εικόνα με τη Γη που σηματοδοτεί την Εποχή του Υδροχόου

Επιτέλους, Mπήκαμε στην Εποχή του Υδροχόου
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Λέγεται ότι από τις 22 Μαρτίου 2020 κι έπειτα ξεκίνησε επιτέλους η πολυαναμενόμενη Εποχή του Υδροχόου, στην οποία όλα θα μπουν στην θέση τους και θα διορθωθούν, τα άσχημα θα ομορφύνουν και μία υπέροχη και καλύτερη ζωή διαγράφεται εμπρός μας. Αν και αρκετοί διαφωνούν με την ημερομηνία που δίνεται, το νόημα του μηνύματος που θέλει να περάσει ο Υδροχοϊσμός, δεν αλλάζει.

Διαβάστε επίσης: Πότε μπαίνουμε στην Εποχή του Υδροχόου;

Σε έναν κόσμο που μαστίζεται από κοινωνική αδικία και ανισότητα, η έννοια της Εποχής του Υδροχόου έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία των ποιητών, των επαναστατών, ακόμη και των «παιδιών των λουλουδιών». Υπόσχεται μια πολυαναμενόμενη σειρά πραγμάτων που θα φέρει δικαιοσύνη και ισότητα στην κοινωνία.

Ωστόσο, όσο περνά ο καιρός, φαίνεται ότι αυτά τα ιδανικά συνεχίζουν να μας διαφεύγουν και τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Μήπως είμαστε απλά σε μεταβατικό στάδιο; Μήπως δεν θα έπρεπε να περιμένουμε ένα μαγικό ραβδί να τα αλλάξει όλα σε μια μέρα; Μήπως, ο Υδροχοϊσμός, η βασική φιλοσοφία πίσω από την Εποχή του Υδροχόου, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ουτοπία;

Υδροχοϊσμός και η Υπόσχεση της Εποχής του Υδροχόου

Ο Υδροχοϊσμός, περιλαμβάνει την ουσία της Εποχής του Υδροχόου. Αντιπροσωπεύει την ιδέα της συλλογικής δράσης, όπου η συνεισφορά κάθε ατόμου μοιάζει με μια σταγόνα νερού που τελικά σχηματίζει ένα δυνατό ποτάμι αλλαγής. Δεν είναι μια παθητική έννοια που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με όνειρα ή ευσεβείς πόθους. Αντίθετα, απαιτεί ενεργό συμμετοχή και δέσμευση από όλα τα μέλη της κοινωνίας.

Για αιώνες, οι ποιητές τραγουδούσαν για μια εποχή που ο κόσμος θα γνώριζε μια βαθιά αλλαγή, όπου οι κοινωνικές διακρίσεις θα διορθώνονταν. Η Εποχή του Υδροχόου, πιστεύεται, θα προανήγγειλε την άφιξη μιας νέας τάξης που δίνει προτεραιότητα στη δικαιοσύνη και την επανόρθωση.

Διαβάστε επίσης: Υδροχόος: Η εποχή της επιστροφής των Ολύμπιων Θεών

Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι παρά το πέρασμα του χρόνου, αυτές οι υποσχέσεις παραμένουν ανεκπλήρωτες. Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα: γιατί η Εποχή του Υδροχόου δεν έχει ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες της;

Ο Ρόλος των Ατόμων

Για να κατανοήσουμε αληθινά την Εποχή του Υδροχόου και τον Υδροχοϊσμό, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η αλλαγή δεν μπορεί να συμβεί μόνο μέσω εξωτερικών δυνάμεων. Είναι ευθύνη του κάθε ατόμου να συμμετέχει ενεργά στην επιδίωξη των ονείρων του. Δεν υπάρχει θεϊκή παρέμβαση ή ουράνιο διάταγμα που να μπορεί να μεταμορφώσει τον κόσμο χωρίς τις συλλογικές μας προσπάθειες.

