Ανταρκτική. Ερευνητές ανακαλύπτουν ότι γνώρισε τροπικό ή εύκρατο κλίμα, καλύπτονταν από δάση και κατοικήθηκε από διάφορες αρχαίες μορφές ζωής

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Τι γνωρίζουμε για την Ανταρκτική; Υπήρξαν χαμένοι αρχαίοι πολιτισμοί; Βρέθηκαν τεχνητές πυραμίδες από κάποιον πολιτισμό; Έχουν εντοπιστεί ΑΤΙΑ και μυστικές βάσεις εξωγήινων; Τι υπήρχε στην Ανταρκτική τότε που δεν ήταν καλυμμένη με πάγο, όπως την δείχνουν διάφοροι αρχαίοι χάρτες; Ας δούμε πρώτα μερικές υποθέσεις και κάποιες θεωρίες:

Πυραμίδες στην Ανταρκτική. Πολλές εικόνες έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια που ισχυρίζονται ότι δείχνουν πυραμίδες και οι υποστηρικτές τους εκφράζουν την άποψη ότι όχι μόνο είναι τεχνητές από κάποιον πολιτισμό, ανθρώπινο ή εξωγήινο, αλλά πως έχουν και κάποιες ιδιότητες. Ορισμένα από αυτά τα “κατεψυγμένα μνημεία” συγκρίθηκαν ακόμη και με τις μεγαλοπρεπείς αρχαίες κατασκευές όπως τις Πυραμίδες της Γκίζας. Μάλιστα, λέγεται ότι οι εικόνες ελήφθησαν μέσω του προγράμματος Integrated Ocean Drilling Programme, ενός διεθνούς υποβρυχίου πρότζεκτ εξερεύνησης. Όμως, ουσιαστικά, τίποτα από αυτά δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ερείπια αρχαίων πόλεων ή δομών. Εάν ρίξουμε μια ματιά στην Ανατολική Ανταρκτική, θα βρούμε μια περίεργη οβάλ δομή που προεξέχει από το έδαφος. Υπολογίζεται γύρω στα 400 μέτρα πλάτος και έχει χαρακτηριστεί ως μία «παγωμένη» απόδειξη ότι υπάρχουν δομές που θάφτηκαν στην Ανταρκτική. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία. Η όλη υπόθεση παραμένει μία αυθαίρετη προσδοκία.

Εξωγήινες βάσεις και UFOs. Ίσως να έχετε εντυπωσιαστεί με τις πιθανές πυραμίδες στην Ανταρκτική και τις αρχαίες πόλεις που μπορεί να είναι κρυμμένες κάτω από παχιά στρώματα πάγου, αλλά τι θα λέγατε να στραφείτε προς την υποτιθέμενη ύπαρξη εξωγήινων βάσεων και UFOs στην Ανταρκτική, καθώς οι λεγόμενοι “κυνηγοί των UFOs” πιστεύουν ότι έχουν βρει αμέτρητα παράξενα πράγματα μέσα από δορυφορικές εικόνες και το Google Earth. Ούτε αυτές οι ενδείξεις είναι ικανές να στοιχειοθετήσουν σοβαρά την ύπαρξη εξωγήινων βάσεων.

Μυστικές βάσεις των Ναζί. Υποστηρίζεται ότι κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί διεξήγαγαν πολλά περίεργα πειράματα με τεχνολογίες που ο κόσμος δεν είχε δει ποτέ πριν. Κατά την αναζήτηση περισσότερων όπλων, μυθικών τεχνουργημάτων και ακόμη και τεχνολογίας από άλλο κόσμο, οι Ναζί υποτίθεται ότι έφτασαν στην Ανταρκτική όπου έχτισαν μια μυστική βάση που ονομάζεται “Βάση 211”. Ακόμα κι αν κάτι από όλα αυτά θα είχε πιθανότητες να συνέβη, επίσημα δεν έχει εντοπιστεί οτιδήποτε που μπορούσε κάπως να σταθεί έστω ως ενδεικτικό σημάδι.

Ποιος είναι ο πραγματικός κόσμος που κρύβεται κάτω από την Ανταρκτική

Όλα τα παραπάνω ακούγονται και είναι πράγματι πολύ συναρπαστικά. Όμως, δυστυχώς, πέρα από τις πολύ όμορφες θεωρίες που εξιτάρουν τον αναγνώστη, καμία χειροπιαστή απόδειξη δεν υπάρχει. Προς το παρόν, ο πραγματικός κόσμος που κρύβεται κάτω από την Ανταρκτική, είναι πολύ διαφορετικός από εκείνο, που θα μας άρεσε να είναι, σύμφωνα με τις πιο πάνω ενδιαφέρουσες υποθέσεις.

Οι ερευνητές έχουν αποκαλύψει τι πραγματικά βρίσκεται κάτω από τα δυτικά τμήματα της παγωμένης ηπείρου της Ανταρκτικής. Εκεί, υπάρχει ένας κρυμμένος κόσμος, όπου σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές έχουν δείξει γιγάντιους «υγρότοπους» 800 μέτρα κάτω από τον πάγο.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Χάρη στο πρότζεκτ Whillans Ice Stream Subglacial Access Research Drilling (Wissard) που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (National Science Foundation – NSF), οι ερευνητές είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψη ακριβώς του τι υπάρχει κάτω από τα παχιά φύλλα πάγου που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της παγωμένης ηπείρου.

Οι εκθέσεις δείχνουν ότι η λίμνη Whillans, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2007 και περιλαμβάνει μια εκπληκτική έκταση 20 τετραγωνικών μιλίων, η οποία βρίσκεται κάτω από 800 μέτρα πάγου στη δυτική Ανταρκτική, είναι ανησυχητικά παρόμοια με «υγρότοπο».

“Είναι εκπληκτικό ότι δεν γνωρίζαμε την ύπαρξη της λίμνης πριν από μια δεκαετία”, δήλωσε η Helen Amanda Fricker από την Scripps, η οποία αρχικά ανακάλυψε την Subglacial Lake Whillans το 2007 από δορυφορικά δεδομένα.

Οι ερευνητές γνωρίζουν τώρα ότι η Subglacial Lake Shillans είναι παγωμένη και περιέχει μικρές ποσότητες θαλασσινού νερού από αρχαία θαλάσσια ιζήματα που βρίσκονται στον πυθμένα της λίμνης. Το νερό της λίμνης αποστραγγίζεται περιοδικά στον ωκεανό μέσω ορισμένων καναλιών που συνδέουν τη λίμνη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, σύμφωνα με την έρευνα, η Ανταρκτική δεν ήταν πάντα κρύα, ξηρή και καλυμμένη με φύλλα πάγου. Στην αρχαιότητα η Ανταρκτική βρισκόταν πιο βόρεια και γνώρισε τροπικό ή εύκρατο κλίμα, που σημαίνει ότι καλύπτονταν από δάση και κατοικήθηκε από διάφορες αρχαίες μορφές ζωής.

Ανάμεσα σε άλλα, οι ερευνητές ελπίζουν ότι νεότερες μελέτες θα τους επιτρέψουν να κατανοήσουν πώς αυξάνονται τα επίπεδα της θάλασσας και πώς συμπεριφέρεται ο πάγος ως απάντηση στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

diadrastika / Image by Pexels from Pixabay