Image by mj0007 from depositphotos

Τι είναι οι Δίσκοι Νεφρίτη της Κίνας. Ποιο μυστήριο μπορεί να κρύβουν
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Εισαγωγή στους δίσκους νεφρίτη της Κίνας

Η ανακάλυψη δίσκων νεφρίτη

Οι κυκλικοί δίσκοι νεφρίτη (Jade Discs), γνωστοί και ως bi discs, είναι αρχαία τεχνουργήματα από νεφρίτη που έχουν ανακαλυφθεί στην Κίνα. Αυτοί οι δίσκοι ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά κατά τη νεολιθική περίοδο και έχουν βρεθεί σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Κίνα.

Η σημασία αυτών των δίσκων έχει μελετηθεί από αρχαιολόγους και ιστορικούς, οδηγώντας σε μεγαλύτερη κατανόηση της ιστορικής και πολιτιστικής τους σημασίας. Για άλλους, όμως, οδηγεί σε ένα μυστήριο.

Ιστορική σημασία των δίσκων

Η ιστορική σημασία των δίσκων νεφρίτη μπορεί να εντοπιστεί στη δυναστεία των Σανγκ (1600-1046 π.Χ.) στην Κίνα, όπου χρησιμοποιήθηκαν σε θρησκευτικά και τελετουργικά πλαίσια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι δίσκοι τοποθετούνταν συχνά σε τάφους ως σύμβολο της θέσης και της δύναμης του νεκρού.

Με την πάροδο του χρόνου, η χρήση δίσκων νεφρίτη επεκτάθηκε πέρα ​​από τη δυναστεία των Σανγκ και έγινε σημαντικό σύμβολο στον κινεζικό πολιτισμό.

Η σημασία των δίσκων νεφρίτη στον κινεζικό πολιτισμό

Οι δίσκοι νεφρίτη έχουν μεγάλη πολιτιστική σημασία στην κινεζική ιστορία και συχνά θεωρούνται σύμβολο ενότητας και αρμονίας.

Οι δίσκοι χρησιμοποιούνταν συχνά σε τελετουργίες και τελετές και το κυκλικό τους σχήμα πιστεύεται ότι αντιπροσώπευε τους ουρανούς, ενώ η τετράγωνη τρύπα στο κέντρο αντιπροσώπευε τη γη.

Σήμερα, οι δίσκοι νεφρίτη εξακολουθούν να εκτιμώνται ιδιαίτερα στην κινεζική κουλτούρα και συχνά χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά κομμάτια ή δίνονται ως δώρα για να συμβολίσουν την καλή τύχη και την τύχη.

Χαρακτηριστικά και είδη δίσκων νεφρίτη

Χαρακτηριστικά των Δίσκων Jade

Οι δίσκοι νεφρίτη είναι ένας τύπος τελετουργικού εργαλείου που κατασκευάζεται από νεφρίτη που χρησιμοποιούνται στην Κίνα εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Αυτοί οι δίσκοι έχουν συνήθως κυκλικό σχήμα και έχουν μια τρύπα στο κέντρο και συχνά είναι πολύ καλά γυαλισμένοι για να αναδείξουν τη φυσική ομορφιά της πέτρας.

Οι δίσκοι νεφρίτη θεωρούνται ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα του κινεζικού πολιτισμού και έχουν χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους κατά τη διάρκεια της ιστορίας, μεταξύ άλλων ως προσφορές στους θεούς, ως ταφικά αντικείμενα και ως σύμβολα δύναμης και εξουσίας.

Διαφορετικοί τύποι

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι δίσκων νεφρίτη που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα σε όλη την ιστορία. Ένας από τους πιο γνωστούς τύπους είναι το bi, που είναι ένας επίπεδος, κυκλικός δίσκος με μια τρύπα στο κέντρο.

Οι δίσκοι Bi χρησιμοποιούνταν συνήθως σε τελετουργίες και συχνά διακοσμούνταν με περίπλοκα σχέδια ή επιγραφές. Ένας άλλος τύπος δίσκου νεφρίτη είναι το cong, που είναι ένας κυλινδρικός σωλήνας με μια τετράγωνη τρύπα στο κέντρο. Οι δίσκοι Cong χρησιμοποιούνταν συχνά σε ταφές και πίστευαν ότι αντιπροσώπευαν τη σύνδεση μεταξύ ουρανού και γης.

Σημασία διαφορετικών τύπων

Οι διαφορετικοί τύποι δίσκων νεφρίτη έχουν μεγάλη σημασία στην κινεζική κουλτούρα. Για παράδειγμα, οι δύο δίσκοι συνδέονταν συχνά με τους ουρανούς και πιστεύεται ότι είχαν τη δύναμη να συνδέουν τον πνευματικό κόσμο με τον φυσικό κόσμο.

Οι δίσκοι Cong, από την άλλη πλευρά, συνδέονταν με τη γη και πίστευαν ότι είχαν τη δύναμη να συνδέουν τους ζωντανούς με τους νεκρούς.

