Οι αινιγματικές σπηλιές στην Κίνα που «έκρυψαν» οι αιώνες

Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο σχολιασμού, με στοιχεία δημιουργικής γραφής

Τα σπήλαια ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1992, όταν ντόπιοι αγρότες αποστράγγισαν αρκετές λίμνες αποκαλύπτοντας πέντε μεγάλα ανθρωπογενή σπήλαια και 19 μικρότερες σπηλιές. Μάλιστα, λέγεται ότι ήταν ο Wu Anai, που ζούσε κοντά στο κινέζικο χωριό Shiyan Beicun στην κομητεία Longyou, ο οποίος βασισμένος σε ένα θρύλο, άρχισε να αντλεί νερό από μια λίμνη στο χωριό του. Θεωρούσε ότι η λίμνη δεν ήταν φυσική, ούτε βαθιά και αποφάσισε να το αποδείξει. Φαίνεται πως, τελικά, τα κατάφερε. Τι ήταν, λοιπόν, αυτά τα Σπήλαια Longyou, όπως ονομάζονται; Ποιο τα έφτιαξε και γιατί;

Διαβάστε επίσης: Λίμνη Βουλιαγμένης: Κρύβει ένα Μυστικό που Ελάχιστοι Γνωρίζουν

Τα πέντε σπήλαια, ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, έχουν ύψος μεταξύ 18-34 μέτρων, φθάνοντας σε ύψη έως και 20 μέτρα με υποστηρικτικούς πυλώνες και χαρακτηριστικά σχήματα, εντυπωσιακά κυρτά, με ακανόνιστα λαξεύματα στους τοίχους και τις οροφές, σύμφωνα με το heritagedaily.com. Αφού διαδόθηκε η είδηση ​​της ανακάλυψης σε όλη την Κίνα, προτάθηκε για πρώτη φορά ότι τα σπήλαια ήταν ένα σκοτεινό φυσικό θαύμα, καθώς ο σχεδιασμός και ο σχηματισμός ήταν εντελώς διαφορετικός, συγκριτικά με άλλα αρχαία σπήλαια, λατομεία, ορυχεία ή τελετουργικά σπήλαια που κατασκευάστηκαν στην Κίνα σε όλη την αρχαιότητα.

Μετά από περαιτέρω μελέτη, διαπιστώθηκε ότι κάθε πλήρες σπήλαιο έχει μόνο μία πύλη, που σχετίζεται με έναν κατακόρυφο άξονα με ένα σκαλισμένο κλιμακοστάσιο που επιτρέπει τη βροχόπτωση και την επιφανειακή απορροή να εισέλθει στα σπήλαια. Για τη διαχείριση της πρόσληψης νερού, ένα σύστημα αποστραγγιστικών γουρνών, μερικά κανάλια αποστράγγισης και μια παγίδα νερού χαράχτηκαν στη βάση του σπηλαίου για τη συλλογή του νερού. Τα σπήλαια είναι επίσης ευθυγραμμισμένα κατά μήκος του νότιου προς νοτιοδυτικού προσανατολισμού, μεγιστοποιώντας τη χρήση φωτισμού από το ηλιακό φως στο εσωτερικό, με κεκλιμένα πλευρικά τοιχώματα που μειώνουν την πίεση στις οροφές των σπηλαίων αποτρέποντας την κατάρρευση.

Είναι πολύ πιθανό το σπήλαιο να σχηματίστηκε με σκάλισμα βράχων από πάνω προς τα κάτω και στρώμα-στρώμα χρησιμοποιώντας κοντές σμίλες διαφορετικών μεγεθών (με βάση πολλές κοντές σμίλες από χάλυβα, που ανακαλύφθηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια). Το ερώτημα για το ποιος, πότε και γιατί δημιούργησαν τα Σπήλαια Longyou, ήταν και είναι μια συνεχιζόμενη έρευνα από αρχαιολόγους και ακαδημαϊκούς από την πρώτη αρχική τους ανακάλυψη.

Διαβάστε επίσης: Σπηλιές σα να λαξεύτηκαν με Laser αρχαίου προηγμένου πολιτισμού

Λίγα ιστορικά αρχεία ή χρονολογημένα στοιχεία έχουν βρεθεί για να απαντήσουν σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, με μόνο ένα κινέζικο ποίημα του Yu Xun, που γράφτηκε τον 17ο αιώνα να δίνει μία κάποια τεκμηριωμένη προέλευση. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υαλωμένα πήλινα δοχεία στη λάσπη του δαπέδου του σπηλαίου, που χρονολογούνται στη Δυναστεία των Δυτικών Χαν από το 206 π.Χ. έως το 23 μ.Χ., γεγονός που υποδηλώνει ότι τα σπήλαια κατασκευάστηκαν νωρίτερα και χρονολογούνται πριν από περίπου 2.000 χρόνια.

Το γιατί κατασκευάστηκαν οδήγησε επίσης σε εικασίες ότι ήταν αρχαία λατομεία, μαυσωλεία, υπόγειοι αποθηκευτικοί χώροι, ταοϊστικές κατοικίες, δεξαμενές, απομονωμένα στρατιωτικά στρατόπεδα, παλάτι ή τόπος τελετών για προσφορές στους θεούς και τους προγόνους. Κάθε θεωρία έχει ένα εύλογο επιχείρημα, ωστόσο, η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων δεν μπορεί ούτε να υποστηρίξει ούτε να διαψεύσει κάτι από όλα αυτά, έως ότου περαιτέρω έρευνα μπορέσει να ρίξει φως στο μυστήριο των Σπηλαίων Longyou. Το μόνο βέβαιο είναι πως το πέρασμα των αιώνων «έκρυψαν» αυτούς εκπληκτικούς χώρους από κάθε ανθρώπινο μάτι, μέχρι την ανακάλυψή τους το 1992. Παρακολουθείστε το βίντεο που ακολουθεί με τίτλο Mystery of the Longyou Caves in Zhejing Province, China, για να δείτε τα σπήλαια στο εσωτερικό τους. Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Αγγλικά, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

diadrastika

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.