Sudama cave. Credit image Zita Leopold, YouTube channel

Σπηλιές σα να λαξεύτηκαν με Laser αρχαίου προηγμένου πολιτισμού

Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο σχολιασμού, με στοιχεία δημιουργικής γραφής

Σε πολλούς είναι γνωστό το αρχαίο μνημείο Kailasha Temple, cave 16 of Ellora, που απολαμβάνει την ηρεμία του στην Ινδία. Ένας γιγαντιαίος ναός λαξευμένος εξ ολοκλήρου σε στερεό βράχο, με τεράστια ακρίβεια, χωρίς δείγματα λάθους. Eίναι ο μεγαλύτερος από τους λαξευμένους σε βράχο ινδουιστικούς ναούς στα σπήλαια Ellora, στην περιοχή Aurangabad, στη Μαχαράστρα της Ινδίας. Θεωρείται ένας από τους πιο αξιόλογους σπηλαιώδεις ναούς στον κόσμο λόγω του μεγέθους, της αρχιτεκτονικής και της γλυπτικής του επεξεργασίας ινδικής αρχιτεκτονικής. Ο ναός περιέχει μια σειρά από ανάγλυφα και αυτοτελή γλυπτά σε μεγάλη κλίμακα (φώτο).

Αν και ο συγκεκριμένος ναός μέσα σε σπήλαιο δεν διαθέτει αφιερωματική επιγραφή, σύμφωνα με τις επίσημες θέσεις δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατασκευή του αποδίδεται γενικά στον βασιλιά Rashtrakuta, Krishna Α, 756-773 μ.Χ., πριν από περίπου δεκατρείς αιώνες. Σύμφωνα με τη φαντασία νεομυθολόγων και άλλες εναλλακτικές εκδοχές, σκαλίστηκε πριν χιλιάδες χρόνια. Αλλά όποτε κι αν δημιουργήθηκε, η εκπληκτική δομή είναι τόσο εντυπωσιακή που θεωρείται ότι ακόμα και στις μέρες μας, η σύγχρονη τεχνολογία παρά την εκθετικά εξελισσόμενη πορεία της, αδυνατεί να αναδημιουργήσει τέτοιου μεγέθους κατασκευές. Άραγε, αυτή η σημερινή αδυναμία θα μπορούσε να υποστηρίξει την υπόθεση πως πριν αιώνες υπήρξε μία αρχαία, υψηλή τεχνολογία, που αξιοποιήθηκε αλλά για άγνωστους λόγους χάθηκε κατά το πέρασμα εκατοντάδων χρόνων; Θα μπορούσε άραγε αυτός ο ναός, στην πραγματικότητα, να κατασκευάστηκε από ένα προηγμένο πολιτισμό, τον οποίο ο ακαδημαϊκός κόσμος απορρίπτει με ευκολία; Αλλά αυτά τα ερωτήματα είναι της φαντασίας και έχουν απαντήσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα των ειδικών.

Διαβάστε επίσης: Ποιοι και Πως Έκοψαν Φέτες Αυτόν τον Βράχο πριν Χιλιάδες Χρόνια;

Μέσα στους λόφους Barabar και Nagarjuni της περιφέρειας Jehanabad της Ινδίας, «πρωταγωνιστούν» μεγάλα σπήλαια που έχουν σκαφτεί μέσα σε μεγάλους βράχους, που περιτριγυρίζουν τους γύρω λόφους. Τουλάχιστον ένα από αυτά θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ακατέργαστο αλλά ωστόσο φαίνεται να «ξεπερνά» ακόμα και τις πιο σύγχρονες προσπάθειες τελειοποίησης πάνω και μέσα σε βράχο που κυριολεκτικά μπερδεύει το μυαλό. Αναφερόμαστε στο σπήλαιο Lomas Rishi, ένα από τα πολλά στην περιοχή και χρονολογείται περίπου στον 3ο αιώνα π.Χ. Εξωτερικά το διαμορφώνει μια κομψή είσοδος, με ένα εσωτερικό χώρο που έχει προστατευτεί από τα στοιχεία της φύσης και διατηρείται στην τέλεια αρχική του κατάσταση.

Πολύ κοντά βρίσκεται το σπήλαιο Sudama (βλέπε φωτό επάνω). Αποτελείται από δύο δωμάτια: ένα ορθογώνιο διαστάσεων 9,98 Χ 5,94μ. και ένα ημισφαιρικό διαμέτρου 6μ, το οποίο προσεγγίζεται από το ορθογώνιο με ένα στενό ορθογώνιο πέρασμα. Αυτή είναι ίσως η πρώτη σπηλιά της ομάδας σπηλαίων που έχει σκαφτεί. Αυτό το σπήλαιο αφιερώθηκε από τον αυτοκράτορα Ashoka το 257 π.Χ. Και αυτό το σπήλαιο φαντάζει στο απαίδευτο μυαλό καθημερινών ανθρώπων να επιδεικνύει μια άγνωστη τεχνολογία κοπής βράχου η οποία του προσέδωσε ένα τέλειο φινίρισμα καθώς η επιφάνεια είναι γυαλισμένη και στιλβωμένη με τρόπο που υποδαυλίζει και φουντώνει τη φαντασία ότι όπως και ο ναός Kailasha, ίσως, αποτελούν κατασκευές από μία προηγμένη κουλτούρα που, ίσως, χρησιμοποιούσε εργαλεία που δεν μπορεί να υπήρχαν εκείνη την εποχή.

Διαβάστε επίσης: Οι αινιγματικές σπηλιές στην Κίνα που «έκρυψαν» οι αιώνες

Ωστόσο υπάρχουν κάποια ερωτήματα που δεν έχουν σαφείς απαντήσεις ή δεν μπορούν ακόμα να απαντηθούν: Ποιος ή ποιοι «έκοψαν» το σπήλαιο Lomas Rishi, δίνοντάς του αυτή την εκπληκτικά εντυπωσιακή μορφή που προκαλεί δέος αν τη δει κάποιος από κοντά – μία τεράστια μονοκόμματη τεράστια δομή εξαιρετικά λαξευμένη με ακρίβεια επάνω σε έναν τεράστιο βράχο; Πώς το έκαναν; Πώς πέτυχαν ένα τέλειο φινίρισμα στίλβωσης στην πέτρα, στο σπήλαιο Sudama;

Με την ελευθερία της σκέψης και την χρήση της φαντασίας, αν επιχειρήσουμε να τα δούμε όλα αυτά «αλλιώς», τότε, μία πιθανή απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι τα σπήλαια «κόπηκαν», λαξεύτηκαν και στιλβώθηκαν με κάποιο είδος αρχαίου laser. Αλλά ποιος λογικός άνθρωπος θα αποδεχτεί αυτές τις απαράδεκτες εικασίες όταν υπάρχουν επίσημες θέσεις; Όμως στα πλαίσια της ελεύθερης φαντασίας όλα θα μπορούσαν να είναι εφικτά. Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε το video που ακολουθεί, με τίτλο «Ancient “Laser Cut” Caves Found In India?». Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

diadrastika

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.