πολλά πυθάρια
Καλλιτεχνική απεικόνιση από Tide He στο Pixabay

Βρέθηκαν Πυθάρια 6.000 ετών στην Ελλάδα με Κρασί που είχε Ωριμάσει στο Διάστημα

Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο με στοιχεία δημιουργικής γραφής και φαντασίας

Η πρώτη αρχαιολογική μαρτυρία οργανωμένης ζωής και, μάλιστα, με την παλαιότερη ένδειξη οινοποιείας στην προϊστορική Ελλάδα και τη μοναδική στην Ευρώπη, εντοπίστηκε στον οικισμό Dikili Tash που χρονολογείται κάπου μεταξύ 6.400 και 4.000 π.Χ., πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων. Η ονομασία Ντικιλί Τας προέρχεται από την Οθωμανική Περίοδο και σημαίνει upright stone, στα τουρκικά, δηλαδή όρθια πέτρα, ή αλλιώς Ορθόπετρα.

Αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή το 2010, έφεραν στο φως πολλά πυθάρια, αλλά μόλις δύο χρόνια αργότερα άρχισαν να γίνονται γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα για το περιεχόμενό τους, ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με κάποιες μυστηριώδεις μετρήσεις που διαπιστώθηκαν και δεν θα έπρεπε να υπήρχαν.

Αρχικά να πούμε πως τα δοχεία βρέθηκαν ερμητικά σφραγισμένα. Το περιεχόμενό τους ήταν κόκκινο κρασί που δεν είχε αλοιωθεί, δεν είχε γίνει ξύδι και δεν είχε εξατμιστεί. Άλλα πυθάρια ήταν γεμάτα, άλλα μισογεμάτα και άλλα τελείως άδεια. Χρονολογήθηκαν γύρω στο 6000 π.Χ.

Ήταν πράγματι μια εντυπωσιακή ανακάλυψη, αλλά όταν το περιεχόμενο από όλα τα δοχεία πήγε προς εξέταση στο εργαστήριο, διαπιστώθηκαν – εκτός από τα φυσιολογικά – πολλά περίεργα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, με βάση τις γνώσεις και τα δεδομένα που θεωρούμε ότι είχαν οι αρχαίοι άνθρωποι εκείνα τα χρόνια.

Οι πρώτες αναλύσεις από το εργαστήριο στο Τμήμα Επιστημών Οίνου και Αμπέλου του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε) αλλά και από κορυφαίους Έλληνες δοκιμαστές οίνου, γνωστών Οινοποιίων της Βορείου Ελλάδας, έδειξαν ότι πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας κρασί, με άρωμα που θύμιζε ροδοπέταλα και απίστευτης γεύσης που ποτέ ξανά δεν είχαν γευτεί, ούτε από τα καλύτερα οινοποιία του κόσμου που πουλούσαν τα ακριβότερα κρασιά. Ήταν ιδιαιτέρως αισθησιακό για έναν απαιτητικό ουρανίσκο. Επιπλέον, καθώς το κινούσαν και το περιέστρεφαν σε ποτήρι Pinot Noir, προκειμένου να ξεδιπλώσει όλο το αρωματικό ταπεραμέντο του, παρατήρησαν λάμψεις, όπως περίπου όταν λαμπυρίζει ένα κόκκινο ρουμπίνι στο φως του ήλιου.

Οι δεύτερες αναλύσεις από το χημείο έδειξαν κάτι πρωτοφανές και απίστευτο. Έτσι έστειλαν δείγματα σε τέσσερα από τα καλύτερα χημεία στην Ελλάδα και σε δύο της Γαλλίας με ειδίκευση στον οίνο, από τα πιο φημισμένα στον κόσμο. Οι αναφορές από όλα τα πορίσματα ήταν σχεδόν πανομοιότυπες με ελάχιστες διαφορές αναμεταξύ τους. Σήμερα είναι ακόμα υπό αμφισβήτηση και εξακολουθούν να προβληματίζουν.

Τι παρατήρησαν οι εμπειρογνώμονες του οίνου; Ότι το κρασί, όχι μόνο είχε διατηρηθεί σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, ωρίμασε σε αυτές για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως, περισσότερο από χρόνο, ώστε αυτές να επιδράσουν στο κρασί σε μοριακό επίπεδο. Οι επιστήμονες με κανένα τρόπο δεν μπορούσαν να καταλάβουν πως μπορεί να είχαν δημιουργηθεί τέτοιου είδους συνθήκες μηδενικής βαρύτητας στη Γη, το 6.000 π.Χ.!

