Ιστορίες μυστηρίου και μεταφυσικά φαινόμενα γύρω από την Πάτρα

Στοιχειά, δαίμονες και… νεράιδες

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει ιστορίες σχετικές με στοιχειά, δαίμονες, νεράιδες και άλλες μεταφυσικές οντότητες μέσα από μαρτυρίες, βιβλία, ιστορίες ή από κάποια άλλη πηγή!

Μπορεί να είναι θρύλοι, μύθοι ή απλές επινοήσεις του μυαλού;

Οι περισσότερες ιστορίες μας έρχονται από το παρελθόν και οι ερμηνείες δημιουργίας τους είναι ποικίλες. Μία από αυτές είναι η θρησκευτική, ότι δηλαδή ο κόσμος παλαιότερα ήταν πιο αγνός και χωρίς αμαρτίες ξεχώριζε πιο εύκολα το καλό και το κακό. Άλλη ερμηνεία είναι αυτή που έχει να κάνει με τους ληστές.

Οι τελευταίοι δημιουργούσαν τις ιστορίες ώστε τις νύχτες να κρύβεται ο κόσμος στα σπίτια του και αυτοί να μπορούν να αλωνίζουν ελεύθεροι. Άλλοτε και οι γονείς έφτιαχναν τέτοιες ιστορίες για να μην πηγαίνουν τα παιδιά τους σε απομακρυσμένα μέρη.

Διαβάστε επίσης: Τηλεκινητικά Φαινόμενα σε Καφενείο στο Μεσολόγγι

Το μωρό δράκος

Το επίσημο όνομά του είναι χαμόδρακος.
Πρόκειται για το αβάφτιστο νεκρό μωρό, του οποίου η ψυχή όντας χωρίς θρησκεία περιπλανιόταν στο γήινο κόσμο σε μορφή μπάλας με χέρια και πόδια, κλαίγοντας και σκορπώντας το φόβο και τον τρόμο στους περαστικούς.

Φυσικά κάθε προσπάθεια εξόντωσης του θεωρούταν αδύνατη.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παλιότερων ο χαμόδρακος έχει εμφανιστεί κατά καιρούς σε δασική περιοχή στον δρόμο προς τη Χαλανδρίτσα.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ο βράχος των στεναγμών

Σε ένα φαράγγι κοντά σε χωριό της Αχαΐας σε ένα σημείο βρίσκεται ένας μεγάλος βράχος όπου μία γυναίκα βρήκε άδικο θάνατο. Θα παντρευόταν τον πλούσιο του χωριού και αυτό και μόνο ήταν η αφορμή για να φωλιάσει η ζήλια και η κακία στη ψυχή της επιστήθιας φίλης της.

Έτσι μία μέρα καθώς πήγαιναν περίπατο στην προαναφερθείσα περιοχή, με αφορμή να δουν τη θέα από το βράχο την έσπρωξε αφαιρώντας της τη ζωή.

Διαβάστε επίσης: Μυστηριώδεις λιθοβολισμοί και φαντάσματα στον Πειραιά

Από τότε οι κάτοικοι λένε πως το αίμα της στοίχειωσε το βράχο και αν περάσει κάποιος μια συγκεκριμένη ώρα (η ώρα του θανάτου της), ακούγεται η φωνή της με σπαραγμό και λυγμούς να φωνάζει “Γιατί?”.

Το πανηγύρι των δαιμόνων και ο παράξενος ήχος

Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για δαιμονικές συνεργίες και ήχους από όργανα τα οποία με τη βοήθεια του ανέμου κυκλοφορούν στον αέρα. Εκείνη τη στιγμή απαγορεύεται να μιλήσεις και φήμες λένε ότι αν το τολμήσεις θα σου πάρουν τη φωνή.

Σύμφωνα με προσωπική εμπειρία κατοίκου χωριού κοντά στη Ναύπακτο, ο ίδιος υπήρξε μάρτυρας μιας τέτοιας σειράς ήχων και μάλιστα σε παιδική ηλικία. Συγκεκριμένα κάποια ημέρα του καλοκαιριού καθώς ανέβαινε με τη θεία του και το σκυλάκι του σε ένα ανηφορικό δρόμο πάνω σε ένα γαιδουράκι προς τη στάνη τους λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα ξαφνικά κάτι παράξενο συνέβη. Το γαιδουράκι κοκάλωσε στη θέση του και ο σκύλος κούρνιασε κάτω από αυτό βάζοντας την ουρά στα σκέλια. Η θεία που ήξερε το θρύλο έκλεισε αμέσως το στόμα του μικρού για να μη φωνάξει και τότε η θερμοκρασία έπεσε απότομα και ένα μεγάλο βουητό πέρασε από μπροστά τους με τη βοήθεια του αέρα και κατέληξε στο βάθος της ρεματιάς χάνοντας την έντασή του.

Αμέσως η θερμοκρασία επανήλθε, τα ζωάκια ξεκίνησαν την πορεία τους και συνέχισαν το δρόμο τους.

