόγχο χωροχρόνου ή θα μπορούσαν να προκαλέσουν εναλλακτικά χρονοδιαγράμματα που δεν θα υπήρχαν ποτέ, εάν δεν είχαν την δυνατότητα να ταξιδεύουν στο χρόνο εξαρχής.

Στην Οδύσσεια, όταν ο Οδυσσέας ζει με την Καλυψώ βρίσκεται έξω από το χώρο και τον χρόνο. Τουλάχιστον αυτή την εντύπωση αφήνει ο ποιητής να υπονοηθεί, έστω και “ποιητική αδεία” προκειμένου να φτιάξει την ιστορία του. Στην Ιλιάδα, ο Όμηρος ξανά, μας δίνει την εντύπωση πως οργισμένος ο Απόλλων συμπίεσε τον Χώρο και έγινε αόρατος. Θα μπορούσαν όλα αυτά να είναι αναφορές για την ύπαρξη κάποιου είδους χρονομηχανής επάνω στην Γη, γνωστής ήδη από πριν την εποχή του Ομήρου;

Υπάρχει μία σκέψη που προτείνει ότι στον Τσούτσουρο της Κρήτης, θα μπορούσε να υπάρχει μια βαρυτική συστολή χωροχρόνου. Άραγε, αυτή η πιθανότητα θα ήταν ικανή να μας κάνει να ισχυριστούμε ότι κάπου σε κάποιο σπήλαιο, στα έγκατα του Τσούτσουρου, υπάρχει μια αρχαία χρονομηχανή; Όχι απαραίτητα όπως τις δείχνουν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, με περίπλοκους μηχανισμούς κλπ. Αλλά, μια απλή, φυσική χρονομηχανή, ας πούμε κάτι σαν “Πύλη”.

Λέγεται ότι σε Σπήλαια στην Κρήτη βρέθηκαν Αρχαία Ρομπότ και οι μυστικές υπηρεσίες κάλυψαν το γεγονός. Αν υποθέσουμε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι αλήθεια, τότε το μόνο που μας μένει είναι να αναρωτηθούμε τι είδους Αρχαία Τεχνολογία απέσπασαν οι Αμερικάνοι στον Τσούτσουρα της Κρήτης;

Αν πράγματι υπάρχει ή υπήρξε μια χρονομηχανή στον Τσούτσουρο, τότε θα πρέπει να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα: Πως βρέθηκε εκεί; Θα μπορούσαν να υπάρχουν τρεις απαντήσεις:

Α) Είναι φυσική. Εξάλλου η NASA εντόπισε Πύλες Χωροχρόνου και κάποιοι ισχυρίζονται ότι επιβεβαιώνει τον Όμηρο που τα έλεγε 3.000 χρόνια πριν. Β) Κάποιοι άνθρωποι από την Γη την κατασκεύασαν. Γ) Κάποιοι την έφεραν από αλλού, ίσως, από άλλους πλανήτες.

Η ανάπτυξη ενός γνήσιου ταξιδιού στο χρόνο αλλά και στον χώρο, θα ήταν πιθανότατα μια τεράστια και μακροχρόνια προσπάθεια που θα έγινε από όλους τους πιο λαμπρούς επιστήμονες, φυσικούς, μηχανικούς, φιλόσοφους, νομοθέτες, καθώς και πολλούς άλλους. Θα χρειαζόταν σίγουρα μια τεράστια συλλογική προσπάθεια και συνδυασμός επιστημών και γνώσεων. Δεν θα ήταν το αποτέλεσμα ενός και μόνο “τρελού” επιστήμονα, όπως γίνεται στις σύγχρονες ταινίες φαντασίας. Αν υποθέσουμε ότι κατασκευάστηκε από γήινους, τότε είναι προφανές ότι υπήρχε ένας πάρα πολύ προηγμένος πολιτισμός στην Γη, πολλές χιλιετίες πριν. Θα ήταν το απόλυτο αποκορύφωμα του τεχνολογικού επιτεύγματος.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Αν υποθέσουμε ότι η χρονομηχανή δεν παρέμεινε ένα ύψιστο μυστικό που γνώριζε μόνο η ελίτ της εποχής, αλλά υπήρχε πρόσβαση από τον ευρύ πληθυσμό, ή έστω χρησιμοποιούνταν από διαβαθμισμένους για ερευνητικούς και άλλους επιστημονικούς σκοπούς, αλλά ήταν γνωστή η ύπαρξή της στο ευρύ κοινό, τότε δεν θα υπήρχε χώρος για πράγματα όπως τα εθνικά συμφέροντα ή οι πολιτισμικές διαφορές. Γιατί;

