Με Αυτό που Κάνει το «Αλογάκι της Παναγίας» θα σας Παγώσει το Αίμα

[22/09/2018 - 10:01]

Με Αυτό που Κάνει το «Αλογάκι της Παναγίας» θα σας Παγώσει το Αίμα

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Στην Ελλάδα είναι γνωστό ως «Αλογάκι της Παναγίας» και, λόγω του ονόματός του, όταν τυχαία το συναντήσουμε στην εξοχή ή οπουδήποτε αλλού, του δείχνουμε έναν ανάλογο σεβασμό και δεν το ενοχλούμε, ούτε προσπαθούμε να το σκοτώσουμε. Ωστόσο πρόκειται για ένα από τα πιο άγρια, αιμοβόρα και αδίστακτα έντομα που υπάρχουν στη Φύση.

Το μήκος τους κυμαίνεται συνήθως ανάμεσα στα 5 με 7 εκατοστά και το επιστημονικό τους όνομα είναι Hierodula tenuidentata, αλλά γενικότερα είναι γνωστά στο εξωτερικό ως Praying Mantis, που θα μπορούσε να μεταφραστεί ως ο Προσευχόμενος Μάντης.

Αυτό το ασιατικό έντομο είναι δεινός κυνηγός, με εκπληκτική όραση και στόχευση των θυμάτων του σε ασύλληπτα ταχύτατους χρόνους. Παγιδεύει το θήραμά του στα μεγάλα πριονωτά πόδια του και το σκοτώνει με το επικίνδυνο ράμφος του.

Όπως μαθαίνουμε από το National Geographic, από την θανάσιμη «αγκαλιά» της θηλυκής «Προσευχόμενης Μάντισσας» δεν γλιτώνουν κάποια πουλιά, όπως το κολιμπρί, βατράχια, ποντίκια και σαύρες, αλλά ούτε καν το αρσενικό «Αλογάκι» που το αποκεφαλίζει αμέσως μετά το ζευγάρωμα και στην συνέχεια το απολαμβάνει ως ένα εξαιρετικό μεζέ!

Νέες παρατηρήσεις που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη στο περιοδικό Journal of Orthoptera Research περιγράφουν κάτι που έως τώρα δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ξανά και αποδεικνύει πως ούτε τα ψάρια είναι πλέον ασφαλή από το θανατηφόρο σφιχταγκάλιασμα του θηλυκού «Αλόγου της Παναγίας».

Με Αυτό που Κάνει το «Αλογάκι της Παναγίας» θα σας Παγώσει το Αίμα

Στιγμιότυπο όπου το Αλογάκι της Παναγίας καταβροχθίσει ένα ψαράκι – Credit image: National Geographic

Αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, όχι μόνο επιβεβαιώνει την πάρα πολύ καλή του όραση, αλλά και το γεγονός ότι μπορεί να διακρίνει την σωστή θέση του θύματός του μέσα σε μία λίμνη, παρά την διάθλαση του νερού.

«Κανείς» δεν γλιτώνει από τα νύχια αυτού του άγριου εντόμου και είναι πραγματικά απορίας άξιο πως του έχει δοθεί ένα τόσο θρησκευτικό ή μυστικιστικό όνομα!

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