Ο Υδροχοϊσμός μας προκαλεί να αναλογιστούμε πώς οι πράξεις μας, όσο μικρές κι αν είναι, συμβάλλουν στο ευρύτερο σύνολο. Κάθε σταγόνα νερού στον ποταμό της αλλαγής αντιπροσωπεύει μια πράξη καλοσύνης, ενσυναίσθησης και δικαιοσύνης που μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στα ιδανικά της Εποχής του Υδροχόου. Είναι μέσα από τις καθημερινές μας επιλογές, αλληλεπιδράσεις και δεσμεύσεις που μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε μια απτή διαφορά.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Εδώ, χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Ορισμένοι που κατέχουν εξουσία μεταφέρουν την προαναφερθείσα ευθύνη στο άτομο, σε μένα, σε σένα, στον δίπλα, στον πάρα δίπλα, στον καθένα ξεχωριστά αλλά και σε όλους μαζί, για πράγματα που φέρουν οι ίδιοι ευθύνη.

Ο ρόλος των ατόμων είναι να συνειδητοποιοίσουν την ευθύνη που έχουν να φέρουν την Εποχή του Υδροχόου και να μην αποπροσανατολίζονται.

Για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια

Ο κόσμος και οι καταστάσεις μπορεί να φαίνεται ότι χειροτερεύει, με τις κοινωνικές παρωπίδες και το κυνήγι του οικονομικού κέρδους να συνεχίζονται. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει από το να ακολουθήσουμε το όραμα της Εποχής του Υδροχόου. Αντίθετα, θα πρέπει να πυροδοτήσει μια φλογερή αποφασιστικότητα μέσα μας να πιέσουμε περισσότερο για πολυπόθητη αλλαγή.

Για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που στέκονται στο δρόμο μας, πρέπει να υιοθετήσουμε μια νοοτροπία που να αγκαλιάζει τον Υδροχοϊσμό σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Δεν αρκεί απλώς να ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο. πρέπει να ποτίζουμε ενεργά τους σπόρους της ελευθερίας της ζωής και της όποιας διαφορετικότητας μέσα από τις πράξεις μας. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουμε σε μια συλλογική δύναμη που μπορεί σταδιακά να διαβρώσει τα εμπόδια που εμποδίζουν την πρόοδο.

Ουτοπία ή κάλεσμα για δράση;

Η Εποχή του Υδροχόου και η φιλοσοφία της για τον Υδροχοϊσμό μπορεί να φαίνονται σαν μια ανέφικτη ουτοπία, αλλά μόνο μέσω της ενεργού συμμετοχής και της συλλογικής δράσης μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα επιφέρουμε μόνιμη αλλαγή.

Πρέπει να διαλύσουμε την ιδέα ότι όλα τα αγαθά θα κατέβουν πάνω μας ως εκ θαύματος από τους ουρανούς. Αντίθετα, πρέπει να αναγνωρίσουμε τον ρόλο μας ως άτομα στο ευρύτερο σύνολο και να προσπαθήσουμε να είμαστε οι σταγόνες νερού που δημιουργούν ένα ισχυρό ποτάμι μεταμόρφωσης.

Στον 11ο Άθλο του Ηρακλέους για τον καθαρισμό των στάβλων του Αυγεία που, λέγεται, ότι αντιστοιχεί στην Εποχή του Υδροχόου, ο Ηρακλής κατέβαλε μεγάλη προσωπική προσπάθεια και πολύ κόπο για να φέρει σε πέρας αυτό το κατόρθωμα. Αυτό τον άθλο πρέπει να κάνουμε κι εμείς.

Ας αγκαλιάσουμε τον Υδροχοϊσμό, όχι ως μακρινό και άπιαστο όνειρο, αλλά ως κατευθυντήρια αρχή στην καθημερινότητά μας. Μαζί, ας εργαστούμε για μια κοινωνία που προασπίζει το ανθρώπινο όνειρο, για όλους.

Η εποχή του Υδροχόου δεν είναι μια παθητική εποχή. είναι ένα κάλεσμα για δράση, μια πρόκληση για την αναμόρφωση του κόσμου σε ένα καλύτερο μέρος για τις μελλοντικές γενιές. Απαιτεί ενεργή συμμετοχή από κάθε άτομο και όχι να περιμένουμε κάποιος άλλος να κάνει την αρχή. Τίποτα δεν έρχεται έτοιμο χωρίς προσπάθεια.

diadrastika / Image by marcelo celo from Pixabay