Ο Ιησούς στα σύννεφα

Τι θα έλεγε ο Ιησούς για τα Χριστούγεννα
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Τι θα έλεγε ο Ιησούς για τα Χριστούγεννα, δηλαδή, τα γενέθλιά του, αν κατέβαινε στη Γη; Ένας προβληματισμός που προκαλεί σκέψη:

Καθώς πλησιάζουμε στην εορταστική περίοδο, είναι φυσικό να αναρωτιόμαστε τι θα μπορούσε να πει ο Ιησούς για τους εορτασμούς γύρω από τα δικά Του γενέθλια. Αν επέστρεφε στη Γη και θα ήταν μάρτυρας του τρόπου με τον οποίο γιορτάζονται τα Χριστούγεννα σήμερα, θα ήταν ευχαριστημένος, απογοητευμένος ή ακόμη και έκπληκτος;

Ας ξεκινήσουμε ένα υποθετικό και υποκειμενικό ταξίδι σκέψης καθώς θα επιχειρήσουμε να εμβαθύνουμε στο τι θα μπορούσε να εκφράσει ο Ιησούς για τα γενέθλιά Του, τα Χριστούγεννα.

Η ουσία των Χριστουγέννων

Ο Ιησούς μπορεί να μας υπενθυμίσει ότι η αληθινή ουσία των Χριστουγέννων δεν βρίσκεται στην υλιστική φρενίτιδα ή τα πολυτελή δώρα αλλά στο μήνυμα της αγάπης, της συμπόνιας και της ελπίδας.

Διαβάστε επίσης: Η Σκοτεινή Πλευρά των Χριστουγέννων

Μπορεί να τονίσει ότι η γέννησή Του αντιπροσωπεύει μια βαθιά στιγμή χάριτος, προσκαλώντας μας να αναλογιστούμε τη δική μας ζωή και πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε τις διδασκαλίες Του.

Η εμπορική πτυχή

Στον σημερινό κόσμο, η εμπορική πτυχή των Χριστουγέννων συχνά επισκιάζει την πνευματική σημασία.

Ο Ιησούς για τα Χριστούγεννα, θα μπορούσε να εκφράσει ανησυχία σχετικά με τον υπερβολικό καταναλωτισμό, προτρέποντάς μας να δίνουμε προτεραιότητα στις πράξεις καλοσύνης, ανιδιοτέλειας και γενναιοδωρίας έναντι των υλικών αγαθών.

Θα ήταν πιθανότερο να μας ενθαρρύνει να ανακατευθύνουμε την εστίασή μας προς τη βοήθεια των λιγότερο τυχερών, την προώθηση της ενότητας και τη διάδοση της αγάπης.

Ανθρώπινη σύνδεση

Καθώς ο Ιησούς περπατούσε στη Γη, αγαπούσε την ανθρώπινη σύνδεση πάνω από όλα.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Αν επέστρεφε, θα μπορούσε να μας υπενθυμίσει ότι τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή για να δώσουμε προτεραιότητα στις σχέσεις μας και να επιδιορθώσουμε τους σπασμένους δεσμούς.

Διαβάστε επίσης: Ποια είναι τα Ξωτικά του Άη Βασίλη στην Πραγματικότητα

Θα μπορούσε να μας ενθαρρύνει να παραμερίσουμε τις διαφορές μας, να ασκήσουμε τη συγχώρεση και να επεκτείνουμε την καλοσύνη σε όλους, όπως έκανε σε όλη Του τη ζωή.

Τα ξεχασμένα μέλη της κοινωνίας

Ο Ιησούς είχε μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά Του για τα περιθωριοποιημένα και ξεχασμένα μέλη της κοινωνίας.

Μπορεί να μας προκαλέσει να κοιτάξουμε πέρα ​​από τους άμεσους κύκλους μας και να προσεγγίσουμε εκείνους που συχνά παραβλέπονται ή παραμελούνται. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παρηγοριά των μοναχικών ή τη βοήθεια όσων παλεύουν με τη φτώχεια ή την ασθένεια – όχι, όμως, μπροστά από δήθεν βιτρίνες που πίσω τους όλα γίνονται για το κέρδος.

Ο Ιησούς για τα Χριστούγεννα, θα μας ενέπνεε να ενστερνιστούμε το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων μοιραζόμενοι αγάπη και συμπόνια με εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Γνήσια εκτίμηση για τη ζωή

Παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σε αυτόν τον κόσμο, ο Ιησούς μπορεί να μας ενθαρρύνει να γιορτάσουμε τα γενέθλιά Του με χαρά, ευγνωμοσύνη και γνήσια εκτίμηση για τη ζωή.

Θα μπορούσε να μας υπενθυμίσει ότι τα Χριστούγεννα δεν αφορούν μόνο την επισημότητα και τον προβληματισμό, αλλά και τη χαρά για τις ευλογίες που έχουμε λάβει και την έκφραση ευγνωμοσύνης για το δώρο της παρουσίας Του στη ζωή μας.

Διαβάστε επίσης: «Μεσσίες» της Αρχαιότητας

Κι επειδή πολλοί δεν πιστεύουν στα θαύματα, αλλά όλοι θα ήθελαν να γίνει ένα θαύμα, ίσως, ο Ιησούς να καταδίωκε τη μανία για το χρήμα και να μας έδειχνε πως μέχρι να φτάσουμε στον Ουράνιο Παράδεισο, θα πρέπει σεβόμαστε και να λατρεύουμε τον γήινο παράδεισο. Να τον αγκαλιάσουμε και να μας αγκαλιάσει, ώστε να εκτιμήσουμε τη ζωή που ζούμε εδώ, ώσπου την αφήσουμε.

Ο προβληματισμός

Ο προβληματισμός σχετικά με το τι θα έλεγε ο Ιησούς για τα γενέθλιά Του, τα Χριστούγεννα, θα μπορούσε να μας επιτρέπει να επανασυνδεθούμε με το αληθινό νόημα αυτής της εορταστικής περιόδου.

Μέσα από τα υποθετικά λόγια που ίσως θα έλεγε ο Ιησούς για τα Χριστούγεννα, θα μπορούσε να μας υπενθυμίζεται να μετατοπίσουμε την εστίασή μας από τον υλισμό στην συμπόνια, από τον εγωκεντρισμό στην ανιδιοτέλεια και από τη διαίρεση στην ενότητα.

Ας κάνουμε τα Χριστούγεννα μια εποχή βαθιάς μεταμόρφωσης, αγάπης και ελπίδας.

diadrastika / Image by Iurii from depositphotos.com