Πλανήτης Άρης

Όλοι, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι που ασχολούνται με τα μυστήρια των πλανητών, σίγουρα, έχουν δει τουλάχιστον μία φωτογραφία από τον πλανήτη Άρη. Ξέρουν, λοιπόν, ότι το χώμα του είναι κοκκινωπό, γι’ αυτό άλλωστε και τον ονομάζουν Κόκκινο Πλανήτη. Αλλά, μήπως τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως τα βλέπουμε στις φωτογραφίες; Αυτό είναι το θέμα μας σήμερα: Ο Πλανήτης Άρης με γαλανό ουρανό και σύννεφα. (Διαβάστε επίσης: Άρης. Ένας πλανήτης γεμάτος με ελληνικές ονομασίες)

Φαίνεται πως είναι μια συνήθεια της NASA να παίρνει τις φωτογραφίες του Άρη που λαμβάνει και να τις επεξεργάζεται για ένα καλύτερο αποτέλεσμα το οποίο τελικά δείχνει ένα τοπίο που μοιάζει να προέρχεται από μία περασμένη εποχή, σαν μια φωτογραφία που ξεχάστηκε στο συρτάρι ή σε ένα μπαούλο και μετά από δεκαετίες τα χρώματά της ξεθώριασαν επειδή τα χημικά υλικά της εποχής εκείνης με τα οποία έγινε η εμφάνιση δεν άντεξαν στον χρόνο. Η τοποθέτηση εικόνων από τον Άρη σε χρωματικά φίλτρα που καταλήγουν σε εμφάνιση πολυκαιρισμένης εικόνας, σέπια (σέπια είναι ένα κοκκινωπό-καφέ χρώμα), δεν είναι μια δική μας κακοπροαίρετη ιδέα.

Για παράδειγμα στην εικόνα Twin Peaks in Super Resolution – Right Eye, η NASA εξηγεί πως “τα σύνθετα χρωματικά πλαίσια που απαρτίζουν αυτήν την εικόνα “right-eye” αποτελούνται από 7 καρέ, λαμβανόμενα με διαφορετικά φίλτρα χρώματος που διευρύνθηκαν κατά 500% και στη συνέχεια προστέθηκαν από κοινού χρησιμοποιώντας το Adobe Photoshop για να παράγουν, στην πραγματικότητα, ένα παγχρωματικό πλαίσιο υπέρ-ανάλυσης που είναι πιο αιχμηρό από ότι θα ήταν ένα μεμονωμένο πλαίσιο. Αυτό το παγχρωματικό πλαίσιο στη συνέχεια χρωματίστηκε με κόκκινες, πράσινες και μπλε φιλτραρισμένες εικόνες από την ίδια ακολουθία. Η χρωματική ισορροπία προσαρμόστηκε για να προσεγγίσει το πραγματικό χρώμα του Άρη.” Ωστόσο, το αποτέλεσμα της εικόνας καταλήγει να είναι ερυθρωπό όπως μπορείτε να διαπιστώσετε αν κάνετε κλικ στην εικόνα https://mars.nasa.gov/resources/8727/twin-peaks-in-super-resolution-right-eye/

Κατά την αναζήτηση του ευρετηρίου της NASA για φωτογραφίες του Άρη, έτυχε να “σκοντάψουμε” σε μερικές που αποκαλύπτουν το πραγματικό χρώμα του Άρη, το οποίο δεν είναι το γνωστό ερυθρωπό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, αλλά ο Πλανήτης Άρης με γαλανό ουρανό και σύννεφα.

Σύννεφα και γαλανός ουρανός στον Πλανήτη Άρη

Σε αυτές τις φωτογραφίες φαίνεται να αποδίδεται η κανονική άποψη του Άρη. Τα χρώματα των βράχων, του εδάφους και του ουρανού είναι πολύ γνώριμα στον καθένα από εμάς από την Γη. Είναι βράχια, πέτρες και έδαφος, σε χρωματισμούς όπως περίπου τους ξέρουμε στην Γη. Το δε εντυπωσιακότερο όλων είναι ο ουρανός. Είναι γαλάζιος, όπως στην Γη και επιπλέον έχει σύννεφα, όπως στην Γη.

Επιπλέον, το Curiosity Rover της NASA καταγράφει φωτεινά σύννεφα στον Άρη τα οποία μπορείτε να δείτε αν κάνετε κλικ στον μπλε σύνδεσμο. Στην περιγραφή για το θέμα αυτό είναι η εξής: “Οι συννεφιασμένες μέρες είναι σπάνιες στη λεπτή, ξηρή ατμόσφαιρα του Άρη. Τα σύννεφα βρίσκονται συνήθως στον ισημερινό του πλανήτη την πιο κρύα εποχή του χρόνου, όταν ο Άρης είναι πιο απομακρυσμένος από τον Ήλιο στην οβάλ τροχιά του. Αλλά πριν από ένα πλήρες έτος στον Άρη (περίπου δύο χρόνια της Γης) οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι σύννεφα σχηματίζονταν πάνω από το Curiosity rover της NASA νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Αν δεν ξέρετε ότι οι φωτογραφίες προέρχονται από τον Άρη, ο καθένας θα μπορούσε να υποθέσει ότι πρόκειται για κάποιο μέρος στον πλανήτη μας, στον πλανήτη Γη. Δείτε ένα παράδειγμα με γαλάζιο ουρανό στον πλανήτη Άρη:

Σύννεφα στον πλανήτη Άρη:

Παρακάτω είναι μερικές διευθύνσεις αυθεντικών φωτογραφιών από τον Πλανήτη Άρη, όπως τις έχει η NASA σε διάφορα αρχεία της. Πατήστε επάνω τους για να δείτε πως είναι πραγματικά ο λεγόμενος “Κόκκινος Πλανήτης” ο οποίος, τελικά και, εκ των πραγμάτων, φαίνεται να μοιάζει πολύ με την Γη, τουλάχιστον ως προς αυτά που αναφέραμε:

Εικόνες που αποκτήθηκαν από το Spirit Mars Exploration Rover μέχρι πριν να διακοπεί η επαφή του, στις 22/03/2010.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

diadrastika / Top image by Aynur Zakirov from Pixabay