Βρέθηκαν υποβρύχια θεμέλια αρχαίας πολιτείας, κτίρια, γέφυρες, οχυρώσεις, διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης, στη Γροιλανδική Θάλασσα, με τα μάτια της φαντασίας μου

Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο φαντασίας, δημιουργικής σκέψης και ελεύθερου συνειρμού

Τα μεγαλύτερα μυστικά του πλανήτη μας μοιάζουν να «κρύβονται» κάτω από την θάλασσα. Είναι γεγονός ότι ο πλανήτης μας έχει εξερευνηθεί κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό. Οι ξηρές των ηπείρων που δεν καλύπτονται από πάγο έχουν αποκαλύψει ελάχιστα στους σύγχρονους ερευνητές, όμως, υπάρχουν πιθανότητες να απολαμβάνουν την ησυχία τους πολύ περισσότερα, καθώς σχεδόν καθημερινά έρχονται διάφορα παράξενα στο φως.

Φανταστείτε πόσες άγνωστες πτυχές μπορεί να υπάρχουν υποθαλάσσια ή πόσα μυστικά άγνωστων πολιτισμών ίσως να έχουν καλυφθεί από τόνους νερού όταν αυτοί βυθίστηκαν πιθανότατα από κάποιον κατακλυσμό – όπως τόνοι πάγου μπορεί να κάλυψαν αρχαία δάση (Διαβάστε σχετικά: Ανακαλύφθηκε απολιθωμένο δάσος 280.000.000 ετών στην Ανταρκτική).

Στη σύγχρονη εποχή μας μπορούμε σχετικά εύκολα να εξερευνήσουμε τους βυθούς των θαλασσών και των ωκεανών – και όχι μόνο – με τη βοήθεια του Google Earth. Με αυτό το εργαλείο μπορείτε να κάνετε μία βουτιά στο υγρό στοιχείο και να ψάχνετε με τις ώρες, ενώ είστε ασφαλείς από καρχαρίες ή άλλου είδους θανατηφόρους κινδύνους και, φυσικά, εντελώς ξεκούραστα. Υπάρχουν ορισμένες εκτάσεις στους βυθούς που μοιάζουν να παρουσιάζουν έναν άλλο κόσμο από εκείνον που θα περιμέναμε να δούμε:

Αρχαίους δρόμους εντελώς ευθύγραμμους, που σε κάποια σημεία κάνουν εκπληκτικές καμπύλες που δεν μοιάζουν να είναι φυσικές, σε άλλα σημεία διασταυρώνονται σχηματίζοντας ένα τεράστιο Χ. Μοιάζουν με τεράστιους διαδρόμους που θυμίζουν εκείνους που αποκαλούμε προσγείωσης και απογείωσης, μέσου πλάτους 2500 μέτρων. Στη διάρκεια της εξερεύνησης συναντούμε παράξενες δομές που μοιάζουν με βυθισμένες πόλεις, δομές σαν κτίρια, γέφυρες, οχυρώσεις – και εν γένει τα θεμέλια μίας αρχαίας πολιτείας.

Υπάρχει ένας τέτοιος τόπος. Βρίσκεται υποθαλάσσια, ανάμεσα στη Γροιλανδία και το Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, βόρεια της ηπειρωτικής Ευρώπης, στα μισά περίπου της απόστασης ανάμεσα στη Νορβηγία και τον Βόρειο Πόλο. Αν θέλετε, μπορείτε να τον εξερευνήσετε μόνοι σας οι ίδιοι κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο που θα σας δώσω στο τέλος του άρθρου – αφού πρώτα το διαβάσετε ολόκληρο γιατί είναι σημαντικό. Όλα αυτά που περιέγραψα τα είδα με τα μάτια της φαντασίας μου. Η πραγματικότητα με το τι θυμίζει ένας σχηματισμός, μοιάζει, ή θα μπορούσε να είναι, επειδή τυχαίνει να παρουσιάζει ομοιότητες με γνώριμες μορφές της επιφάνειας, δεν σημαίνει ότι είναι αυτό που θεωρούμε ότι βλέπουμε. Η φαντασία μπορεί να είναι δημιουργική, αλλά πολλές φορές δημιουργεί πεποιθήσεις και εμμονές που δεν ισχύουν.

Σύμφωνα με αποφθέγματα σχετικά με τη φαντασία, λέγεται ότι ο Αϊνστάιν είχε πιεί «Η λογική θα σε πάει από το Α στο Β. Η φαντασία θα σε πάει παντού» και ο Σαρλ Μπωντλαίρ είπε «Η φαντασία είναι το βασίλειο της αλήθειας, ενώ το εφικτό είναι μια από τις επαρχίες της αλήθειας». Αλλά προσοχή, γιατί «Αυτός που έχει φαντασία χωρίς να έχει μόρφωση, έχει φτερά χωρίς να έχει πόδια», είχε πει ο Ζοζέφ Ζουμπέρ . Τέλος, όταν η φαντασία γίνει πεποίθηση μπορεί να υπάρξει πρόβλημα καθώς «Οι πεποιθήσεις είναι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της αλήθειας από τα ψέματα» όπως είχε πει ο Φρήντριχ Νίτσε.

Για να κάνετε τη δική σας εξερεύνηση μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ και να ξεκινήσετε από το τεράστιο Χ που θα φανεί στο βυθό όπου σας οδηγεί ο σύνδεσμος του Google Earth. Εάν βαριέστε το ψάξιμο ή αν απλά θέλετε να πάρετε μια ιδέα για το τι θα δείτε, παρακολουθείστε το βίντεο που ακολουθεί με τίτλο “Mega Ancient Alien [Metropolis] Discovered Off Iceland?”, στο οποίο ο αφηγητής του φαντάζεται, πιστεύει, ισχυρίζεται ότι πρόκειται για μία αρχαία εξωγήινη πολιτεία, αλλά θα μπορούσαν να είναι τα θεμέλια μίας αρχαίας πολιτείας. Όποια επιλογή κι αν κάνετε, στο τέλος αναρωτηθείτε για όλα αυτά που είδατε: «Άραγε, μπορεί να αποτελούν φυσικούς σχηματισμούς των βυθών ή θα μπορούσαν να είναι δημιουργήματα κάποιων αρχαίων πολιτισμών;»

diadrastika

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.