Ο Ναπολέων έχασε στο Βατερλό από ένα ηφαίστειο και όχι για τους λόγους που έγραψε η Ιστορία, σύμφωνα με εκτιμήσεις

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Μέσα από μια σειρά από πολέμους, ο Ναπολέων επέκτεινε την αυτοκρατορία του σε όλη τη δυτική και κεντρική Ευρώπη.

Η μάχη του Βατερλό, στην οποία οι δυνάμεις του Ναπολέοντα νικήθηκαν από τους Βρετανούς και τους Πρώσους, σημάδεψαν το τέλος της βασιλείας του και την κυριαρχία της Γαλλίας στην Ευρώπη.

Ο Δούκας του Ουέλινγκτον χαρακτήρισε αυτή τη μάχη αμφίρροπη. Ωστόσο, φαίνεται ότι θέματα λάθους στρατηγικής και κακής επικοινωνίας ή συνενόησης, οδήγησαν στην ήττα των Γάλλων. Ο καθένας μπορεί να αναζητήσει τα ιστορικά γεγονότα, σε βιβλιοθήκες και εγκυκλοπαίδειες.

Όμως στην συνέχεια που ακολουθεί και σύμφωνα με την dailymail.co.uk έχουμε μία διαφορετική διάσταση των πραγμάτων, που ενδεχομένως, έκαναν το Ναπολέοντα Βοναπάρτη να χάσει την σημαντικότερη μάχη.

Μια ηφαιστειακή έκρηξη στην Ινδονησία ήταν τόσο μαζική, δυνατή και έντονη, ώστε να «βραχυκύκλωσει» τη γήινη ατμόσφαιρα. Το γεγονός αυτό φαίνεται να συνέβαλε στο να βοηθήσει τον συμμαχικό στρατό να νικήσει τον Γάλλο αυτοκράτορα. Εκπληκτικό; Διαβάστε στην συνέχεια πως:

Η ηλεκτρικά φορτισμένη ηφαιστειακή τέφρα βραχυκύκλωσε τη γήινη ατμόσφαιρα το 1815, προκαλώντας παγκόσμια κακή καιρική κατάσταση και αλλάζοντας την πορεία της ευρωπαϊκής ιστορίας, λέει μια ομάδα του Λονδίνου.

Οι ιστορικοί έχουν από καιρό αναγνωρίσει ότι οι βροχερές και λασπώδεις συνθήκες ήταν αυτές που βοήθησαν τον συμμαχικό στρατό να νικήσει.

Τώρα πιστεύουν ότι ένα ηφαίστειο που ονομάστηκε Mount Tambora που ξέσπασε στο ινδονησιακό νησί Sumbawa δύο μήνες πριν από τη μάχη, σκοτώνοντας 100.000 ανθρώπους και βυθίζοντας τη Γη σε ένα «έτος χωρίς καλοκαίρι» το 1816, ήταν η πραγματική αιτία.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Διαβάστε επίσης: Η Χρονιά που ΔΕΝ Ήρθε Ποτέ το Καλοκαίρι. ΤΙ ΣΥΝΈΒΗ όταν η Ελλάδα είχε Μηδενικές θερμοκρασίες, Χιόνισε Ιούνιο, Καταιγίδες «Βούλιαξαν» την Ευρώπη

Ο Δρ Matthew Genge από το Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι η ηλεκτρισμένη ηφαιστειακή τέφρα από τις εκρήξεις μπορεί να «βραχυκυκλώνει» το ηλεκτρικό ρεύμα της ιονόσφαιρας, δηλαδή, το ανώτερο επίπεδο της ατμόσφαιρας που είναι υπεύθυνο για τον σχηματισμό σύννεφων.

Αυτό έφερε έντονη βροχή σε όλη την Ευρώπη. Η μελέτη δείχνει ότι αυτές οι εκρήξεις μπορούν να εκσφενδονίσουν τέφρα πολύ ψηλότερα από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί στην ατμόσφαιρα – μέχρι και 100 χιλιόμετρα από το έδαφος.

Ο Δρ Genge δήλωσε:

«Προηγουμένως, οι γεωλόγοι πίστευαν ότι η ηφαιστειακή τέφρα παγιδεύεται στην χαμηλότερη ατμόσφαιρα, επειδή τα ηφαιστειακά πετρώματα αυξάνονται δυναμικά.

Η έρευνά μου, ωστόσο, δείχνει ότι η τέφρα μπορεί να πυροδοτηθεί στην ανώτερη ατμόσφαιρα από ηλεκτρικές δυνάμεις».

Εν ολίγοις, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να υποστεί μεγάλες καταρρακτώδεις βροχές που εμπόδισαν τον στρατό του Ναπολέοντα να αποκτήσει εγκαίρως ενισχύσεις, οπότε ηττήθηκε και στην συνέχεια παραδόθηκε στους Βρετανούς, εξορίστηκε στην Αγία Ελένη, όπου και πέθανε το 1821.

diadrastika / Image by RENE RAUSCHENBERGER from Pixabay