Η Ατλαντίδα «Έρχεται» στην Επιφάνεια

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ατλαντίδα… Ένα μυθικό νησί ή μήπως όχι; Τόνοι μελάνης έχουν καλύψει εκατομμύρια σελίδων σχετικά με την ύπαρξη αυτού του νησιού. Πέρα όμως, από τις διάφορες «λογοτεχνικές» διαμάχες μεταξύ επιστημόνων, ερευνητών και πνευματικών, η σύγχρονη και συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία, είναι σε θέση να «δει» και να μας μεταφέρει να δούμε κι εμείς τι μπορεί να υπάρχει στην περιοχή του ατλαντικού όπου, κατά κύριο λόγο, «τοποθετείται» η βυθισμένη Ατλαντίδα του Πλάτωνα. Αν και, πρέπει να σημειώσουμε, δεν είναι λίγες οι θεωρίες μαζί με τις αποδείξεις τους, που «τοποθετούν» την Ατλαντίδα στην Ελλάδα.

Ας δούμε, τώρα, τι έχει εντοπιστεί στον Ατλαντικό Ωκεανό. Το 1998 και πάλι το 2007, η ARE (Association for Research and Enlightenment) χρηματοδότησε υποβρύχια έρευνα σε περιοχές-στόχους που είχαν ανακαλυφθεί χρησιμοποιώντας τις τελευταίες εικόνες δορυφόρων και αεροπλάνων. Ακολουθώντας το μονοπάτι του τεράστιου τείχους του Bimini, μια τεράστια σειρά από υποβρύχιες πέτρες που σχημάτιζαν έναν δρόμο που μπορεί να ήταν μέρος ενός αρχαίου λιμανιού, ο αρχαιολόγος William Donato, με τον Michael Pateman και μια ομάδα τεχνικών σάρωσης σόναρ, έκαναν μια καταπληκτική ανακάλυψη.

Στις απεικονίσεις σόναρ Target 1, περίπου 40 μέτρα κάτω από το νερό, μια σειρά από δομές έγιναν ορατά. Θύμιζαν αρκετά, ή ήταν παρόμοιες, με αυτές που βρέθηκαν στη Χερσόνησο του Γιουκατάν. Μια σειρά έφερνε στο νου το σύνθετο πυραμιδικό Puuc Maya που βρίσκεται στην πλευρά του Κόλπου του Μεξικού από τη Χερσόνησο.

Η ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ «ΕΡΧΕΤΑΙ» στην ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ (νέες εικόνες)
Εικόνες από το Μπίμινι (Image provided by William Donato)

Όταν εισάγεται ένα πλευρικό σόναρ σάρωσης, μπορούμε να δούμε την πλήρη εμπρόσθια πρόσοψη μιας σειράς δομών που δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο, πέρα από βυθισμένα κτίρια, αφού φαίνεται να έχουν μία αρχιτεκτονική που συναντούμε στην ξηρά, σε αρχαίους πολιτισμούς. Τα πιθανά αυτά κτίρια φαίνεται να περιλαμβάνουν σκάλες, πόρτες και κολώνες. Κάποιες από αυτές τις δομές θυμίζουν έντονα πυραμίδες.

Σε συνέντευξη του William Donato, ανέφερε ότι είχε μείνει έκπληκτος από το στυλ των πυραμίδων στα έγχρωμα σκαναρίσματα και την ομοιότητά τους με τα σύμπλοκα των Μάγιας. Πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες, αλλά λόγω των προβλημάτων χρηματοδότησης και της μεγάλης δαπάνης για τη χρήση υποβρύχιου εξοπλισμού σάρωσης, δεν έχουν πραγματοποιηθεί επιθεωρήσεις.

Η ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ «ΕΡΧΕΤΑΙ» στην ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ (νέες εικόνες)
Βυθισμένο συγκρότημα κοντά στο Μπίμινι όμοιο με κτίρια στο Γιουκατάν (Image provided by William Donato)

Θα μπορούσαν, άραγε, αυτές οι δομές να ανήκουν σε μία αρχαία πόλη που βυθίστηκε; Προφανώς, ναι, αν πράγματι πρόκειται για κτίρια και οικοδομήματα. Θα μπορούσαν να ανήκουν να ανήκουν στην χαμένη Ατλαντίδα; Θα μπορούσαν να είναι η απόδειξη ότι το μυθικό νησί του Πλάτωνα, είναι μια πραγματικότητα; Δυστυχώς, δεν αποτελούν απόδειξη για την συγκεκριμένη ερώτηση. Κάποιοι μπορεί να προτείνουν ότι αυτά στις εικόνες είναι πόλεις των Μάγια και ότι ποτέ δεν υπήρξε η Ατλαντίδα.

Η ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ «ΕΡΧΕΤΑΙ» στην ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ (νέες εικόνες)
Εικόνες από πλευρικό σόναρ στο Μπίμινι. Βλέπουμε καθαρά: πυραμίδες, κτίρια, σκάλες. (Image provided by William Donato)

Κάποιοι άλλοι, όμως, αντιπαραθέτουν αναμφισβήτητα στοιχεία ότι οι Μάγια μπορεί να ήταν απόγονοι ενός επιστημονικά ισχυρού πολιτισμού που ξαφνικά εξαφανίστηκε. Οι υποβρύχιες σαρώσεις του Bimini θυμίζουν πράγματι τα κτιριακά συγκροτήματα στο Γιουκατάν όπως και άλλων περιοχών του Μεξικού. Μπορεί, λοιπόν, να ήταν κομμάτι τους, ή τμήμα τους, που για κάποιο λόγο βυθίστηκαν κάτω από τόνους νερού. Ωστόσο, σε περιπτώσεις σαν κι αυτές, η φαντασία είναι πολύ πιο δυνατή από μία πιθανή σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη που περιμένει να επιβεβαιωθεί πρακτικά και όχι μέσω σόναρ και εικόνων.

Η ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ «ΕΡΧΕΤΑΙ» στην ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ (νέες εικόνες)
Εικόνες από πλευρικό σόναρ στο Μπίμινι. Βλέπουμε συγκρότημα πυραμίδων. (Image provided by William Donato)

Υπάρχει έντονη η αίσθηση ότι από την στιγμή που βυθίστηκαν αυτές οι μεγαλιθικές κατασκευές έπαψε και η ανάπτυξη των Μάγια. Γι αυτό και στις περισσότερες των περιπτώσεων, ενώ οι η περίοδος των Μάγια διαθέτει επιστήμη, μηχανική, τεχνικές κατασκευής, ιατρική, μαθηματικά και πολλά άλλα, όλα αυτά εμφανίζονται στείρα και χωρίς συνέχεια. Άρα, φαίνεται ότι πιθανότατα αυτές οι γνώσεις κληρονομήθηκαν από μια μητρική κουλτούρα που δημιουργήθηκε πριν χιλιάδες χρόνια, μετά από χιλιάδες χρόνια έρευνας και ανάπτυξης. Αν θα μπορούσε να ισχύει κάτι τέτοιο, τότε θα μπορούσαν να υπάρχουν μερικές εκδοχές, ή ένας συνδυασμός τους: Η βυθισμένη πολιτεία ανήκει στην Ατλαντίδα. Ανήκει στους Μάγιας. Είναι κληρονομιά των Μάγιας από την Ατλαντίδα. Οι Μάγιας είναι Άτλαντες, απόγονοι όσων επιβίωσαν από την χαμένη Ατλαντίδα.

diadrastika

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.