Κύκλωπες: Η πρώτη γενιά γιγάντων και η προηγμένη τεχνολογία τους

Κύκλωπες: Η πρώτη γενιά γιγάντων και η προηγμένη τεχνολογία τους

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Η πρώτη γενιά των Κυκλώπων της Ελληνικής Μυθολογίας ήταν ο Βρόντης, ο Άργης και ο Στερόπης. Τα γιγαντόσωμα παιδιά της Γαίας, της Μητέρας Γης και και του Ουρανού. Κάθε ένας από αυτούς, καθώς και οι απόγονοί τους, είχαν μόνο ένα μάτι που βρισκόταν ακριβώς στο μέσον του μετώπου. Το ίδιο και Κύκλωπας Πολύφημος, που γνωρίζουμε από την Οδύσσεια αλλά θεωρείται γιος του Ποσειδώνα.

Πολλές ερμηνείες έχουν δοθεί, από σύγχρονους μελετητές, για αυτό το ένα και μοναδικό μάτι στην μέση του μετώπου: από απλή γενετική ανωμαλία έως ότι θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το λεγόμενο Τρίτο Μάτι. Όπως και να έχει, φαίνεται ότι οι Κύκλωπες διέθεταν ισχυρή δύναμη στα χέρια και στον νου, καθώς και γνώσεις που τρόμαζαν τον πατέρας τους. Έτσι, ο Ουρανός, αποφάσισε να τους ρίξει στα Τάρταρα, στην κατώτερη περιοχή του Κάτω Κόσμου.

Διαβάστε επίσης: Κύκλωπες. Η πραγματική ταυτότητά τους που, δυστυχώς, δεν μαθαίνουμε στα σχολεία

Η μητέρα Γαία και τα παιδιά της κατάλαβαν ότι πρέπει να συνεργαστούν για να πολεμήσουν τον αδίστακτο πατέρα τους. Ήταν προφανές ότι ο Ουρανός μισούσε τους άμεσους απογόνους του ή ότι κάτι απειλούνταν, γι’ αυτό και τους έκρυψε στα βαθύτερα υπόγεια κοιλώματα. Η Μητέρα Γη, έκανε έκκληση στους άλλους γιους της για εκδίκηση. Ο Τιτάνας Κρόνος απάντησε στο κάλεσμα και με την βοήθεια άλλων Τιτάνων απελευθέρωσε τους Κύκλωπες για να τον βοηθήσουν να “ρίξουν” τον Ουρανό. Στην συνέχεια πήρε ένα δρεπάνι και έκοψε τα γεννητικά του όργανα.

Όταν ο Κρόνος, ήρθε στην εξουσία και οι Κύκλωπες στα πράγματα, ο Τιτάνας φαίνεται πως φοβήθηκε το ίδιο ακριβώς πράγμα που τρόμαζε και τον πατέρα του: δεν εμπιστευόταν τους Κύκλωπες και γι’ αυτό φρόντισε να τους κλείσει και πάλι στα Τάρταρα.Ένας γιος του Κρόνου, ο Δίας, έτρεξε στον Τάρταρο για να απελευθερώσει τους φυλακισμένους γίγαντες. Όταν τους βρήκε υποσχέθηκε ότι θα τους έβγαζε από την υπόγεια φυλακή με την προϋπόθεση ότι θα εργαστούν για τον ίδιο, προκειμένου να του φτιάχνουν και να του σφυρηλατήσουν κεραυνούς. Εκείνοι δέχτηκαν ή, σύμφωνα με άλλη εκδοχή, επειδή τους ελευθέρωσε του χάρισαν το όπλο του κεραυνού

Αυτό που διαπιστώνουμε αμέσως, είναι πως οι Κύκλωπες, αν και τρομακτικοί στην όψη, θα πρέπει να ήταν εξαιρετικά ισχυροί στην τεχνογνωσία αλλά και στην κατασκευή τεχνολογίας την οποία ενδεχομένως δεν μπορούμε να υπολογίσουμε. Επίσης, βασισμένοι σε διάφορους συγγραφείς οι οποίοι τους περιγράφουν με τον δικό τους τρόπο ο καθένας, θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι ήταν ακόμα και λαμπροί τεχνίτες αλλά και έξοχοι οικοδόμοι.

