Θαύμα φωτός σε δυο χούφτες
Image by laura2517 from depositphotos

Το Θαύμα. Διόνυσος και Ιησούς
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Στη Βηθανία, ένα χωριό κοντά στην Ιερουσαλήμ, φωλιασμένο ανάμεσα σε κυματιστούς λόφους και ανθισμένα χωράφια, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μια ειδική συγκέντρωση – και ένα παράδοξο θαύμα.

Αυτό που το προκάλεσε συνέβη επειδή ένα μικρό κομμάτι του χρόνου παρέκκλινε από την κανονική ροή του. Δημιουργήθηκε ένας επικίνδυνος παράδρομος. Ξέρετε, από αυτά που δεν συμβαίνουν στην αληθινή ζωή, έτσι όπως την αντιλαμβανόμαστε.

Μια μοιραία συνάντηση

Ο Διόνυσος, ο Έλληνας θεός του κρασιού και του γλεντιού, είχε ακούσει ιστορίες για έναν αξιόλογο άνθρωπο με το όνομα Ιησούς, ο οποίος διέθετε εξαιρετικές δυνάμεις. Η περιέργεια τον κέντρισε, έτσι, ο Διόνυσος αποφάσισε να κάνει μια επίσκεψη.

Καθώς ο Διόνυσος πλησίαζε στο χωριό, είδε τον Ιησού να περιβάλλεται από ένα πλήθος, να κάνει το ένα θαύμα μετά το άλλο. Θαύματα που άφηναν τους θεατές έκπληκτους. Ενδιαφερόμενος από τη θεϊκή ενέργεια που πηγάζει από τον Ιησού, ο Διόνυσος μεταμορφώθηκε σε απλό ταξιδιώτη και ενώθηκε με το πλήθος.

Το θαύμα που αποκαλύφθηκε

Ο Ιησούς, αναγνωρίζοντας την αληθινή ταυτότητα του Διονύσου, χαμογέλασε εν γνώσει του. Κάλεσε τον Διόνυσο να έρθει μαζί του για μια ιδιωτική συνομιλία. Έκπληκτος από τη διάκριση του Ιησού, ο Διόνυσος συμφώνησε.

Διαβάστε επίσης: Μοιραία Συνάντηση Θρύλων, Όμηρος και Ορφέας

Πάνω από ένα φλιτζάνι νερό, ο Ιησούς μοιράστηκε ιστορίες για τη δική του θεϊκή καταγωγή και τα θαύματα που είχε κάνει. Ο Διόνυσος αιχμαλωτίστηκε από τις διδασκαλίες του Ιησού για αγάπη, συμπόνια και συγχώρεση.

Στη συνέχεια και ο Έλληνας θεός μίλησε για το γέλιο και τη μουσική, το γλέντι και το χορό, και πόσο καλό κάνουν όλα αυτά στον άνθρωπο. Ο Ιησούς εντυπωσιάστηκε και αυτός με τη σειρά του από τα λεγόμενα του Διονύσου.

Αν και οι διαφορές τους ήταν μεγάλες και σημαντικές, η συνομιλία τους πυροδότησε μια βαθιά σύνδεση μεταξύ των δύο θεϊκών όντων, ξεπερνώντας τις διαφορετικές μυθολογίες τους. Ωστόσο, παραδέχτηκαν πως είχαν και μερικά κοινά. Για παράδειγμα, ένα από αυτά ήταν η άμπελος – όμως με διαφορετική προσέγγιση.

Αυτή η συγκυρία, ήταν ένα παράδοξο θαύμα που μόνο δύο θειικές οντότητες θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν, στα μάτια ανθρώπινων μυαλών που δεν μπορούν να δεχτούν ακραίες θέσεις. Αλλά έτσι είναι τα θαύματα, διαφορετικά όλα θα μπορούσαν εξηγηθούν.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Το γαμήλιο γλέντι

Τα νέα διαδόθηκαν αστραπιαία όταν ο Ιησούς έλαβε πρόσκληση να παρευρεθεί σε έναν γάμο, λίγο πιο μακριά από την Κανά. Διαισθανόμενος την ευκαιρία για μια μεγαλειώδη χειρονομία, ο Διόνυσος πρότεινε στον Ιησού να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν μια αξέχαστη γιορτή.

Διαβάστε επίσης: Το Ταξίδι της Ανακάλυψης Χωρίς Περιττά Βάρη

Καθώς έφταναν οι καλεσμένοι του γάμου, ο Διόνυσος και ο Ιησούς έκαναν από ένα θαύμα. Ο Διόνυσος μεταμόρφωσε το νερό στο καλύτερο κρασί που είχε δοκιμάσει ποτέ ο κόσμος. Το ίδιο έκανε και ο Ιησούς. Κανείς από το πλήθος δεν μπορούσε να ξεχωρίσει κάτι διαφορετικό σε ποιότητα.

Επιπλέον, και οι δύο οντότητες ευλόγησαν τους νεόνυμφους: ο Ιησούς με ένα εγκάρδιο μήνυμα αγάπης και ενότητας, ενώ ο Διόνυσος για ατελείωτο κέφι, χαρά αλλά και νηφαλιότητα στα μυστήρια. Οι δύο θεοί απολάμβαναν την κοινή τους δύναμη, αναγνωρίζοντας ο καθένας τις μοναδικές ικανότητες του άλλου.

