Καλλιτεχνική απεικόνιση από Sergei Tokmakov στο Pixabay

Χρησιμοποιούμε καθημερινά τεχνολογία εξωγήινης προέλευσης ή εκθετικής εξέλιξης;
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Μερικές φορές αναρωτιόμαστε, μεταξύ άλλων κι εγώ, γιατί και πως η τεχνολογία έχει κάνει ένα τόσο μεγάλο άλμα τα τελευταία 20 χρόνια η οποία εισχωρεί όλο και περισσότερο στη ζωή μας – smartphones και smart-οτιδήποτε, τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence ή AI), εικονική πραγματικότητα (virtual reality ή VR σε gaming, επιστήμες, εκπαίδευση κλπ) και άλλες παρόμοιες τεχνολογίες. Αρκετοί θεωρούν ότι αυτή η μετάβαση είναι ένα φυσικό επόμενο. Η μία εφεύρεση φέρνει την άλλη κοκ. Έπειτα, αν ψάξουμε σε αρχεία, εγκυκλοπαίδειες και – τώρα πια – στο διαδίκτυο, κυρίως βέβαια σε επιστημονικές σελίδες, θα διαπιστώσουμε πως υπάρχουν καταχωρημένες ενημερώσεις για το πότε και από πoια εταιρία έγινε η τάδε ή η δείνα τεχνολογία.

Ιστορία φαντασίας: Δείτε Γιατί η Τεχνολογία του Iphone Δεν Είναι Γήινη

Από την αντίθετη πλευρά, πολλοί υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία δεν αναπτύσσεται με τόσο γοργούς ρυθμούς, καθώς θεωρητικά δεν μπορούν όλες αυτές οι εφευρέσεις και τα βήματα να γίνονται σε καθημερινή βάση και, μάλιστα, τόσο απανωτά. Κατά συνέπεια, η μόνη λογική εξήγηση είναι, οι επιστήμονες και οι ερευνητές, να παρέλαβαν ή να βρήκαν έτοιμη την τεχνολογία αυτή ή έστω κάποιο μέρος της.

Που μπορεί να την βρήκαν; Οι υποθέσεις και οι εκδοχές είναι πολλές, πάρα πολλές, αλλά συνήθως πρωταγωνιστές είναι η Μεγάλη Πυραμίδα και η Σφίγγα της Αιγύπτου, φυσικά και η μυθική Ατλαντίδα. Ότι, δηλαδή, αυτές οι τεχνολογίες βρέθηκαν κάπου θαμμένες, σε μυστικές αίθουσες, ότι δεν ανακοινώθηκαν ποτέ οι ανακαλύψεις αυτές, αλλά τις πήραν και τις αντέγραψαν. Άλλοι πάλι, υποστηρίζουν πως μόνο εξωγήινοι θα μπορούσαν να μας την παραδώσουν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και συμφωνίες ανταλλαγής προϊόντων – ό,τι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό.

Ωστόσο, αυτά τα ερωτηματικά δεν μένουν “καφενειακά” μεταξύ των ανθρώπων, έχουν δημιουργηθεί κινήματα και οργνανώσεις που οι εκπρόσωποί τους ρωτούν πάντα πότε η αμερικανική κυβέρνηση θα βγει να κάνει μια επίσημη δήλωση για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής και των ΑΤΙΑ. Φυσικά, καμία ολοκληρωμένη απάντηση δεν δίνεται, πέρα από κάποιες αοριστίες. Αυτή η συμπεριφορά, από μόνη της, ενισχύει τις θεωρίες αυτών των ανθρώπων, παρά τις κατευνάζει.

