Έσσεται ήμαρ. Μία Σημαδιακή Χρονιά
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Όταν σκεφτόμαστε την ιστορία μιας πόλης, ή ακόμα και ολόκληρου του πλανήτη, είναι εύκολο να παρασυρθούμε από τα καθημερινά γεγονότα που έχουν διαμορφώσει την ανάπτυξή τους. Αλλά έχετε σταθεί ποτέ να σκεφτείτε τι θα μπορούσε να κάνει μια συγκεκριμένη χρονιά να ξεχωρίσει ως έτος ορόσημο, μια σημαδιακή χρονιά, από όλες τις άλλες;

Ίσως είναι η χρονιά που συμβαίνει κάτι κοσμικό ή κοσμογονικό, όταν όλα τα δεδομένα όπως τα ξέρουμε αλλάξουν για πάντα, όταν έρθουν τα πάνω κάτω. Όταν κάτι έξω και πέρα από τα συνηθισμένα μας χτυπήσει την πόρτα, σε προσωπικό, κοινωνικό ή παγκόσμιο επίπεδο, τότε έχουμε μια χρονιά ορόσημο, η οποία ίσως και να σταθεί ως αφετηρία για τις επόμενες χρονιές.

Οι πιθανότητες για μια τέτοια χρονιά είναι ατελείωτες και όλες δημιουργούν ένα ενδιαφέρον πείραμα σκέψης. Θα αναφέρουμε μερικές.

Έσσεται ήμαρ

Τι θα πει “Έσσεται ήμαρ”; Σημαίνει ότι κάποια στιγμή “θα έρθει η μέρα”, μια σημαντική ημέρα, μια σημαδιακή χρονιά που θα επηρεάσει τα πάντα.

Το Έσσεται ήμαρ είναι οι δύο πρώτες λέξεις από την αρχαία πρόταση: «ἔστ’ ἦμαρ ὅτε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καὶ ες αεί ἔσσεται» που σημαίνει “θα έρθει η μέρα που ο Φοίβος (ο θεός Απόλλων) θα επιστρέψει και θα μείνει για πάντα”. Για πολλούς αυτό θεωρείται ο τελευταίος και πραγματικός χρησμός της Πυθίας, τον ονομάζουν και χρησμό επανόδου, ενώ άλλοι δεν το υποστηρίζουν.

Διαβάστε επίσης: Ο Τελευταίος Χρησμός της Πυθίας που Δεν Θέλουν να Ξέρουμε

Όπως και να έχει, η επιστροφή του θεού Απόλλωνα μαζί, ενδεχομένως, με όλους τους θεούς του Ολύμπου, ή έστω η επιστροφή στην ελληνική λατρεία και τον τρόπο ζωής και σκέψης των αρχαίων Ελλήνων, σίγουρα θα ήταν μια σημαδιακή χρονιά. Τι άλλο θα ήταν;

Μια πρωτοποριακή ανακάλυψη

Φανταστείτε έναν τόπο όπου ένα έτος ορίζεται ως σημείο ή/και αφετηρία για τα υπόλοιπα χρόνια που έρχονται. Είναι μια χρονιά που αλλάζει τα πάντα, που σηματοδοτεί μια καμπή στην ιστορία της πόλης ή της Γης.

Θα μπορούσε να είναι η χρονιά που θα γίνει μια πρωτοποριακή ανακάλυψη, η οποία θα φέρει επανάσταση στον τρόπο που σκεφτόμαστε τον κόσμο γύρω μας.

Μια καταστροφή

Ίσως είναι η χρονιά που χτυπάει μια μεγάλη φυσική καταστροφή, αφήνοντας μια πόλη ή τη τη Γη ολόκληρη και τους κατοίκους της να αλλάξουν για πάντα.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Αυτή η χρονιά ορόσημο είναι μια σημαντική περίσταση που θα θυμόμαστε για τις επόμενες γενιές – και κάποια στιγμή μπορεί να θεωρείται και μύθος με πολλές ερμηνείες, όπως για παράδειγμα ο λεγόμενος Μεγάλος Κατακλυσμός.

Ίσως είναι η χρονιά που ένας καταστροφικός πόλεμος απειλεί να καταστρέψει όλα όσα αντιπροσωπεύει μία πόλη, ή πολλές μαζί και τελικά τον παγκόσμιο πληθυσμό, όπως ένας πυρηνικός πόλεμος. Τι θα έχουν να θυμούνται όσοι επιζήσουν; Χιλιάδες χρόνια μετά μπορεί όλο αυτό να θεωρεί ένας μύθος, όπως τόσοι και τόσοι μυθικοί πόλεμοι της παγκόσμιας μυθολογίας.

Τι άλλο;

Τι άλλο όμως θα μπορούσε να κάνει μια χρονιά να ξεχωρίσει ως έτος ορόσημο για μια πόλη ή για ολόκληρη την ανθρωπότητα;

Θα μπορούσε ακόμη και να είναι η χρονιά που ένα σημαντικό πολιτιστικό ή καλλιτεχνικό κίνημα θα λάβει χώρα, αναδιαμορφώνοντας την ταυτότητα μια πόλης ή ολόκληρου του παγκόσμιου πληθυσμού και αφήνοντας μια διαρκή επίδραση στους κατοίκους της.

Και, γιατί όχι, όταν οι εξωγήινοι εμφανιστούν από το πουθενά, αλλάζοντας για πάντα την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας.

Η ιδέα μιας χρονιάς ορόσημο

Τελικά, η ιδέα μιας χρονιάς ορόσημο είναι συναρπαστική.

Είναι μια υπενθύμιση ότι η ιστορία είναι διαρκώς σε εξέλιξη, και ότι ακόμη και τα πιο συνηθισμένα χρόνια έχουν τη δυνατότητα να γίνουν ασυνήθιστα εν ριπή οφθαλμού. Έσσεται ήμαρ.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια πόλη με πλούσια ιστορία, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τι θα μπορούσε να κάνει μια χρονιά να ξεχωρίζει από όλες τις υπόλοιπες που ακολουθούν και να ξεθωριάσει προηγούμενα σημαντικά γεγονότα.

Ποιος ξέρει, μπορεί απλώς να πέσετε πάνω σε μια ιστορία που θα σας αφήσει άφωνους.

diadrastika / Image by mohamed Hassan from Pixabay