Οι Αργοναύτες έφθασαν στην Κίνα για την Κολχίδα
Καλλιτεχνική απεικόνιση από Mystic Art Design στο Pixabay

Οι Αργοναύτες έφθασαν στην Κίνα για την Κολχίδα

Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο φαντασίας, με στοιχεία δημιουργικής γραφής

Ο «μύθος» ή η «ιστορία» της Αργοναυτικής Εκστρατείας, είναι μία από τις πιο αγαπημένες διηγήσεις στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Δεν είναι μόνο η γοητεία των περιπετειών που έζησαν οι Αργοναύτες του Ιάσονα και των συντρόφων του.

Είναι οι διαστάσεις αλλά και οι προεκτάσεις που μπορεί να αποκτήσει η συγκεκριμένη εκστρατεία, καθώς άλλοι την βλέπουν ως έναν απλό μύθο, ως ένα παραμύθι, άλλοι διακρίνουν μία ιστορικότητα για τους Αργοναύτες που μπορεί να αποδειχθεί σε κάποια πλαίσια, άλλοι έχουν την πεποίθηση μίας πιο φανταστικής αφήγησης που θα μπορούσε να αγγίξει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Άλλοι έχουν μία θεώρηση που περιλαμβάνει «λίγο απ’ όλα»…

Με την αργοναυτική εκστρατεία έχουν ασχοληθεί σοβαρά πανεπιστήμια και αρχαιολόγοι που, με διάφορα στοιχεία ή ευρήματα, προσπαθούν να συνθέσουν το παρελθόν του μύθου μέσα σε μία πιθανή πραγματικότητα. Αυτό περίπου συμβαίνει και με την φανταστική ιστορία που ακολουθεί:

Μετά τον θάνατο του Cheng Meng ενός μεγάλου Κινέζου μεγαλοεπιχειρηματία, η μεγάλη σε ηλικία σύζυγός του συμφώνησε με την παντρεμένη κόρη τους Liang Nuan να βγάλουν σε δημοπρασία την ιδιωτική συλλογή του, μιας και η τελευταία δεν ήθελε να έχει καμία επαφή με τις ενασχολήσεις του πατέρα της, για προσωπικούς της λόγους. Επισκέφθηκε, λοιπόν, μια μεγάλη κινέζικη εταιρία δημοπρασιών. Ανάμεσα σε πολλά αντικείμενα ήταν και ένα που σύμφωνα με την περιγραφή αναφερόταν στους Αργοναύτες και στην Αργοναυτική Εκστρατεία. Ήταν γραμμένο σε κινέζικη καλλιγραφία με πινέλο, σε λωρίδες ξύλου από το δέκατο τρίτο αιώνα π.Χ., διατηρημένο σε άριστη κατάσταση.

Δεν έγιναν γνωστά πολλά πράγματα για το ακριβές περιεχόμενό του, καθώς προορίζονταν μόνο για τα μάτια του αγοραστή. Ωστόσο, από τα λίγα που μαθεύτηκαν ήταν πως επρόκειτο για μία μετάφραση από Ινδικό κείμενο, που το πρωτότυπο δεν έχει ή δεν μπορεί να αντιστοιχηθεί, προς το παρόν.

Υποτίθεται, λοιπόν, ότι αναφέρεται σε ένα ηλιακό πλοίο με πενήντα ναύτες (τους Αργοναύτες) και μια γυναίκα (την Αταλάντη) που μπορούσε να ταξιδεύει στην θάλασσα αλλά και πάνω από αυτήν, στην ξηρά και στον αέρα. Μπορούσε να αντιμετωπίζει τα ορατά και τα αόρατα. Διέθετε το μυστικό της ταχύτητας, της ακινητοποίησης, επίσης να γίνεται αόρατο, να κρυφακούει απομακρυσμένες συνομιλίες και να βλέπει μέσα σε εχθρικά σκάφη καθώς και να τα καταστρέφει με μια μόνο φωνητική εντολή.

Σύμφωνα με τις ιδιόχειρες σημειώσεις του Cheng Meng, οι οποίες πουλήθηκαν και αυτές στον ίδιο αγοραστή, ο μεγαλοεπιχειρηματίας πίστευε πως το κείμενο αφορούσε τους Αργοναύτες και την Αργώ, με ιδιότητες ινδικού Βιμάνα, οι οποίοι πέρασαν από την Κίνα αναζητώντας την Κολχίδα, με πιθανό σκοπό συγκέντρωση χρυσού από μια περιοχή σε βουνό που τότε είχε ονομασία κριαριού, επειδή από μακριά έμοιαζε με το κεφάλι και τα κέρατα αυτού του ζώου. Εκεί κοντά έμενε ένας ειρηνικός και καλόβουλος κινέζικος δράκος, γεμάτος σοφία.

*Η ιστορία και τα ονόματα είναι φανταστικά, προϊόν μυθοπλασίας και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ούτε ανταποκρίνονται σε αυτήν. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι καθαρή σύμπτωση.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

diadrastika / Image by Mystic Art Design from Pixabay