Διαβάστε επίσης: Εξωγήινη Παρέμβαση στον Άνθρωπο. Εικασία ή…

Είναι, όμως, γεγονός ότι καθημερινά χρησιμοποιούμε συσκευές, ή εργαζόμαστε σε μία παραγωγή η οποία δεν μοιάζει να έχει ανθρώπινη προέλευση, γιατί πολύ απλά είναι μία τεχνολογία που μοιάζει με εξωγήινη, όπως στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Αλλά… και τόσοι άνθρωποι, τόσο κινήματα, χωρίς να παίρνουν απαντήσεις κι όταν δίνονται στο φως αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, από αυτά τα πιο επίμαχα σημεία να λείπουν ή να είναι σβησμένα; Δεν σου ενισχύουν ακόμα περισσότερα την εντύπωση ότι χρησιμοποιούμε καθημερινά εξωγήινη τεχνολογία, απλά δεν το γνωρίζουμε;

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι μπορεί να είναι εξωγήινη τεχνολογία. Μεγαλώνουμε με αυτήν την τεχνολογία, η οποία πολλές φορές σκαλώνει σε κάποια γραφειοκρατεία, ή στα γρανάζια του εμπορίου, ή στα σφάλματα που μπορεί να έχουν, καθώς και σε πολλά άλλα, που μας κάνουν να αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά είναι “φυσιολογικά” και “ανθρώπινα” και μόνοι μας δεν συνυπολογίζουμε την πιθανότητα να είναι καθαρά “εξωγήινης προέλευσης”, αλλά κατασκευασμένη από ανθρώπους, με ανθρώπινο μάρκετινγκ, στα ανθρώπινα πλαίσια εμπορίου και εφαρμογών.

Πού τη βρίσκουν αυτή την εξωγήινη τεχνολογία; Πέρα από τις εκδοχές ότι μπορεί να βρέθηκαν σε υπόγειες μυστικές αίθουσες της Μεγάλης Πυραμίδας, στην Αίγυπτο, ξεχασμένες και παρατημένες από αρχαίους αστροναύτες, η πιο διαδεδομένη θεωρία είναι ότι αυτές οι προηγμένες τεχνολογίες βασίστηκαν σε αντικείμενα εξωγήινης προέλευσης από τις περιοχές συντριβών UFOs τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Διαβάστε επίσης: Ο μικρός δίσκος που για 13 δισεκατομμύρια χρόνια μπορεί να αποθηκεύσει δεδομένα 360 TeraBytes και πολλοί λένε ότι πρόκειται για μια τεχνολογία εξωγήινης προέλευσης

Η ιδέα είναι ότι όχι μόνο εξωγήινα σκάφη έχουν καταπέσει στη Γη, αλλά επίσης ότι κάποιοι συνέλεξαν αρκετά υλικά, συσκευές, τεχνολογίες και πληροφορίες από τα συντρίμμια τους, τα οποία μεταβιβάστηκαν κρυφά σε μυστικά εργαστήρια, οπότε και έθεσαν τις βάσεις σε μερικές από τις τεχνολογίες που έφτασαν έως και την καταναλωτική αγορά.

Η επόμενη ιδέα είναι πως υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ κάποιων κρατών και κάποιων εξωγήινων. Οι εξωγήινοι δίνουν τεχνολογία και σαν αντάλλαγμα παίρνουν ορυκτά και μεταλλεύματα της γης, ή ακόμα και ανθρώπους που θα τους χρησιμοποιήσουν ως πειραματόζωα για άγνωστους λόγους. Αυτό είναι γνωστό και ως «Σχέδιο Serpo», αλλά επίσημα θεωρείται ως μια ανυπόστατη θεωρία συνωμοσίας.

