Η Αφροδίτη του Brassempouy. Παραδέχονται ότι είναι 25.000 χρονών ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ να Πουν το «ΑΛΛΟ»

[27/02/2018 - 11:13]

Η Αφροδίτη του Brassempouy. Παραδέχονται ότι είναι 25.000 χρονών ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ να πουν το «ΑΛΛΟ»

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Αυτό το μυστηριώδες ειδώλιο φιλοτεχνημένο σε ελεφαντόδοντο, από την Άνω Παλαιολιθική Εποχή, βρέθηκε σε μια σπηλιά στο Brassempouy της Γαλλίας το 1892. Το περίτεχνα σκαλιστό αλλά σπασμένο αγαλματάκι έχει επαληθευτεί επιτυχώς ότι χρονολογείται γύρω στα 25.000 χρόνια πριν.

Η κεφαλή είναι ύψους 3,65 cm, βάθους 2,2 cm και πλάτους 1,9 cm. Το πρόσωπο είναι τριγωνικό και φαίνεται ήρεμο. Το παράξενο ή παράδοξο -όπως θέλετε πείτε το- είναι ότι ενώ το μέτωπο, η μύτη και τα φρύδια είναι ευκρινώς ανάγλυφα, το στόμα απουσιάζει…

Το στυλιζαρισμένο πρόσωπο έχει ένα επίπεδο λεπτομέρειας πραγματικά εκπληκτικό για την εποχή που δημιουργήθηκε και τις υποτιμημένες ικανότητες που αποδίδει η επιστήμη στους τότε ανθρώπους. Οι λεπτομέρειες και η τελειότητα ξεπερνούν τα όρια της λογικής και της φαντασίας.

Μάλιστα, αυτό που του χαρίζει μία πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα είναι το πολύπλοκο χτένισμα που παρατηρείται πάνω από το κεφάλι. Πολλοί διαφωνούν ως προς το είδος της κόμμωσης ή/και της πλέξης. Επίσης, πολλοί του αποδίδουν ένα αιγυπτιακού στύλ.

Όταν βρέθηκε το ειδώλιο – στα τέλη του 19ου αιώνα, κατά την κατασκευή ενός δρόμου στα νότια της Γαλλίας, το θέμα πήρε σύντομα διαστάσεις. Η έκπληξη ήταν μεγάλη ενώ αρκετοί εμπειρογνώμονες και πολλοί λόγιοι πίστευαν εδώ και χρόνια ότι πρόκειται για πλαστογραφία. Χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις, τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί μπόρεσαν να ελέγξουν με επιτυχία την αυθεντικότητα του αντικειμένου.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Paul Bahn, το κεφάλι είναι «άφυλο, αν και συνήθως ονομάζεται «Αφροδίτη» ή «κυρία»». Αλλά -συμπληρώνουμε εμείς- ίσως αυτό να συμβαίνει επειδή μπορεί να είναι ημιτελές καθώς λείπει το στόμα. Είναι, όμως, έτσι;

Είναι ενδιαφέρον ότι οι εμπειρογνώμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η γλυπτική τεχνική του είναι ουσιαστικά πέραν του δέοντος εκπληκτική. Αν και θεωρείται ως μία από τις πρώτες γνωστές ρεαλιστικές αναπαραστάσεις ενός ανθρώπινου προσώπου, οι αναλογίες του κεφαλιού δεν αντιστοιχούν ακριβώς σε κανένα γνωστό ανθρώπινο πληθυσμό του παρόντος ή του παρελθόντος.

Η Αφροδίτη του Brassempouy. Παραδέχονται ότι είναι 25.000 χρονών ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ να πουν το «άλλο»...

Image Credit: http://moulages-prehistoire.com/

Και κάπου εδώ, αρχίζουμε να μπερδευόμαστε. Τι εννοούν;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Αφροδίτη του Brassempouy είναι λίγο-πολύ «σύγχρονη» με τα άλλα παλαιολιθικά ειδώλια της «Αφροδίτης» (καθώς συνηθίζεται να ονομάζονται), όπως αυτά της Lespugue, Dolní Věstonice, Willendorf κ.λπ.

Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη φιγούρα διακρίνεται, μεταξύ των ειδωλίων της προαναφερθείσας ομάδας, από τον ρεαλιστικό χαρακτήρα που αναπαριστά.

Η Αφροδίτη του Brassempouy είναι κατατεθειμένη στο Musee d’Archeologie Nationale κοντά στο Παρίσι και είναι συνήθως προσβάσιμη στο κοινό μόνο κατά τη διάρκεια σύντομων προσωρινών εκθέσεων της Stone Age Art (Καλλιτεχνημάτων της Λίθινης Εποχής).

Όμως, εκείνο που πλανάτε στον αέρα είναι η εικασία μήπως το συγκεκριμένο αγαλματίδιο δεν αναπαριστά ανθρώπινο είδος και μήπως είναι το πρώτο ειδώλιο που απεικονίζει τα χαρακτηριστικά ενός άλλου «ανθρώπινου» είδους που ήρθε «από αλλού» ή που ήδη βρισκόταν εδώ…

Φυσικά, αυτή η θεωρία δεν επιτρέπετε να υπάρχει στο σκεπτικό των ακαδημαϊκών, όμως τα υπονοούμενά τους, αφήνουν ανοιχτά τα περιθώρια!

Εσείς τι πιστεύετε; Πού πάει το μυαλό σας
diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