Γιατί να Μην Σκοτώνουμε μία Σφήκα Όταν την Δούμε

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ο άνθρωπος της πόλης, συχνά, προμηθεύετε όλα εκείνα τα προϊόντα που θα τον απαλλάξουν από άγρια έντομα, μύγες, κουνούπια, σφήκες κλπ. Ωστόσο, υπάρχει ένας ειδικός λόγος που δεν πρέπει να εξοντώνουμε μία σφήκα.

Ο άνθρωπος της πόλης δεν είναι σχεδόν καθόλου εξοικειωμένος με την Φύση και την περιπλοκότητά της. Σκοτώνει οτιδήποτε τον ενοχλεί και δεν του φαίνεται χρήσιμο, επειδή πιστεύει ότι θα τον βλάψουν ή θα του κάνουν κάποιο κακό. Παράλληλα, πιστεύει ότι η πόλη του παρέχει όλα τα αγαθά που, κατά την γνώμη του, θα έπρεπε να έχει.

Τα άγρια ​​έντομα της Φύσης είναι γνωστό ότι μπορούν να καταστρέψουν ένα πικ-νικ ή την ησυχία μας στη βεράντα ή στον κήπο. Φοβούμενοι ένα οδυνηρό τσίμπημα από αυτά προσπαθούμε να τα εξοντώσουμε με οποιονδήποτε τρόπο περνάει εκείνη τη στιγμή από το χέρι μας.

Η έλλειψη κατανόησης του ζωτικού ρόλου τους στο οικοσύστημα και στην οικονομία της Φύσης είναι ένας θεμελιώδης λόγος για τον οποίο μισούνται οι σφήκες, ενώ αντίθετα οι μέλισσες είναι περισσότερο αγαπητές- αν και στην περίπτωση που μας πλησιάσουν και αυτές, πολλοί από εμάς “αφηνιάζουν”.

Σύμφωνα με την dailymail.co.uk, ο Δρ Seirian Sumner, περιβαλλοντικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL), εξήγησε:

«Είναι σαφές ότι έχουμε μια πολύ διαφορετική συναισθηματική σχέση με τις σφήκες παρά με τις μέλισσες.

Έχουμε ζήσει αρμονικά με τις μέλισσες για πολύ καιρό, εξημερώνοντας κάποια είδη.

Αλλά οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπου και σφήκας είναι συχνά δυσάρεστες καθώς καταστρέφουν πικνίκ και φωλιάζουν στα σπίτια μας.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Παρά το γεγονός αυτό, πρέπει να επανεξετάσουμε ενεργά την αρνητική εικόνα που έχουν οι σφήκες για να προστατεύσουμε τα οικολογικά οφέλη που φέρνουν στον πλανήτη μας».

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ecological Entomology, λέει ότι τόσο οι μέλισσες όσο και οι σφήκες είναι δύο από τους σημαντικότερους οργανισμούς στην Γη.

Και οι δύο κάνουν επικονίαση στα λουλούδια και τις καλλιέργειες, αλλά επιπλέον οι σφήκες καταστρέφουν τα παράσιτα και τα έντομα που μεταφέρουν ασθένειες στους ανθρώπους

Πρόκειται για «αρμαγεδώνα» εντόμων λόγω της ρύπανσης, των κλιματικών αλλαγών στους βιότοπους, της υπερβολικής χρήσης φυτοφαρμάκων και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Επιπλέον, ο άνθρωπος, άθελά του, βάζει το χεράκι του στον αφανισμό τους.

Οπότε, αν μας ενοχλούν οι σφήκες ή έχουν φωλιά κάπου στο σπίτι μας, είναι καλό να τις απομακρύνουμε με φυσικά προϊόντα και όχι να τις σκοτώνουμε.

Διαβάστε επίσης: Έτσι θα Διώξετε τις Σφήκες και τις Μέλισσες

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει ξεκινήσει προσπάθεια μελέτης των σφηκών προκειμένου να κατανοήσουμε και να γνωστοποιήσουμε τον θετικό τους ρόλο στο οικοσύστημα. Μέχρι, τότε, μην τις σκοτώνουμε, απλά να τις απομακρύνουμε με φυσικούς τρόπους.

diadrastika / wasp-στινγ-Image by Ralphs_Fotos from Pixabay