μαγειρική σόδα

Άμεσο ξαλάφρωμα με μαγειρική σόδα και 8 ακόμα συνταγές για την δυσκοιλιότητα

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους, τακτικά ή και χρόνια, ή σε ορισμένες δύσκολες φάσεις της ζωής τους. Σύμφωνα με το WebMD, η δυσκοιλιότητα έχει ένα αρκετά μεγάλο φάσμα αιτιών. Μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνονται διάφορες διαταραχές, από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου έως και τη νόσο του Parkinson, όσο κι αν ακούγεται παράξενο.

Συνήθως, όμως, η δυσκοιλιότητα έχει να κάνει με την τη διατροφή. Αν μπορούσαμε να αναφέρουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά θα ήταν η υπερκατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων όπως και το να μην ενυδατώνουμε συχνά τον οργανισμό μας, πίνοντας νερό ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, ειδικότερα το καλοκαίρι.  Επίσης, η καθιστική ζωή μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

Διαβάστε επίσης: Μαγειρική Σόδα για Θεραπεία Καρκίνου: Επικίνδυνη

Αρκετός κόσμος, όταν βρίσκεται σε μία ανάγκη και δεν μπορεί να ανακουφιστεί, προσεγγίζει φαρμακεία προκειμένου να του συστήσουν κάποιο καθαρτικό. Ωστόσο, η κλινική Mayo προειδοποιεί για τους κινδύνους που κρύβουν τα καθαρτικά, ενώ επιπλέον η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε χαλαρή λειτουργία του εντέρου. Όμως, γίνεται και κάτι που λίγοι γνωρίζουν: Σταδιακά τα καθαρτικά μειώνουν τις δυνατότητες του οργανισμού να να απορροφήσει άλλα φάρμακα αλλά και βασικά θρεπτικά συστατικά.

Ίσως, λοιπόν, θα ήταν προτιμότερο να δοκιμάστε εναλλακτικές λύσεις που οδηγούν σε άμεση ανακούφιση:

1. Πίνετε ζεστά υγρά

Το ξεκίνημα της ημέρας με ζεστά ροφήματα, όπως ο καφές και το τσάι, μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε να “ξυπνήσουν” το πεπτικό σας σύστημα, όπως αναφέρει το WebMD . Όμως και πάλι πρέπει να θυμάστε να πίνετε 2 με 4 ποτήρια νερό, καθώς τα καφαϊνούχα ροφήματα έχουν την τάση να αφυδατώνουν τον οργανισμό, κάτι που πολύς κόσμος δεν γνωρίζει.

2. Δαμάσκηνα και δημητριακά ολικής αλέσεως

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Μπορείτε να έχετε ένα πρωινό με δαμάσκηνα και δημητριακά με φυτικές ίνες. Αλλά εξίσου θα μπορούσε να βοηθήσει ένα δαμάσκηνο κομπόστα κάθε βράδυ ή το πρωί, με λίγο από το σιρόπι του.

3. Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο λειτουργεί στον οργανισμό μας όπως τα λιπαντικά στα αυτοκίνητα. Τα πράγματα κινούνται. Συνιστάται, λοιπόν, να πίνετε μία κουταλιά ελαιόλαδου με άδειο στομάχι τα πρωινά. Εάν το ελαιόλαδο είναι πολύ ισχυρό για τη γεύσης σας τότε μπορείτε να δοκιμάστε να το αραιώσετε με ένα κουταλάκι του γλυκού με χυμό πραγματικού λεμονιού (όχι λεμονάδας).

4. Νερό με λεμόνι

Πολλοί το έχουν στην πρωινή του ατζέντα. Το νερό με λεμόνι, στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι μόνη η μυρωδιά που φέρνει μνήμες στο μυαλό, αλλά διεγείρει και μια σωματική αντίδραση. Σύμφωνα με το Everyday Roots, η μυρωδιά του λεμονιού λειτουργεί ως ένα καλό διεγερτικό για την λειτουργία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος. Πιείτε ένα μείγμα χυμό ενός λεμονιού σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.

5. Μελάσα

Η μελάσα έχει υψηλή συγκέντρωση μαγνησίου, κι αυτό είναι καλό είναι για την περίπτωση που μας απασχολεί. Μία κουταλιά μελάσα αρκεί για την διέγερση του εντέρου.

6. Λιναρόσποροος

O λιναρόσπορος είναι ένα superfood που, λες και έχει φτιαχτεί και υπάρχει ειδικά για το πεπτικό σύστημα. Η Health Essential συνιστά να αναμειγνύετε λιναρόσπορους με τα δημητριακά σας  κατά το πρωινό, αλλά μπορείτε ακόμα και να τον μουσκέψετε σε νερό.

Διαβάστε επίσης: Οι Παρενέργειες του Λιναρόσπορου. Τι ΔΕΝ μας Είπαν. Ποιοί Πρέπει να τον Αποφεύγουν

7. Σπανάκι και πορτοκάλι

Ένας συνδυασμός από σπανάκι με ζεστό νερό και φρέσκο ​​χυμό πορτοκαλιού μπορεί να καθαρίσει το εντερικό σας σύστημα, σύμφωνα με την Health Essential .

8. Μαγειρική σόδα

Για την μαγειρική σόδα, η Health Essential πλέκει το εγκώμιο, καθώς αναφέρει ότι είναι μία από τις καλύτερες και άμεσες θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα. Συνιστάται μία κουταλιά του γλυκού μαγειρικής σόδας σε 1/4 φλιτζάνι ζεστό νερό, για γρήγορη ανακούφιση. Ανακατεύετε να λιώσει καλά και το πίνετε αμέσως.

9. Άσκηση

Όμως, πάνω απ όλα ή και σε συνδυασμό με κάποιο από τα προηγούμενα, είναι το να ασκείστε. Η Health Essential συνιστά ότι η πιο αποτελεσματική μέθοδος από όλες για να μην έχετε δυσκοιλιότητα είναι η άσκηση. Ακόμη και λίγο περπάτημα καθημερινά μπορεί να φέρει τεράστια διαφορά στη ζωή σας.

Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.

remedydaily.com Μετάφραση-Απόδοση diadrastika / Image by Nature Friend from Pixabay