Το αλώνι με τις νεράιδες

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα, υπάρχει ένα μεγάλο αλώνι το οποίο κρύβει τη δική του ιστορία.
Συγκεκριμένα πριν πάρα πολλά χρόνια ένας γεωργός άφηνε εκεί το καλαμπόκι του το βράδυ για να πάει το πρωί να διαλέξει τους σπόρους. Για αρκετές μέρες όμως κάθε πρωί τα έβρισκε όλα ανακατωμένα και ανάστατα. Έτσι μία νύχτα αποφάσισε να παραφυλάξει για να δει τι συμβαίνει τελικά. Αυτό που αντίκρισε ξεπερνούσε κάθε φαντασία. Μπροστά του πανέμορφες νεράιδες χόρευαν και γελούσαν κάτω από το φως του φεγγαριού. Μαγεμένος από το θέαμα κατευθύνθηκε προς το μέρος τους. Όμως εκείνες με τον που τον είδαν τρόμαξαν και το έσκασαν εκτός από μία. Ο έρωτας παραμόνευε στη γωνία και έριξε τα βέλη του στις καρδιές του γεωργού και της νεράιδας. Έκτοτε παντρεύτηκαν και έκαναν παιδιά τα οποία ήταν εξωπραγματικά όμορφα.

Και από τότε ο μύθος λέει πως αν βλέπουμε κάποιον πολύ όμορφο άνθρωπο κατάγεται από εκείνη τη γενιά. Μήπως ο/η σύντροφος σας είναι ένας από αυτούς?,

Διαβάστε επίσης: Τα Σφοδρά Τηλεκινητικά Φαινόμενα στην Θάσο που Αναστάτωσαν τους Κατοίκους

Η σκιά…

Πριν από αρκετά χρόνια σε ένα δρόμο κοντά προς το Σούλι ζούσε ένας 30χρονος άνδρας σε ένα απομονωμένο σπίτι λίγο πιο μακριά από τον οικισμό.

Μία κρύα χειμωνιάτικη νύχτα έβαλε πολλά ξύλα στη ξυλόσομπά του και όπως αποκοιμήθηκε κουρασμένος από τη δουλειά του, το σπίτι ξαφνικά άρπαξε φωτιά. Ο καημένος άνδρας δεν πρόλαβε… Κάηκε ζωντανός πάνω στο κρεβάτι του.

Από τότε ο μύθος λέει πως όποιος περνάει από εκείνο το σημείο πρέπει να κρατάει ένα αντικείμενο που να παράγει φωτιά ειδάλλως μία σκιά θα τον κυνηγάει στο κατόπιν του. Έστω κι ένας αναπτήρας ή σπίρτο είναι αρκετά για να διώξουν το πνεύμα μακριά.

Ο βράχος…

Την εποχή της Τουρκοκρατίας ο λαός μας πέρασε πάρα πολλά δεινά. Οι θηριωδίες των Τούρκων ξεπερνούσαν κάθε φαντασία. Μία από αυτές εκτυλίχθηκε σε περιοχή κοντά στην Κρήνη.

Σύμφωνα με πηγές κάποιοι κάτοικοι μην αντέχοντας τον ζυγό και τα βάσανα που έπρεπε να υπομένουν επαναστάτησαν και σκότωσαν μερικούς Τούρκους. Δυστυχώς η αντίδραση ήταν άμεση και αμείλικτη. Εκδικήθηκαν τους κατοίκους του χωριού με τον χειρότερο τρόπο. Μάζεψαν όλα τα μωρά του χωριού και τα πέταξαν από ένα πολύ ψηλό βράχο.

Από τότε λέγεται πως όποιος περνάει από εκεί ακούει τα ουρλιαχτά και τα κλάματα των αδικοχαμένων παιδιών.

Το θαύμα του Γηροκομειού

Η Παναγία μας έχει χαρίσει πάμπολλα θαύματα σε κάθε γωνιά της οικουμένης. Η μονή του Γηροκομείου έχει πολλά τέτοια παραδείγματα. Ένα από αυτά είναι η παρακάτω ιστορία:

Κάποτε ένας οδηγός ταξί πήρε στην κούρσα του μία ηλικιωμένη γυναίκα η οποία του ζήτησε να τη μεταφέρει στην ιερά μονή Γηροκομείου. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής εκείνος της άνοιξε την καρδιά του και της εξομολογήθηκε πως η γυναίκα του είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας και κινδύνευε η ζωή της. Η γυναίκα προσπάθησε να τον καθησυχάσει και τον διαβεβαίωσε πως όλα θα πάνε καλά.

Μόλις έφτασαν έξω από τη μονή εκείνη του ζήτησε να ανοίξει το πορτπαγκάζ και να της δώσει τα πράγματα που υπήρχαν πίσω. Εκείνος της είπε παραξενεμένος: “Δεν μου έδωσες κάτι να το βάλω πίσω, δεν κουβαλούσες μαζί σου τίποτα”. Εκείνη επέμενε πάρα πολύ και έτσι ο ταξιτζής κατευθύνθηκε προς το πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Με το που ανοίγει το πορτπαγκάζ ξαφνιάστηκε πολύ. Βρήκε μία σακούλα με 3 λειτουργιές. Τις παίρνει για να τις δώσει στη γιαγιά και εκεί του έρχεται η 2η έκπληξη. Η ηλικιωμένη είχε εξαφανιστεί, δεν υπήρχε πουθενά! Αμέσως ο άνδρας άφησε τις λειτουργιές μέσα στο μοναστήρι, άναψε κερί και προσευχήθηκε πολύ.

Λίγες μέρες αργότερα η Παναγία είχε κάνει το θαύμα της. Η γυναίκα του γιατρεύτηκε και έγινε τελείως καλά.

patrasevents.gr και master-lista