Η Σέριφος και το Φως από τον Σείριο

Η Σέριφος και το Φως από τον Σείριο
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Η Σέριφος είναι γνωστή για τα μαγευτικά τοπία της, τα κρυστάλλινα νερά και τις χρυσαφένιες αμμουδιές της. Αλλά υπάρχε κάτι ακόμα πιο ασυνήθιστο σε αυτό το νησί το οποίο συνδέεται με το «φως από τον Σείριο», ενώ ένας άγνωστος θρύλος λέει ότι το νησί είναι ευλογημένο με μαγικές δυνάμεις.

Οι Σερίφιοι από παλιά ζούσαν αρμονικά με τη φύση, σεβόμενοι πάντα τα θαύματά της και ποτέ δεν θεωρούσαν τίποτα δεδομένο. Το νησί ήταν το σπίτι μιας ταπεινής και δεμένης κοινότητας που αγαπούσε τη μοναδική τους κληρονομιά.

Έντονη έλξη με το φως από τον Σείριο

Ανάμεσα στους χωρικούς ήταν και μια νεαρή κοπέλα που την έλεγαν Ελάρα. Το περίεργο πνεύμα της και η βαθιά της σύνδεση με το νησί την ξεχώρισαν από τους άλλους. Η Ελάρα ένιωθε πάντα μια έντονη έλξη με το φως από τον Σείριο, σαν να ψιθύριζε μυστικά που μόνο εκείνη μπορούσε να ακούσει.

Τα μάτια της άστραφταν από απορία κάθε φορά που κοίταζε τον νυχτερινό ουρανό, λαχταρώντας να αποκαλύψει τα μυστήρια που κρύβονταν μέσα στον ίδιο της τον εαυτό.

Καθώς πλησίαζε η επιτολής του Σείριου

Ένα καυτό καλοκαίρι, καθώς πλησίαζε η επιτολής του Σείριου, η Ελάρα άρχισε να βιώνει ζωντανά όνειρα που τη μετέφεραν σε μακρινές χώρες.

Σε αυτά τα όνειρα, είδε αρχαίους πολιτισμούς, μυθικά θηρία και μαγικά πλάσματα. Κάθε όραμα συνοδευόταν από μια απαλή φωνή, που την καθοδηγούσε στα θαύματα του σύμπαντος.

Αποφασισμένη να αποκαλύψει τα μυστικά της Σερίφου και την παράξενη σχέση της με το φως από τον Σείριο, η Ελάρα ξεκίνησε μια αποστολή. Οπλισμένη με τα όνειρά της και την ακόρεστη δίψα για γνώση, αναζήτησε τους σοφούς γέροντες του νησιού.

Σέριφος σημαίνει Σείριου Φως

Οι γέροντες της αποκάλυψαν ότι το όνομα του νησιού δεν πρέπει να είναι τυχαίο. Πριν από αιώνες, όταν ο κόσμος ήταν ακόμη νέος, το φως από τον Σείριο είχε επιλέξει τη Σέριφο ως επίγειο σπίτι του για να προστατεύσει το νησί από τις κακές δυνάμεις. Της εξήγησαν: Σέριφος σημαίνει Σείριου Φως.

Η καρδιά της Ελάρα φούσκωσε από περηφάνια, συνειδητοποιώντας την τεράστια ευθύνη που ανατέθηκε στο νησί της. Εμπνευσμένη από αυτή τη νέα γνώση, μπήκε βαθύτερα στα όνειρά της, αποκρυπτογραφώντας τα κρυμμένα τους νοήματα.

Ανακάλυψε ότι το φως από τον Σείριο κρατούσε το κλειδί για τη διατήρηση της αρμονίας του νησιού και της ασφάλειας των κατοίκων του, αλλά και των γύρω νησιών των Κυκλάδων.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Δεν μπορούσε, όμως, να καταλάβει γιατί το φως του Σείρου ενώ είναι διάχυτο παντού έδειχνε περισσότερη σημασία στη Σέριφο. Ίσως, ήταν μια επινόηση των ανθρώπων για να ξεχωρίσουν το δικό τους νησί από όλα τα άλλα.

