η Δύναμη Φωτιάς ενός ηφαιστείου που εκτοξεύει λάβα

Εξάγοντας τη Δύναμη Φωτιάς των Ηφαιστείων
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Φωλιασμένο στην αδάμαστη ομορφιά του ηφαιστείου Krafla της Ισλανδίας, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα φιλόδοξο έργο που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούμε την ενέργεια για πάντα. Εξάγοντας τη Δύναμη Φωτιάς.

Ως μέρος του πρωτοποριακού ερευνητικού προγράμματος Krafla Magma Testbed (KMT) της Ισλανδίας, οι επιστήμονες ετοιμάζονται να ανοίξουν μια γεώτρηση απευθείας στον θάλαμο μάγματος του ηφαιστείου.

Εάν πετύχει, αυτό το εξαιρετικό εγχείρημα θα μπορούσε να ξεκλειδώσει απεριόριστη γεωθερμική ενέργεια, παρέχοντας μια βιώσιμη πηγή ενέργειας για όλα τα κτίρια της Ισλανδίας.

Στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας

Η Ισλανδία βρίσκεται εδώ και καιρό στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρησιμοποιώντας τη μοναδική γεωγραφία της για να αξιοποιήσει τη δύναμη της φύσης.

Διαβάστε επίσης: Ηφαίστεια της Ανταρκτικής. Μια Μεγάλη Πρόκληση

Με την αφθονία από τη δύναμη φωτιάς, στην προκειμένη περίπτωση, της γεωθερμικής δραστηριότητας, η χώρα έχει ήδη καταφέρει να παράγει σημαντικό μέρος των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση μέσω γεωθερμικών σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Αλλά το έργο KMT οδηγεί αυτή την ιδέα σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.

Η γεωθερμική ενέργεια προέρχεται από τη φυσική θερμότητα του εσωτερικού της Γης και η Ισλανδία είναι γνωστή για τις τεράστιες υπόγειες δεξαμενές ζεστού νερού και ατμού. Τώρα, η δύναμη φωτιάς μελετάται με μία τελείως διαφορετική ματιά.

Με τη γεώτρηση στον θάλαμο μάγματος του ηφαιστείου Krafla, οι επιστήμονες ελπίζουν να αξιοποιήσουν την έντονη θερμότητα και ενέργεια που αποθηκεύονται μέσα, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να φέρει επανάσταση στον τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε έναν ενεργό θάλαμο μάγματος

Το έργο KMT, με επικεφαλής την Εθνική Εταιρεία Ενέργειας της Ισλανδίας και με την υποστήριξη διεθνών εταίρων, στοχεύει να ξεπεράσει τις τεχνικές προκλήσεις που σχετίζονται με τη γεώτρηση σε έναν ενεργό θάλαμο μάγματος.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Οι ακραίες θερμοκρασίες από τη δύναμη φωτιάς, οι υψηλές πιέσεις και η διαβρωτική φύση του μάγματος καθιστούν αυτό ένα απίστευτα περίπλοκο έργο.

Διαβάστε επίσης: Ο Ναπολέων έχασε στο Βατερλό από ένα ηφαίστειο;

Ωστόσο, με την τεχνολογία αιχμής και την τεχνογνωσία ορισμένων από τους κορυφαίους γεωλόγους και μηχανικούς στον κόσμο, η ομάδα είναι σίγουρη για την ικανότητά τους να πετύχουν.

Τα πιθανά οφέλη από τη Δύναμη Φωτιάς

Τα πιθανά οφέλη αυτής της προσπάθειας, να δαμαστεί η δύναμη φωτιάς, θα είναι τεράστια.

Εάν η γεώτρηση είναι επιτυχής από όλες τις απόψεις, η Ισλανδία θα μπορούσε να γίνει αυτάρκης από άποψη ενέργειας, βασιζόμενη αποκλειστικά σε αυτόν τον απεριόριστο γεωθερμικό πόρο.

Η εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα θα μειωθεί σημαντικά, οδηγώντας σε σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και σε ένα καθαρότερο, πιο βιώσιμο μέλλον, απλά εκμεταλλευόμενοι μία από τις δυνάμεις της Φύσης, τη δύναμη της φωτιάς.

Όμως τα οφέλη εκτείνονται πέρα ​​από τα σύνορα της Ισλανδίας. Το έργο KMT θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για άλλες χώρες που επιδιώκουν τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η γεωθερμική ενέργεια έχει το πλεονέκτημα ότι είναι σταθερή και προβλέψιμη, σε αντίθεση με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική ή η ηλιακή ενέργεια.

με πληροφορίες από naftemporiki.gr
diadrastika / Image by Gylfi Gylfason from Pixabay