Τα Παράξενα Φαινόμενα στην Περιοχή του Αρδηττού

Πολλά έχουν λεχθεί κατά το παρελθόν για την οδό Άγρας στο διαδίκτυο, σε βιβλία, άλλα και από στόμα σε στόμα. Τα περισσότερα αφορούν υπερφυσικά φαινόμενα, δρόμους που ξεπηδάνε από το πουθενά ορισμένες ημέρες του χρόνου, οπτασίες, μυστηριώδεις σκιές και αλλόκοτα φώτα στον ουρανό.

Μπορεί αφετηρία του νήματος της νεομυθολογίας που αναπτύχθηκε να αποτελούν τα βιβλία του Γ. Μπαλάνου (“Εισβολείς”), όμως οι πραγματικές απαρχές ανάγονται πολλές χιλιάδες χρόνια πίσω όταν ολόκληρη η περιοχή πλησίον του σταδίου θεωρούνταν ιερή με πολλά ιερά που σήμερα βρίσκονται κάτω από το τσιμέντο της λησμονιάς.

Διαβάστε επίσης: Τα Έντονα Τηλεκινητικά Φαινόμενα στην Αθήνα επί της Χαριλάου Τρικούπη το 1937

Επισκεπτόμενοι το μέρος και παρατηρήσαμε την ιδιαιτερότητα του χώρου αλλά και την αύρα μυστηρίου που τον διακατέχει. Σημαντικό ρολό σε όλη αυτή την αύρα μυστήριου έχει να κάνει το γεγονός ότι κυριολεκτικά ο δρόμος είναι μεσοτοιχία με το Παναθηναϊκό στάδιο, το οποίο κατά την αρχαιότητα ήταν από τα πιο ιερά κτίσματα των Αθηνών καθώς εκεί γινόταν τέλεση μέρους των Παναθηναίων προς τιμήν της θεάς Αθηνάς.

Ουδείς από τους επισκέπτες του Σταδίου μπορεί να φαντασθεί σήμερα ότι εκεί όπου βρίσκεται το κτίριο των χώρων υγιεινής (υπώρειες του Αρδηττού) και δίπλα στην Άγρας, υπήρχε ένα αρχαίο νεκροταφείο. Το έφεραν στο φως οι εργασίες συντήρησης του Σταδίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, κατά τη διάρκεια των οποίων ανασκάφηκαν 31 τάφοι διαφόρων ειδών, οι οποίοι χρονολογούνται από τον 3ο-4ο αι.μ.Χ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΠΟΛΛΩΝ ΓΑΤΩΝ ΟΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ Η ΓΑΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΕΝΟΣ ΜΕΡΟΥΣ, ΣΥΝΗΘΩΣ ΙΕΡΟΥ. (ΑΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΤΕΣ ΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΟΠΩΣ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ)

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΥΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ. ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΕΨΙΛΟΝ(ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ?)

Το σπίτι στη οδό Άγρας 21 ίσως έχει δώσει μεγάλη από τη φήμη του στην οδό, καθώς πρόκειται κατά τα όσα γράφονται και λέγονται για στοιχειωμένο. Παλαιοτέρα, είχε μία μεταλλική πινακίδα αναρτημένη με τα εξής λεγόμενα στα αγγλικά από κάποιο ποίημα: ‘ι shall not reign, το serve ι disdain, the cat i remain’ που σημαίνει: ”δεν θα κυβερνήσω, δεν θα υπηρετήσω, παραμένω γάτα”

Διαβάστε επίσης: Το Ανεξήγητο Φαινόμενο στον Παρνασσό

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Σύμφωνα με τους κάτοικους της περιοχής, ζούσε εκεί μία γνωστή ποιήτρια του περασμένου αιώνος, η οποία έτρεφε μεγάλη αγάπη για τις γάτες τις οποίες είχε αναλάβει να φροντίζει σπίτι της. Αναφορές υπάρχουν επίσης και για τα παραφυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν ορισμένες φορές στο σπίτι και τρομάζουν τους διερχόμενους περαστικούς. Οι αναφορές μιλάνε για κάποιον ανεξήγητο βόμβο από τυμπανάκια, ακόμα και σκιές να ξεπηδάνε μέσα από τον κήπο του σπιτιού.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ Γ. ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ MYSTERY