Κράτησαν τα φανάρια τους ψηλά

Με νέο σκοπό, η Ελάρα μοιράστηκε τις αποκαλύψεις της με τους χωρικούς. Άκουγαν με προσήλωση, με τα μάτια τους να ανοίγουν από δέος και ευλάβεια. Μαζί, συμφώνησαν να προστατεύσουν τη Σέριφο και τη μαγική της κληρονομιά. Κάθε χωρικός ορκίστηκε να προστατεύει τη φυσική ομορφιά του νησιού, να καλλιεργεί την άγρια ​​ζωή του και να ζει σε αρμονία με τη φύση.

Καθώς έφτασε η επιτολή του Σείριου, το νησί της Σερίφου έλαμψε από προσμονή.

Οι κάτοικοι του χωριού συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του νησιού, με τα φανάρια τους ψηλά αλλά χωρίς φως, όχι μόνο για να γιορτάσουν την άφιξη του φωτός από τον Σείριο αλλά και για να υποδεχτούν το φως από τον Σείριο, συμβολικά, για τη διατήρηση της μαγείας του νησιού.

Φύλακες του φωτός από τον Σείριο

Η Ελάρα στάθηκε μπροστά στο πλήθος, με τη φωνή της να κουβαλάει τον άνεμο. Μίλησε για ενότητα, για τη σημασία του να αγαπάμε το φως από τον Σείριο και για την ανάγκη προστασίας της μοναδικής κληρονομιάς του νησιού για τις επόμενες γενιές. Τα λόγια της αντηχούσαν βαθιά μέσα σε κάθε χωρικό, ανάβοντας φωτιά στις καρδιές τους.

Και κάπως έτσι, οι Σερίφιοι ξεκίνησαν ένα νέο ταξίδι, ζώντας τη ζωή τους ως φύλακες του φωτός από τον Σείριο.

Αγκάλιασαν τη μαγική ενέργεια του νησιού, έχοντας πάντα επίγνωση της ευθύνης τους να το διατηρήσουν. Με την καθοδήγηση της Ελάρας, η Σέριφος ευδοκίμησε, έγινε ένα ησυχαστήριο όπου το φως από τον Σείριο και η αγάπη των ανθρώπων της συνδυάστηκαν.

Διαβάστε επίσης: Σέριφος, ονειρεμένες διακοπές, μία ευτυχής συγκυρία

Μια ιδιαίτερη αύρα γοητείας

Κι έτσι, ο θρύλος της Σερίφου, του νησιού που σήμαινε «φως από τον Σείριο», συνέχισε να μαγεύει. Κάθε χρόνο, το καλοκαίρι, τη νύχτα της επιτολής του Σείριου, οι Σερίφιοι συγκεντρώνονταν στην καρδιά του νησιού για να γιορτάσουν την άφιξη του φωτός από τον Σείριο.

Στόλιζαν τα σπίτια τους με πολύχρωμες κορδέλες και υφάσματα, ενώ έσβηναν κάθε πηγή φωτός σε ολόκληρο το νησί, αφήνοντάς το στη φυσική του μαγευτική λάμψη. Η μουσική γέμιζε τον αέρα καθώς οι χωρικοί χόρευαν χαρούμενα, με το γέλιο τους να αντηχεί όλη τη νύχτα.

Ο θρύλος αυτός με τα χρόνια χάθηκε και ξεχάστηκε, όμως το φως από τον Σείριο, το λαμπρότερο αστέρι του νυχτερινού ουρανού, δεν ξεχνούσε ποτέ τη Σέριφο ως επίγεια κατοικία του, για τις διακοπές του, δίνοντας στο νησί μια ιδιαίτερη αύρα γοητείας.

diadrastika / Image by Maugli from depositphotos.com