Επιπλέον, το χρώμα του νεφρίτη που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των δίσκων ήταν επίσης σημαντικό, με τον πράσινο νεφρίτη να συνδέεται με τους ουρανούς και τον λευκό νεφρίτη να συνδέεται με τη γη.

Συνολικά, οι δίσκοι νεφρίτη αποτελούν σημαντικό μέρος της κινεζικής ιστορίας και πολιτισμού και συνεχίζουν να τυγχάνουν θαυμασμού και εκτίμησης για την ομορφιά και τον συμβολισμό τους.

Οι δίσκοι νεφρίτη και το μυστήριο

Εκδοχές και ερμηνείες για το τι παρουσιάζουν

Όπως είδαμε, οι δίσκοι νεφρίτη της Κίνας, για τους αρχαιολόγους, δεν παρουσιάζουν τίποτε το ύποπτο ή κάτι που δεν μπορούν να κατανοήσουν. Υπάρχουν όμως, διάφορες άλλες ερμηνείες και συνειρμοί που προσδίδουν στους δίσκους ένα μυστήριο.

Για παράδειγμα, κάποιοι βλέπουν τρομερές ομοιότητες με τους σύμπακτους δίσκους CD που μπορούν να περιέχουν χιλιάδες ή και εκατομμύρια δεδομένα, όπως πχ ο 5D Glass Data Storage μπορεί να αποθηκεύσει ψηφιακά δεδομένα 360 TB (terabytes). Αναρωτιούνται, λοιπόν, αν και αυτοί οι κινέζικοι δίσκοι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ανάλογα δεδομένα που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε

Διαβάστε σχετικά: Ο μικρός δίσκος που για 13 δισεκατομμύρια χρόνια μπορεί να αποθηκεύσει δεδομένα 360 TeraBytes και πολλοί λένε ότι πρόκειται για μια τεχνολογία εξωγήινης προέλευσης

Εξ’ άλλου, ενώ όλοι σήμερα ξέρουμε ότι τα CD περιέχουν δεδομένα κανείς δεν τα βλέπει χαραγμένα στην επιφάνειά του. Είναι αόρατα. Γιατί να μην συμβαίνει το ίδιο και με τους δίσκους νεφρίτη;

Συσχέτιση με τους Dropa Stones

Μερικοί έχουν προτείνει ότι οι δίσκοι Jade σχετίζονται με τη μυστηριώδη ιστορία των Dropa Stones, οι οποίες είναι γρανιτένιες και επίσης διαθέτουν σχήμα δίσκου, οι οποίες υποτίθεται ότι χρονολογούνται γύρω στα 12.000 χρόνια πάνω-κάτω.

Οι δίσκοι dropa λέγεται ότι είναι ένα σύνολο 716 κυκλικών δίσκων πέτρας, με ενεπίγραφα σημάδια που λέγεται ότι διηγούνται την πτώση ενός εξωγήινου οχήματος στη Γη.

Δυστυχώς, όμως, οι δίσκοι Dropa επίσημα χαρακτηρίζονται ως ψευδοαρχαιολογικά αντικείμενα, πράγμα που τα κάνει αμφιλεγόμενης ποιότητας και αυθεντικότητας.

Συσχέτιση με τον Δίσκο της Φαιστού

Κάποιοι συσχετίζουν τους κινέζικους δίσκους νεφρίτη με τον γνωστό Δίσκο της Φαιστού. Είναι και οι μεν και ο δε κυκλικοί, ενώ ο δεύτερος δεν έχει τρύπα στη μέση και περιλαμβάνει μία άγνωστη γραφή που τείνει να αποκωδικοποιηθεί, όπως λένε ειδικοί γλωσσολόγοι.

Όπως και στην περίπτωση των CDs, ο Δίσκος της Φαιστού δίνει τροφή για σκέψεις που δεν ταιριάζουν με τα καθιερωμένα. Λέγεται, λοιπόν, ότι και οι Jade Discs, είναι ενεπίγραφοι ή μάλλον καλύτερα ότι περιέχουν κάποιο είδος γραφής και δεδομένων που δεν είναι διακριτά σε μας.

Διαβάστε επίσης: Λύθηκε το μυστήριο για τον Δίσκο της Φαιστού μετά από 110 χρόνια προσπάθειας

Στην πραγματικότητα, το μόνο φανερό κοινό που έχουν οι κινέζικοι δίσκοι νεφρίτη με της Κρήτης από πηλό, είναι ότι απλά είναι κυκλικοί.

Συμπέρασμα

Έτσι, λοιπόν, επί της ουσίας δεν υπάρχει κανένα μυστήριο. Μόνο σκέψεις, εικασίες και ακραία σενάρια που δεν οδηγούν κάπου, αφού δεν υπάρχουν τα κατάλληλα αποδεικτικά που θα στοιχειοθετούσαν κάτι από τα παραπάνω.

Επίσημα ισχύει ότι οι δίσκοι νεφρίτη, είναι αρχαία τεχνουργήματα, και έχουν βρεθεί σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Κίνα.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από harvardartmuseums.org, schneiblefinearts.com, secretofevermore.fandom.com
diadrastika / Image by mj0007 from depositphotos.com