Μυστήρια στον Όλυμπο
Image by Pascal72 from depositphotos

Μυστήρια στον Όλυμπο. Βαρυτικά πεδία κι Εκκλησίες
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ο Όλυμπος δεσπόζει στη μαγευτική ομορφιά του ελληνικού τοπίου. Όμως ταυτόχρονα καλύπτεται εδώ και καιρό από μύθους και μυστήριο. Λέγοντα και διαδίδονται πολλά για κάποια μυστήρια στον Όλυμπο.

Εκτός από τη σύνδεσή του με τους αρχαίους Έλληνες θεούς, αυτός ο σχεδόν κυκλικός ορεινός όγκος έχει γίνει κόμβος για περίεργα φαινόμενα που συνεχίζουν να ιντριγκάρουν τόσο τους ντόπιους όσο και τους επισκέπτες.

Από αυτοκίνητα που κυλούν στην ανηφόρα με σβηστούς κινητήρες μέχρι ιστορίες για θαυμαστά γεγονότα σε εκκλησία, τα μυστήρια στον Όλυμπο παρακινούν τους εξερευνητές να ξετυλίξουν τα μυστικά τους.

Διαβάστε επίσης: Που βρίσκεται η κατοικία των Ολύμπιων Θεών στην πραγματικότητα που μας δίνει ο Όμηρος;

Το μαγνητικό πεδίο. Ένα μυστήρια στον Όλυμπο

Ένα από τα πιο περίεργα φαινόμενα που παρατηρούνται στα περίχωρα του Ολύμπου είναι η υποτιθέμενη ύπαρξη ενός μυστηριώδους μαγνητικού πεδίου. Σε ορισμένα σημεία, λέγεται ότι η πυξίδα τρελαίνεται. Δεν είναι φυσιολογικό αυτό.

Αυτοκίνητα αψηφούν τους νόμους της βαρύτητας

Φανταστείτε την έκπληξη των οδηγών που βρίσκουν τα αυτοκίνητά τους να αψηφούν τους νόμους της βαρύτητας σε ορισμένους δρόμους, ενισχύοντας έτσι την υπόθεση για τα μυστήρια στον Όλυμπο. Πολλά βίντεο κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, παρουσιάζοντας οχήματα που κινούνται ανηφορικά χωρίς εμφανή πηγή πρόωσης.

Ορισμένοι ντόπιοι έχουν μετατρέψει αυτό το αίνιγμα σε τουριστικό αξιοθέατο, προσκαλώντας τους επισκέπτες να παρακολουθήσουν αυτό το ενδιαφέρον θέαμα από πρώτο χέρι.

Ενώ οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι αυτό το φαινόμενο είναι απλώς μια οπτική ψευδαίσθηση, το γεγονός ότι το μαγνητικό πεδίο εμφανίζεται με συνέπεια σε συγκεκριμένες τοποθεσίες σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα, υποδηλώνει μια βαθύτερη υποκείμενη δύναμη στο χώρο του ανεξήγητου.

Διαβάστε επίσης: Υπάρχουν Υπόγειοι Θόλοι στον Όλυμπο;

Κυλούν προς την ανηφόρα

Πολυάριθμες μαρτυρίες από τουρίστες και ντόπιους υποστηρίζουν ότι περίπου ενάμιση χιλιόμετρο από την Πηγή Ληβηθριδών Μουσών, όταν τα οχήματα σταθμεύουν, σε ένα ορισμένο σημείο του δρόμου με εξαιρετική θέα, αφημένα σε νεκρά ταχύτητα με τον κινητήρα σβηστό και χωρίς χειρόφρενο, αυτά κυλούν ανεξήγητα προς την ανηφόρα αντί να τα τραβήξει η κατηφόρα, όπως θα ήταν λογικό κι επόμενο.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Αυτό το φαινόμενο που αψηφά τη βαρύτητα έχει μπερδέψει πολλούς ανθρώπους εδώ και χρόνια, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει την αιτία πίσω από αυτή την παράδοξη ανωμαλία.

Για ορισμένους θεωρείται ως μια ένδειξη της ισχύος του βουνού των θεών και συνδέεται με μία παράξενη νεομυθολογία που πολλοί αμφισβητούν.

Φυσιολογική εξήγηση

Αλλά γιατί μόνο σε εκείνο το συγκεκριμένο σημείο συμβαίνει τα αυτοκίνητα να ανηφορίζουν μια κατηφόρα; Γιατί μόνο για λίγα μόνο μέτρα; Αυτό και μόνο, ίσως, αποτελεί μία ένδειξη πως μπορεί να έχει κάποια φυσιολογική εξήγηση και ότι δεν αφορά κάποιο ανεξήγητο φαινόμενο.

Κάποιοι εικάζουν ότι κρυμμένες μαγνητικές αποθέσεις στο βράχο του βουνού μπορεί να ευθύνονται. Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες και τοπογράφοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για οφθαλμαπάτη.

Προτείνουν ότι η μοναδική σύνθεση στο γύρω περιβάλλον δημιουργεί μια ψευδαίσθηση ανηφόρας, αλλά στην πραγματικότητα το μήκος του δρόμου σε εκείνο το σημείο είναι κατηφορικό με μία πάρα πολύ μικρή κλήση, αδιόρατη στο μάτι.

