Το φεγγάρι σε όλο του το μεγαλείο, όπως δεν το έχουμε ξαναδεί ποτέ σε video της NASA

Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο σχολιασμού, με στοιχεία δημιουργικής γραφής

Το φεγγάρι ως γνωστόν είναι ο δορυφόρος της Γης. Περιφέρεται γύρω της σαν ένας ακοίμητος φρουρός και φωτίζει τις νύχτες μας με ένα τρόπο μοναδικό και – γιατί όχι – μαγικό. Πολλοί από εμάς έχουμε καθίσει τις καλοκαιρινές νύχτες, συνήθως, και ρεμβάζουμε, σαν να είναι ένας μυστηριακός τρόπος επικοινωνίας με το αχανές σύμπαν που απλώνεται γύρω και πέρα από αυτό.

Λέγεται ότι το φεγγάρι είναι υπεύθυνο για πολλές καταστάσεις που μπορεί να συμβαίνουν στον άνθρωπο αλλά και στον πλανήτη μας. Λες και με κάποιο άγνωστο τρόπο συμμετέχει στην ζωή όλων μας, αφού υποθέτουν ότι επηρεάζει τόσο την συναισθηματική μας υπόσταση κάθε φορά και σε κάθε φάση του, όσο και την ίδια την υγεία μας.

Ανάλογα με την εποχή, αν είναι χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι ή φθινόπωρο, ανάλογα με τον αν είναι ολόγιομο ή σε έκλειψη, αλλά και σε συνδυασμό με άλλα αστρονομικά ή ατμοσφαιρικά στοιχεία, μπορεί να αλλάζει χρώματα και να γίνεται κίτρινο ή ακόμα και κόκκινο σαν αίμα. (Διαβάστε επίσης: Ποιο το αληθινό χρώμα της Σελήνης) Υπάρχουν περίοδοι που είναι πιο κοντά και άλλες πιο μακριά από την Γη. Άλλες φορές φαίνεται μικρό και απόμακρο και άλλες πολύ μεγάλο, σχεδόν τόσο τεράστιο που έχεις την εντύπωση ότι αν απλώσεις το χέρι σου θα το πιάσεις.

Σπανιότερα και ανάλογα με το σε ποιο σημείο και σε ποιο ύψος του πλανήτη μας βρίσκεται ο παρατηρητής, δίνει την εντύπωση ότι αν στηρίξεις επάνω του μία σκάλα θα μπορέσεις να σκαρφαλώσεις και να περπατήσεις στην επιφάνειά του. Ειδικά αυτό το τελευταίο είναι πέρα από τα όρια της φαντασίας, αλλά είναι εκπληκτικό εάν μπορέσεις να το ζήσεις από κοντά. Πόσο κοντά; Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε εντυπωσιακές εικόνες της κίνησης μιας τεράστιας πανσελήνου, από το χείλος ενός ηφαιστείου στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, όπως καταγράφηκε από Daniel López για τη NASA.

Κατ’ αρχάς, όπως ξεκαθαρίζεται στην περιγραφή, οι άνθρωποι που θα δείτε στην κορυφή του ηφαιστείου δεν κινδυνεύουν. Το μεγάλο σφαιρικό αντικείμενο που θα δείτε να κατεβαίνει από τα αριστερά είναι μόνο η Σελήνη, πολύ μακριά. Ωστόσο, εμφανίζεται τόσο μεγάλη επειδή φωτογραφίζεται με τηλεσκοπικό φακό. Στην πραγματικότητα, η φαινομενική κίνηση του φεγγαριού προέρχεται κυρίως από τη Γη, της οποίας η περιστροφή κάνει τη Σελήνη να εξαφανίζεται αργά πίσω από το όρος Teide, ένα ηφαίστειο στις Καναρίους Νήσους, στα ανοιχτά της βορειοδυτικής ακτής της Αφρικής. Οι εικονιζόμενοι είναι 16 χιλιόμετρα μακριά και πολλοί είναι στραμμένοι προς την κάμερα γιατί βλέπουν τον Ήλιο να ανατέλλει πίσω από τον φωτογράφο. Δεν είναι τυχαίο ότι η πανσέληνος ανατέλλει ακριβώς όταν δύει ο Ήλιος, επειδή ο Ήλιος βρίσκεται πάντα στην αντίθετη πλευρά του ουρανού από την πανσέληνο. Το εμφανιζόμενο βίντεο, με τίτλο “Moon Setting Behind Teide Volcano” έγινε στις 30 Μαΐου 2018, κατά τη διάρκεια της πανσελήνου Milk Moon. Το βίντεο δεν είναι time-lapse, δηλαδή δεν είναι αποσπάσματα ανά ορισμένο χρόνο της κίνησης π.χ. ανά λεπτό. Σύμφωνα με την NASA, η κίνηση είναι σε πραγματικό χρόνο και είναι εντυπωσιακή η μεγάλη ταχύτητα και το πόσο γρήγορα έδυε η Σελήνη. Απολαύστε το:

diadrastika / Image by Stefan Keller from Pixabay

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.