Επειδή ένα ταξίδι στο χρόνο και στον χώρο, όταν δεν είναι μονοπώλιο ή ιδιοκτησία μιας ελίτ, θα μπορούσε “εξ ορισμού” να μετατρέψει την Γη σε έναν πλανήτη χωρίς σύνορα. Επίσης, θα μπορούσε να είναι κάτι ακόμη περισσότερο από αυτό, αφού από την φύση της θα μας έδινε πρόσβαση σε κάθε πληροφορία που υπήρξε ή που θα υπάρξει.

Σαν ανθρωπότητα θα οδεύαμε συνεχώς προς την κορυφή της κλίμακας Kardashev: θα γινόμασταν συνεχώς μια παγκόσμια, διαστημική, υπερ-ικανή δύναμη, ακόμα και πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Δεν θα λειτουργούσαμε πλέον στο “Εγώ”, αλλά στο “Εμείς”.

Η αρνητική πλευρά θα ήταν να υπάρχουν κάποιοι – όπως σχεδόν πάντα υπάρχουν – εκείνοι που εποφθαλμιούν τέτοιου είδους καταστάσεις ή κατασκευές, οπότε θα έκαναν τα πάντα για να κατακτήσουν και να αποκτήσουν ένα “κοινωνικό αγαθό” για προσωπική εκμετάλλευση και υποδούλωση άλλων λαών στη Γη ή/και σε άλλους πλανήτες.

Σε αυτήν την περίπτωση, η κατοχή μιας χρονομηχανής στη Γη γίνεται προβληματική, ζοφερή και πάρα πολύ επικίνδυνη. Διότι πολύ απλά, όσοι έχουν τον έλεγχο μιας μηχανής χρόνου θα έχουν την απόλυτη ισχύ. Μια χρονομηχανή, πλέον, θα έμοιαζε με το καλύτερο όπλο, ή τουλάχιστον με το καλύτερο μέσο ελέγχου που θα είχε εφευρεθεί ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία.

Ίσως, λοιπόν, αν κάποτε κατασκευάστηκε μια τέτοια χρονομηχανή, στον Τσούτσουρο ή οπουδήποτε αλλού, οι υπεύθυνοι θα φρόντιζαν να παραμείνει μυστική με πολύ περιορισμένη πρόσβαση. Όμως, επειδή πάντα διαρρέουν πληροφορίες, φήμες κλπ, εκείνο που θα κοιτούσαν θα ήταν είτε να την καταστρέψουν ή να την κατασκευάσουν εξαρχής σε χώρο που δεν μπορεί κανείς, μα κανείς, να έχει πρόσβαση: Σε κάποια πολύ βαθιά, πολλών εκατοντάδων μέτρων, εγκατάσταση.

Αν υπάρχει μια φυσική χρονομηχανή, η τυχαία ανακάλυψή της μπορεί να εξαφανίσει, σε κάποιον άλλο χωροχρόνο, τον άνθρωπό που προσπάθησε να την περάσει. Αν την εγκατέστησε κάποιος εξωγήινος πολιτισμός, τότε θα μπορούσε να γίνει πολύ επικίνδυνη για αυτούς που θα προσπαθούσαν να την βάλουν σε λειτουργία και ακόμα πιο επικίνδυνη για την ανθρωπότητα, αν εκείνος που θα την αποκτούσε δεν ήταν συνετός.

Περισσότερες υποθέσεις για το αν θα υπήρχε μια χρονομηχανή στην Γη, θα βρείτε στο παρακάτω βίντεο: What If There Was a Time Machine on Earth? | Unveiled

diadrastika / Image by Dieter Staab from Pixabay