Ο λεοντόμορφος άνθρωπος, ηλικίας 40.000 ετών, το αρχαιότερο άγαλμα στον κόσμο

Ομάδα αρχαιολόγων και άλλων επιστημόνων διεξάγουν έρευνα για να βρουν το ακριβές έτος της δημιουργίας του ελάχιστα γνωστού γλυπτού – στην κοινή γνώμη – αγάλματος του λεοντόμορφου ανθρώπου, το οποίο ανακαλύφθηκε λίγο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στη νότια Γερμανία.

Σύμφωνα με την ανάλυση, όπως δημοσιεύει το ρωσικό περιοδικό ‘Old –Arcaeo’, η ηλικία του αγάλματος εκτιμάται σε πάνω από 40 χιλιάδες χρόνια και αποτελεί, ουσιαστικά, το αρχαιότερο Παλαιολιθικό άγαλμα στον κόσμο, εύρημα το οποία επιβεβαιώνει – μεταξύ άλλων – και την ύπαρξη οργανωμένων κοινωνιών των ανθρώπων εκείνη την μακρινή εποχή στον πλανήτη.

Διαβάστε επίσης: Η Αφροδίτη του Brassempouy. Παραδέχονται ότι είναι 25.000 χρονών

Σημειώνεται ότι τα αρχαιότερα γλυπτά που έχουν βρεθεί και είναι κατασκευασμένα από ανθρώπινα χέρια, θεωρούνται η «Αφροδίτης της Βεστονίτσε» στην Τσεχία, που χρονολογείται από 29 έως 25 χιλιάδες έτη π.Χ. και ο «Βίσονας του Ζαράισκ» στη Ρωσία, οποίος χρονολογείται από το 22 έως το 17 χιλιάδες π.Χ.

Ο λεοντόμορφος άνθρωπος ανακαλύφθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια ανασκαφών στα Κρητιδικά βουνά της περιοχής της Σουηβίας, στη νότια Γερμανία. Βρέθηκε μέσα σε σπήλαιο μαζί με άλλα έργα τέχνης όπως «το φλάουτο του Stadel» και «η Αφροδίτη του Χόλε Φελς».

el.gr

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.