Da Vinci το Τελευταίο Δείπνο του Ιησού

Το Προαιώνιο Μυστικό που Έκρυψε ο Da Vinci στο Τελευταίο Δείπνο του Ιησού

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Το «Τελευταίο Δείπνο» είναι ένας από τους πιο διάσημους πίνακες στον κόσμο. Υπάρχει όμως κάποιο μήνυμα κρυμμένο ανάμεσα στις πινελιές του Λεονάρντο Ντα Βίντσι;

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι είναι ένας Ιταλός αναγεννησιακός καλλιτέχνης με μεγάλο μέρος της δουλειάς του να κερδίζει ξανά και ξανά τεράστια δημοσιότητα, κυρίως, μέσω του κινηματογραφικού σήριαλ του Dan Brown «The Da Vinci Code».

Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν για τον Ντα Βίντσι είναι τα απίστευτα επιτεύγματα που κατάφερε να επιτύχει έξω και πέρα από τα έργα τέχνης του. Δεν ήταν μόνο ένας καλλιτέχνης, ένας δεινός ζωγράφος, αλλά και ένας συγγραφέας, εφευρέτης, αρχιτέκτονας, μηχανικός, μαθηματικός, ανατόμος ενώ πολλοί υποψιάζονται ότι ήταν επίσης και αλχημιστής -αν και αυτό έχει αμφισβητηθεί.

Για όλα αυτά που πέτυχε στη ζωή του, οι περισσότεροι άνθρωποι θα χρειάζονταν πολύ περισσότερες ζωές για να τα καταφέρουν. Δεν είναι μόνο αυτά που μπορούμε να βλέπουμε και να θαυμάζουμε ως αξεπέραστα δημιουργήματα. Είναι και εκείνα που δεν βλέπουμε σε ένα έργο του. Πολλές από τις εφευρέσεις του θεωρήθηκαν προάγγελοι των σημερινών και σε κάνουν να αναρωτιέσαι, «πως το σκέφτηκε;» και χαριτολογώντας προσθέτεις «μήπως ταξίδεψε στο μέλλον;».

Κάπως έτσι, για πολλά από τα έργα του υποστηρίζεται ότι θα μπορούσε να έχει περάσει ή κρυπτογραφήσει μηνύματα. Με άλλα λόγια να είναι γεμάτα με μυστικιστικούς ή άλλους συμβολισμούς.

Το «Τελευταίο Δείπνο» για παράδειγμα. Είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους πίνακες στον κόσμο. Ο πίνακας αντιπροσωπεύει τη σκηνή του Μυστικού Δείπνου του Ιησού με τους μαθητές του, όπως αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη.

Ο Λεονάρντο απεικόνισε την συναισθηματική συντριβή που έπληξε τους Δώδεκα Αποστόλους, όταν ο Ιησούς ανακοίνωσε ότι ένας από αυτούς θα τον προδώσει. Κατά συνέπεια απεικονίστηκαν  όλοι να έχουν διαφορετικές αντιδράσεις στα νέα αυτά, με διάφορους βαθμούς θυμού και σοκ.

Όμως υποτίθεται ότι υπάρχει ένα κρυφό μήνυμα. Σύμφωνα με το video που ακολουθεί, ο Ντα Βίντσι μέσω του διάσημου πίνακα του βρήκε την ευκαιρία να αποδώσει το Ζωδιακό. Δεν είναι μόνο η αντιστοιχία του αριθμού 12, αλλά είναι ο τρόπος που το αποδίδει.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Με κέντρο τον Ιησού, τον οποίο ενδεχομένως αποδίδει ως Ήλιο, ο αφηγητής διασχίζει τις διασταυρούμενες πολιτισμικές ιστορικές αναπαραστάσεις του Ζωδιακού και υποστηρίζει πως το «Τελευταίο Δείπνο» είναι μια ανάλογη μυστική παράσταση, όπου κάθε ομάδα τριών αποστόλων αντιπροσωπεύει και μία εποχή, ενώ όλο μαζί μας δείχνει την Εαρινή Ισημερία, η οποία θεωρούνταν και η αρχή του έτους σε κάποια αρχαία κράτη.

Ας δούμε ποιοι είναι οι απόστολοι με βάση χειρόγραφα σημειωματάρια του Leonardo da Vinci, από αριστερά προς τα δεξιά:

Ο Βαρθολομαίος , ο Ιάκωβος και ο Αντρέας σχηματίζουν την Άνοιξη και τα αντίστοιχα ζώδια.

Ο Ιούδας Ισκαριώτης, ο Πέτρος και ο Ιωάννης (ή κατά άλλους η Μαρία Μαγδαλινή και αντιστοιχεί μοναδικό θηλυκό ζώδιο της Παρθένου) αποτελούν το Καλοκαίρι.

Στην μέση ο Ιησούς ως Ήλιος.

Ο Θωμάς , ο Ιάκωβος ο πρεσβύτερος και ο Φίλιππος είναι το Φθινόπωρο.

Ο Ματθαίος, ο Ιούδας ο Θαδδαίος και ο Σίμων είναι η τελική ομάδα που αναπαριστά τον Χειμώνα.

Πατήστε την εικόνα για μεγέθυνση:

Το Προαιώνιο Μυστικό που Έκρυψε ο Da Vinci στο Τελευταίο Δείπνο του Ιησού (video)

Το σκεπτικό του Ντα Βίντσι είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Μπορεί στην εποχή των tablet και των smartphone όλες αυτές οι γνώσεις να φαντάζουν ξεπερασμένες, αλλά δεν είναι καθόλου. Αποτελούν δεδομένα της κοσμικής γειτονιάς μας. Όσο και αν η τεχνολογία προχωρήσει πάντα θα εξακολουθούν να μας είναι αδιάφορα και να αποτελούν την άχρηστη πληροφορία της ημέρας, αν δεν αλλάξει η παιδεία και ο τρόπος σκέψης μας.

Δείτε το video για περισσότερες λεπτομέρειες:

Brilliant Hidden Messages – Leonardo Da Vinci’s “Last Supper” – (Official Version)

Για υπότιτλους:
Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

https://youtu.be/vqdpvC2uW08

diadrastika / Image by Kim Hunter from Pixabay