Διαβάστε επίσης: Όλυμπος. Ανεξήγητα και μυστήριες ιστορίες για το βουνό των Ελλήνων θεών

Ένα καταφύγιο θαυμάτων για τα Μυστήρια στον Όλυμπο

Στα Λείβηθρα, κοντά στον Όλυμπο, λέγεται πως υπάρχει μία ταπεινή εκκλησία που έχει γίνει γνωστή για τη σχέση της με θαυματουργά γεγονότα και αποτελεί ένα καταφύγιο θαυμάτων.

Είναι κάτι σαν αστικός θρύλος και για το λόγο αυτό δεν είμαι βέβαιος αν πράγματι υπάρχει ή αν αναφορά άλλη εκκλησία στο Παγγαίο ή οπουδήποτε αλλού και από λάθος την προσδιορίζουν στα Λείβηθρα. Το όνομα της εκκλησίας ακούγεται πως είναι Αγία Μαρίνα.

Ιστορίες θεραπείας

Ορισμένοι πιστοί μοιράζονται ιστορίες θεραπείας, θεϊκής παρέμβασης και ανεξήγητων περιστατικών που αψηφούν τη λογική εξήγηση. Το πιθανότερο είναι πως δεν μεταφέρουν δικές τους εμπειρίες. Το εκκλησάκι κάνει θαύματα.

Αυτές οι αφηγήσεις κυμαίνονται από γρήγορες αλλά όχι ξαφνικές αναρρώσεις σοβαρών ασθενειών έως ανεξήγητα οράματα και αποκαλύψεις.

Οι πιστοί καταλήγουν στο ότι η εκκλησία διαθέτει μια εξαιρετική πνευματική ενέργεια που εκδηλώνεται ως θαυματουργά περιστατικά, προσελκύοντας προσκυνητές που αναζητούν παρηγοριά και θεία παρέμβαση.

Σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα που κατρακυλούν στην ανηφόρα, στην περίπτωση της εκκλησίας δεν υπάρχει κάποια πιθανή επιστημονική εξήγηση. Ωστόσο, από ορισμένους γίνεται λόγος για τα οστά του μυθικού Ορφέα.

Αν και οι σκεπτικιστές τα θεωρούν όλα αυτά παραμύθια, οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι ίσως σε αυτά οφείλονται τα θαύματα.

Διαβάστε επίσης: Η υπόθεση αμύθητου θησαυρού σε σπηλιά του Ολύμπου

Τα οστά του Ορφέα

Με δυο λόγια, σύμφωνα με το μύθο, κάπου στα Λείβηθρα είχε ταφεί ο Ορφέας. Τα οστά του Ορφέα ήταν τοποθετημένα πάνω σε στήλη μέσα σε μία υδρία, την οποία έριξε ο αρχαίος ποταμός Συς όταν ξεχείλισε. Η υδρία έσπασε και τα οστά σκόρπισαν και θάφτηκαν στις λάσπες που τις σκέπασαν με χώματα οι αιώνες.

Ορισμένοι πιστεύουν πως εάν πάνω σε κάποια οστά έχει χτιστεί η εκκλησία, παίρνει δύναμη από αυτά ή ενισχύει την ενέργειά τους και δημιουργεί θεραπευτική ενέργεια – κατά την ίδια λογική που διάφορα λείψανα αγίων του χριστιανικού κόσμου κάνουν αντίστοιχα θαύματα.

Που μπορούν να αποδοθούν τα περιστατικά

Τα μυστήρια γύρω από την εκκλησία παραμένουν βαθιά ριζωμένα στην πίστη και την πνευματικότητα.

Οι σκεπτικιστές μπορεί να υποστηρίζουν ότι αυτά τα περιστατικά μπορούν να αποδοθούν σε ψυχολογικούς παράγοντες, αλλά η πίστη και η ζέση αυτών που τα βιώνουν δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Το πλέγμα της επιστήμης και της πνευματικότητας δημιουργεί ένα ενδιαφέρον τοπίο όπου ο ορθολογισμός και η πίστη, ίσως κάποτε, καταφέρουν να συγκλίνουν. Μερικές φορές, η σφοδρή πίστη, για ένα τόπο ή ένα φάρμακο που δεν έχουν καμία αντικειμενική αξία, προκαλεί αυτοθεραπεία.

Κεντρίζοντας την περιέργεια

Η γοητεία του μαγνητικού πεδίου στον Όλυμπο, τα αυτοκίνητα που αψηφούν τη βαρύτητα και τα θαυμαστά γεγονότα στην εκκλησία των θαυμάτων συνεχίζουν να αιχμαλωτίζουν τόσο τους ντόπιους όσο και τους επισκέπτες, κεντρίζοντας την περιέργεια και την απορία.

Διαβάστε επίσης: Όλυμπος. Ανεξήγητα και μυστήριες ιστορίες για το βουνό των Ελλήνων θεών

Αυτά τα μυστήρια μας υπενθυμίζουν ότι στον κόσμο μας υπάρχουν πολλά περισσότερα από όσα φαίνονται, προσφέροντας μια ματιά στο άγνωστο και ενθαρρύνοντάς μας να αγκαλιάσουμε το ανεξήγητο.

Είτε εξηγούνται από την επιστήμη είτε αποδίδονται σε θεϊκή παρέμβαση, τα μυστήρια στον Όλυμπο χρησιμεύουν ως απόδειξη της διαχρονικής γοητείας με το εξαιρετικό.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από arxeion-politismou.gr, amartolo,
diadrastika / Image by Pascal72 from depositphotos.com