Όμως, ενδεχομένως υπήρχε απάντηση σε αυτό, καθώς οι δεύτερες αναφορές που ήρθαν τρία χρόνια αργότερα, έδειξαν ότι τα ίδια τα πυθάρια είχαν πολλές ενδείξεις πλεγμένες στη δομή του πηλού των αγγείων, πως είχαν βρεθεί σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας και, μάλιστα, επιπλέον, είχαν βομβαρδιστεί με γνωστές ακτινοβολίες τις οποίες συναντούμε καθημερινά στη Γη και προέρχονται από τα διάστημα, όμως, εισχώρησαν στα δοχεία αφιλτράριστες από την ατμόσφαιρα και όλα τα στρώματα που την αποτελούν. Καμία ακτινοβολία που ανιχνεύτηκε στα δοχεία δεν είχε διασταυρωθεί με οποιοδήποτε επίπεδό της, λες και τα πυθάρια, μαζί με το περιεχόμενό τους, να είχαν βρεθεί έξω από την ατμόσφαιρα της Γης!

Δηλαδή, είχαν ταξιδέψει στο διάστημα, τόσο το κρασί, όσο και τα δοχεία τους. Ήταν κάτι που οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να αιτιολογήσουν με κανένα τρόπο. Η μοναδική εξήγηση που μπορούσε να δοθεί, αλλά εντελώς απίθανη και αστεία, ήταν πως οι αρχαίοι Έλληνες μπορούσαν να πραγματοποιήσουν ταξίδια στο διαστημικό χώρο, έξω και πέρα από τη Γη. Υπήρχε και μια ακόμα πιο αστεία: ότι κάποιοι εξωγήινοι έφεραν κρασί που καλλιεργήθηκε στον πλανήτη τους ή σε κάποιο μητρικό διαστημόπλοιο. Παρά τις αναλύσεις που ήταν οι μοναδικοί αδιάψευστοι μάρτυρες, φυσικά, καμία πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα, οπότε και οι επίσημες ανακοινώσεις περιορίστηκαν μόνο στην ανακάλυψη των αρχαίων πυθαριών 6.000 ετών από σήμερα και όχι π.Χ., όπως ήταν η αρχική χρονολόγηση. Ωστόσο, μέσα από διαρροές που συνεχώς τις διαψεύδουν, έγιναν όλα αυτά γνωστά.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το Νοέμβριο του 2019, στάλθηκαν σε τροχιά στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, 12 μπουκάλια κρασί, από ερευνητές που διερευνούν τις δυνατότητες για εξωγήινη γεωργία. Παρέμειναν 14 μήνες και επέστρεψαν στη Γη τον Ιανουάριο του 2021. Αυτό που συνέβει στο κρασί και τα μπουκάλια τους, ήταν συγκρίσιμο με τα πορίσματα για τα 6.000 ετών πυθάρια γεμάτα κρασί στο Dikili Tash κοντά στους Φιλλίπους.

*Το κείμενο αποτελεί προϊόν επιστημονικής φαντασίας και μυθοπλασίας, εμπνευσμένο μέσα από ένα συνδυασμό πραγματικών γεγονότων: Α) Η ανακάλυψη δοχείων στην τοποθεσία Ντικιλί-Τας, όπου μέσω χημικής ανάλυσης των πάτων και των τοιχωμάτων τους, εντοπίστηκαν ίχνη κρασιού, που χρονολογείται από το 4.300 π.Χ, σύμφωνα με το άρθρο Un vin plus de 6 000 ans retrouvé en Grèce. Τα αποτελέσματα της ανακάλυψης δημοσιεύθηκαν στο Journal of Archaeological Science. Β) Κρασί που στάλθηκε στο διάστημα για 14 μήνες και όταν επέστρεψε στη Γη, εξετάστηκε από ειδικούς και δοκιμάστηκε από κορυφαίους δοκιμαστές κρασιών και μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτό από το άρθρο “Εξωγήινο” κρασί για τη γεύση και τη προέλευσή του πωλούν οι Christie’s  και εδώ Space Cargo Unlimited looks to space to make wine grape vines more resistant to climate change. Επιπλέον πληροφορίες από visitkavala.gr

diadrastika / Image by Tide He from Pixabay