Γιατί ο Χρόνος Κυλάει Πιο Γρήγορα Όσο Μεγαλώνουμε

 

ΣΚΕΨΟΥ. ΨΑΞΕ. ΚΡΙΝΕ. ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕ. ...Διαδραστικά!


Γιατί ο Χρόνος Κυλάει Πιο Γρήγορα Όσο Μεγαλώνουμε

Το φαινόμενο δεν είναι καινούριο κι έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές την επιστήμη.

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Ludwig Maximilian στο Μόναχο, που ερεύνησαν το φαινόμενο το 2005, πήραν συνεντεύξεις από 499 συμμετέχοντες ηλικίας 14-94 ετών για το πώς αντιλαμβάνονται το πέρασμα του χρόνου.

Αυτό που διαπίστωσαν αμέσως, όπως μεταδίδει το Scientific American, ήταν ότι όλες οι ηλικίες αντιλαμβάνονταν το ίδιο τις μικρές χρονικές περιόδους (μέρες, εβδομάδες, μήνες), ωστόσο για μεγαλύτερες περιόδους, για παράδειγμα δεκαετίες, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμμετέχοντες «ένιωθαν» ότι ο χρόνος περνούσε πιο γρήγορα.

Ειδικά οι συμμετέχοντες άνω των 40 ετών δήλωσαν ότι ο χρόνος κυλούσε πιο αργά όταν ήταν μικρά παιδιά κι ότι… επιτάχυνε κατά τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους.

Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτό το φαινόμενο στις νέες εμπειρίες που αποκτά κανείς αλλά και στον… ίδιο τον χρόνο!

Για παράδειγμα, ένας χρόνος στη ζωή ενός 5χρονου αποτελεί το 1/5 της ζωής του ενώ αντίθετα ένας χρόνος στη ζωή ενός 20χρονου είναι το 1/20 άρα η σημασία που του αποδίδουμε είναι σχετική με τα χρόνια που έχουμε περάσει σε αυτόν τον πλανήτη.

Επιπλέον, ο εγκέφαλος αποθηκεύει τις μνήμες με βάση τις νέες εμπειρίες, οι οποίες ανακαλούνται πιο εύκολα σε σχέση με τις συνηθισμένες.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός μας θέλει να μπορεί να ανακαλεί «μοναδικά» γεγονότα πιο εύκολα σε περίπτωση που συμβούν ξανά έτσι ώστε να έχει το πλεονέκτημα να αντιδράσει σωστά.

Εφόσον λοιπόν ο εγκέφαλος θυμάται πιο εύκολα τις νέες εμπειρίες κι έχουμε περισσότερες νέες εμπειρίες όσο πιο νέοι είμαστε, είναι λογικό τα παιδικά και νεανικά μας χρόνια να τα θυμόμαστε καλύτερα και να τα θεωρούμε πιο «γεμάτα» σε σχέση με τα χρόνια της μέσης ηλικίας.

Εκτός βέβαια αν συνεχίσουμε

 • να μαθαίνουμε νέα πράγματα,
 • να ταξιδεύουμε
 • και να έχουμε νέες εμπειρίες…

Διαβάστε επίσης: 26 Συμβουλές για να Ζήσετε την Ζωή σας Όσο Καλύτερα Γίνεται

newmoney.gr μέσω antikleidi.com

Φόρτωση...

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Συμπαντικός και βιολογικός χρόνος

  Έχει κατανοήσει κανείς σας, σε τι αφορά η ονομαζόμενη επιτάχυνση του Σύμπαντος;
  Μήπως νομίζεται ότι με τη φράση ¨¨επιτάχυνση του Σύμπαντος¨¨ εννοούν οι γνώστες, την όλο και μεγαλύτερη απομάκρυνση των σωμάτων του και δη των γαλαξιών, που όσο πιο απομακρυσμένοι είναι απ τη Γη, απομακρύνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα;
  Λάθος σας τα είπαν και κακώς τα πιστέψατε, όσοι τα πιστέψατε!
  Η επιτάχυνση του Σύμπαντος αφορά στην περιστροφή του! Γιατί το Σύμπαν είναι Μηχανή και ως εκ τούτου κλειστό σύστημα!
  Εμείς όντας μέσα στο σύστημα δεν μπορούμε να νοιώσουμε την επιτάχυνση, μπορούμε όμως με μετρήσεις να τη διαπιστώσουμε!
  Διαπίστωσαν λοιπόν (αλλά δεν σας το είπαν) ότι η απομακρύνσεις των σωμάτων του αφορούν ΜΟΝΟ στη διαστολή του, η οποία συντελείται λόγο τριβών!
  Η αιτία δε της επιτάχυνσης είναι η αύξηση της τάσης του ¨¨ελατηρίου¨¨ που εφαρμόζεται απ το πήγαινε – έλα των ψυχών μεταξύ Γης – Σελήνης.
  Η αυξανόμενη ταχύτητα περιστροφής του έχει σαν αποτέλεσμα την όλο και πιο βίαιη αλληλεπίδραση μεταξύ των γειτονικών σωμάτων της Γης, με αποτέλεσμα την έξαρση των ηφαιστείων – σεισμών και λοιπών φαινομένων.
  Μπορεί να μην αντιλαμβάνεστε ότι οι κινήσεις των γειτονικών μας σωμάτων (πλανητών κυρίως, αλλά και του ήλιου μας) συντελούνται με την πάροδο των χρόνων σε μικρότερο Συμπαντικό χρόνο, αλλά ίσως κάποιοι να αντιληφθήκατε ότι η περιστροφή της Γης συντελείται σε σχέση με το παρελθόν, σε μικρότερο βιολογικό χρόνο.
  Ιδομενέας

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Το σχόλιό σας
Το όνομά σας