Ένα γεύμα, πριν τον Μυστικό Δείπνο

Πέρασαν μήνες και ο Διόνυσος και ο Ιησούς συνέχισαν να καλλιεργούν τη βαθιά φιλία τους. Έχοντας επίγνωση των επικείμενων δοκιμασιών που θα αντιμετώπιζαν και οι δύο, συμφώνησαν να συναντηθούν για μια τελευταία φορά για μια γιορτή που όλοι οι παρευρισκόμενοι θα θυμόνταν για πάντα.

Σε ένα γεύμα, πριν τον Μυστικό Δείπνο, ο Διόνυσος και ο Ιησούς μοιράστηκαν ψωμί και κρασί, συμβολίζοντας την ενότητά τους και τον αιώνιο δεσμό που είχαν σχηματίσει. Οι μαθητές του ενός και οι ακόλουθοι του άλλου, παρακολούθησαν με δέος καθώς τα δύο θεϊκά όντα που έδειχναν τη θεϊκή τους σύνδεση, διαπλέκοντας τις αντίστοιχες μυθολογίες και διδασκαλίες τους.

Μια σπίθα θείας χάρης

Όταν ο Ιησούς καταδικάστηκε άδικα σε σταύρωση. Ο Διόνυσος, συντετριμμένος από τα δεινά του αγαπημένου του φίλου, πρόσφερε παρηγοριά και συμπαράσταση με τη θεϊκή του παρουσία – παρά τα όσα τους χώριζαν σύμφωνα με τα συστήματα πεποιθήσεων.

Διαβάστε επίσης: Η Κατακερματισμένη Πόλη

Σαν ο Ιησούς αψήφησε τη λαβή του θανάτου, ο Διόνυσος ήταν και πάλι στο πλευρό του, φάρος δύναμης και ενθάρρυνσης. Μαζί, ενέπνευσαν ελπίδα και άναψαν μια σπίθα θείας χάρης που θα διαμόρφωνε για πάντα την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας.

Η κληρονομιά που κατακερματίστηκε

Με την πάροδο των αιώνων, οι ιστορίες του Διονύσου και του Ιησού μπλέκονταν στις καρδιές και στο μυαλό των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η ιστορία της φιλίας τους, η μετατροπή του νερού σε κρασί και οι κοινές τους διδασκαλίες αγάπης και γιορτής έγιναν σύμβολο ενότητας, υπενθυμίζοντας στην ανθρωπότητα τον θεϊκό δεσμό που υπάρχει πέρα ​​από τα πολιτιστικά και θρησκευτικά όρια.

Η συνάντησή τους ήταν ένα παράδοξο θαύμα που κανείς δεν περίμενε ότι θα συμβεί. Όμως πολλά συμφέροντα δεν εξυπηρετούνταν σε κάποια κέντρα εξουσίας. Αυτά, λοιπόν, φρόντισαν να δημιουργηθούν θεόρατα χάσματα ανάμεσα στην οπτική γωνία και τη φιλοσοφία των δύο φίλων.

Δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι δύο οντότητες με διαφορετικές κοσμοθεωρίες μπορούσαν να έχουν φιλικούς δεσμούς. Αν και καμία οντότητα δεν επιχείρησε να επιβάλει η μία στην άλλη την διαφορετική της αντίληψη, οι άνθρωποι φρόντισαν να το κάνουν. Κάποια πράγματα δεν άρεσαν στα κέντρα εξουσίας γιατί ο κόσμος θα έπαυε να είναι διαιρεμένος και έτσι δεν θα μπορούσε να ελέγχεται.

Φρόντισαν, λοιπόν, να ρίξουν σκοτάδι στο φως. Κατάφεραν να σβήσουν τον παράδρομο που παρέκκλινε από την κανονική ροή του χρόνου, όπως εκείνοι τον αντιλαμβάνονταν. Όμως, δημιούργησαν ένα εντελώς άλλο χρονικό μονοπάτι.

Διαβάστε επίσης: Ο Νυχτοφύλακας που Φρόντιζε να μην Ξημερώσει

Το θεϊκό γλέντι του Διονύσου και του Ιησού, ενώ θα μπορούσε να συνεχίζει να εμπνέει τους ανθρώπους να αγκαλιάσουν τις διαφορές τους, να γιορτάζουν την ομορφιά της διαφορετικότητας και να πατούν σε κοινό έδαφος συνεννόησης, συμπόνιας και κατανόησης, αρκέστηκαν να αφεθούν σε αυτό που είχαν μάθει αιώνες τώρα από τα κέντρα εξουσίας:

να βρίσκονται σε ένα κόσμο που συχνά διχάζεται και που το μόνο κοινό τους στοιχείο είναι η εξάλειψη της απόδειξης για τη μεταμορφωτική δύναμη της αγάπης, σβήνοντας από τη θέα των θνητών ματιών εκείνο που θα μπορούσαν να δουν, αν άνοιγαν τα μάτια της ψυχή τους.

diadrastika / Image by laura2517 from depositphotos.com