Όπως είναι ευρύτερα γνωστό, οι περισσότερες μυθολογίες παρουσιάζουν πάντα διάφορες εναλλακτικές εκδοχές των ιστοριών τους ως προς την μορφή και ως προς το περιεχόμενο. Για παράδειγμα, στην εκδοχή που μας δίνει ο Όμηρος, οι Κύκλωπες ζούσαν χωρίς νόμους και ασχολούνταν, κυρίως, με τον αγρό και την κτηνοτροφία. Αργότερα, άλλοι συγγραφείς τους αναφέρουν ως αγενείς, ισχυρούς και πεισματάρηδες, ενώ άλλοι τους αναφέρουν ως τεχνίτες του Ηφαίστου αλλά και ως ειδικευμένους οικοδόμους.

Τα περίφημα κυκλώπεια τείχη, όπως οι μαζικές οχυρώσεις του Άργους και των Μυκηνών, της Τίρυνθας κλπ, διαδίδεται ότι είναι η μεγάλη κληρονομιά που μας άφησαν, ανάμεσα σε πολλές άλλες δομές, που αποδόθηκαν επίσης στους Κύκλωπες. Αλλά, δεν μετακινούσαν μόνο τεράστιους ογκόλιθους που ζύγιζαν αρκετούς τόνους για να τους τοποθετήσουν αλφάδι επάνω σε άλλους και να χτίσουν με ιδιαίτερη ακρίβεια. Χαρακτηρίζονται ως δεινοί σιδεράδες και πιθανότατα ως γνώστες του ηλεκτρισμού και των ενεργειών της Φύσης, καθώς οι Κύκλωπες συνέβαλαν στην κατασκευή αξιοσημείωτων όπλων για τους θεούς.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Αρχικά, δημιούργησαν έναν τρομερό κεραυνό για τον Δία, τον ισχυρότερο θεό του Ολύμπιου πανθέου. Ήταν αυτό με το ο οποίο ο θεός των θεών και των ανθρώπων κατάφερε να κερδίσει τον πόλεμο ενάντια στους Τιτάνες. Με σημερινή ορολογία, θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα όπλο που εξαπέλυε μια ακτίνα θανάτου, μία ισχυρή δέσμη ακτίνας τύπου laser.

Μεταξύ πολλών άλλων επιτευγμάτων των Κυκλώπων που ξεχωρίζουν ως ειδική τεχνολογία ήταν το Κράνος του Άδη, το οποίο έκανε αόρατο όποιον το φορούσε. Επίσης, η Τρίαινα του θεού Ποσειδώνα με την οποία δάμαζε την θάλασσα και τα κύματα. Τέλος ένας πολύ ιδιαίτερος οπλισμός ήταν το τόξο με τα βέλη της θεάς Αρτέμιδος. Αν δεν δούμε την τεχνολογία των Κυκλώπων υπό το στείρο πρίσμα των ακαδημιών αλλά υπό την θεωρία ότι πράγματι υπήρξαν και ότι πραγματικά κατασκεύασαν αυτά που αναφέρονται στους μύθους, τότε το συμπέρασμα θα μας συνταράξει:

Οι Κύκλωπες γνώριζαν πολύ καλά όχι μόνο την τέχνη του σιδερά ή της οικοδόμησης, ούτε μόνο τον ηλεκτρισμό αλλά επίσης και την μοριακή δομή ώστε να μπορούν να φτιάξουν ένα κράνος αορατότητας. Μπορούσαν να μετακινούν τόνους ογκόλιθων, όχι απαραίτητα μόνο με τα χέρια, αλλά με αντιβαρυτικές μεθόδους που βασίζονταν στον ηλεκτρομαγνητισμό – μία προέκταση των γνώσεων του ηλεκτρισμού. Από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνεστε το είδος των τεχνολογικών γνώσεων και δυνατοτήτων που διέθεταν.

diadrastika / Image by intographics from Pixabay