Προσωπικά, θα μπορούσα να συμφωνήσω με την πρώτη και την δεύτερη εκδοχή, ότι δηλαδή βρήκαν αρχαία τεχνολογία ή εξωγήινη από συντρίμια, αλλά μου φαίνεται λίγο απίθανο να καταλάβανε οι επιστήμονες μία τόσο προχωρημένη τεχνολογία ενός τόσο προηγμένου πολιτισμού σε σύγκριση με τον δικό μας. Με την τρίτη ιδέα, δηλαδή της ανταλλαγής προϊόντων μεταξύ κάποιων κρατών εξωγήινων, δεν μπορώ να συμφωνήσω. Αλήθεια, τώρα, θα ερχόντουσαν οι εξωγήινοι από έτη φωτός μακριά – ή εστω κι από δίπλα μας, από τη Σελήνη ή τον Άρη – θα είχαν αυτή την τόσο προηγμένη τεχνολογία που τους αποδίδεται ότι έχουν και δεν θα μπορούσαν μόνοι τους να πάρουν ό,τι θέλουν από τη Γη, χωρίς να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν;

Ειδικά αν ήταν εχθρικοί προς εμάς, θα μπορούσαν κι όλας να μας είχαν καταστρέψει απλά και μόνο παίρνοντας τους πόρους που χρειάζονται, χωρίς καν να μας ακουμπήσουν. Κι αν ήταν φιλικοί, οι υποτιθέμενες συμφωνίες που θα έκαναν με τα όποια κράτη, δεν θα ήταν έντιμες και ηθικές ως προς την ανθρωπότητα, με βάση την αρετή που τους αποδίδεται ότι θέλουν να μας βοηθήσουν, να μας διδάξουν, να μας σώσουν και όλα αυτά.

Διαβάστε επίσης: Carl Sagan. Αν Είχαν Επικρατήσει οι Αρχαίοι Έλληνες Ίωνες Ποια θα ήταν η Εξέλιξη της Ανθρωπότητας

Δεν ξέρω αν υπάρχει τέταρτη ή πέντη εκδοχή ή ένα συνδυασμός κάποιων από τους προηγούμενος, αλλά το δικό μου σκεπτικό λέει ότι, κακώς υποτιμούμε τους ανθρώπους που σκέφτονται, επινονούν, εφευρίσκουν και κατασκευάζουν όλα αυτά. Επιπλέον, ο άνθρωπος έχει μάθει να σκέφτεται, να προχωρά και να κατανοεί βήμα-βήμα, αλλά αδυνατεί να συναγωνιστεί την ταχύτητα των μηχανών όπου η εξέλιξή τους διπλασιάζεται σε κάθε βήμα και προοδεύει εκθετικά. Αυτή η απότομη και σχεδόν καθημερινή ανάπτυξη φαντάζει «εξωγήινη», επειδή ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να επεξεργαστεί τα άλματα των υπέρ-μηχανών που, συνεχώς εξελίσσονται.

Επίσης, το δικό μου σκεπτικό λέει ότι, κακώς υποτιμούμε τους αρχαίους λαούς ότι είχαν εξωγήινη βοήθεια για να φτιάξουν π.χ. μεγαλοπρεπείς πυραμίδες και άλλα κτίσματα που σε μας σήμερα προκαλούν ερωτήματα επειδή δεν μπορούμε ή δεν ξέρουμε να τα εξηγήσουμε με τα δικά μας δεδομένα και τον δικό μας σύγχρονο τρόπο σκέψης, λόγω αποκοπής μας από τον αρχαίο εκείνο κόσμο και το σκεπτικό της εποχής εκείνης. Τέλος, αν έπρεπε να επιλέξω κάποια από τις θεωρίες περί «εξωγήινης» τεχνολογίας, θα ήταν εκείνη που θα παρείχε πιθανότητες να έφτιαξαν αρχαία προηγμένη τεχνολογία, άνθρωποι ενός προηγούμενοι κύκλου ζωής. Ο λόγος, Νομίζω είναι σχετικά ευκολότερο ένας σύγχρονος άνθρωπος να σπάσει έναν αρχαίο «κώδικα» δημιουργημένο από ανθρώπινο μυαλό, παρά από έναν προηγμένο πολιτισμό που έχει την τεχνολογία να ταξιδεύει έτη φωτός μακριά.

Διαβάστε επίσης: Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων Ανατρέπει την Ιστορία

diadrastika / Image by Sergei Tokmakov from Pixabay