Ένα από τα γεγονότα που βίωσα ο ίδιος μαζί με δύο φίλους σε ένα δρόμο δίπλα από το στάδιο , αποτέλεσε τη σφραγίδα των απόψεών μου περί locus του χώρου και κύματα nimbus στη γύρω περιοχή.

Εδώ επιτρέψτε μου να μην αναφέρω οδό, γιατί η περιοχή είναι από τις πιο ακριβές της Αθήνας και κάποιοι εργολάβοι θα τρίψουν τα χέρια τους ρίχνοντας τις τιμές των οικημάτων χάρη του στοιχειώματος!

Εκείνη την εποχή λοιπόν, τον Ιούνιο του 2002, τότε που τύχαινε να διατηρώ κάποιες φιλικές σχέσεις με τρεις φοιτητές, κατοίκους της περιοχής, βρισκόμουν σε συζητήσεις για τη δημιουργία ομάδας που θα χαρτογραφούσε τα μυστήρια της πόλης. Έτυχε λοιπόν να μου αναφερθεί η ύπαρξη ενός περίεργου οικήματος, το πίσω μέρος του οποίου επικοινωνούσε με τον Αρδηττό.

Μάλιστα ένας από τους τρεις αποφάσισε να μου δείξει το σπίτι από κοντά. Μαζί μου ήταν ο Γ.Φ. λάτρης του μυστηρίου και από τους λίγους πραγματικά τολμηρούς που συνάντησα στο χώρο της έρευνας. Πλησιάζοντας στο σπίτι νιώσαμε να μας περιτριγυρίζει η αίσθηση ότι «κάτι» μας περίμενε. Ί

σως έφταιγε η ορθάνοιχτη πόρτα του ερειπίου ή ίσως το υποσυνείδητο, που γνωρίζει τα πάντα, ακολουθούσε αυτή την τακτική ώστε να μας προετοιμάσει για το συνειδητό σοκ που θα ακολουθούσε. Όπως και να έχει, πρώτος στο εσωτερικό πέρασε ο Γ.Φ, δεύτερος ακολούθησε ο οδηγός μας ο Δημήτρης – συγκρατώ μόνο το μικρό του όνομα – και τελευταίος πέρασα εγώ.

Ξαφνικά ακούστηκε μία απειλητική και απόκοσμη φωνή που ήταν λες και έβγαινε από αρχαίο δράμα να μας διατάζει να φύγουμε από εκεί. Πραγματικά δεν ξέρω τι ήταν αλλά σίγουρα δεν ήταν ανθρώπινη… η επόμενή μας κίνηση1 Μη γελιέστε δεν ήταν να το βάλουμε στα πόδια, αντίθετα περιμέναμε την αντίδραση αυτού που μας απείλησε. Που βρήκαμε το θάρρος;

Θες η νεανική αφέλεια, θες ότι ψάχναμε κάτι πραγματικά μυστήριο… όπως και να είχε, μείναμε εκεί, περιμένοντας να αντικρίσουμε την απειλή. Μάταια όμως, όχι απλώς δεν μας συνέβη τίποτα αλλά ο Γ.Φ. άθελά του άρχισε την κατεδάφιση που ακολούθησε το εσωτερικό του σπιτιού δύο χρόνια αργότερα, αφού όταν άρχισε να στηρίζεται σε ένα τοίχο αυτός κατέρρευσε.

Χάριν αυτού του γεγονότος αποφασίσαμε να αποχωρίσουμε. Ωστόσο λίγες μέρες αργότερα, έτυχε να βρίσκομαι στη περιοχή μαζί με ένα φίλο και να ψάχνω κάποια υπόγεια περάσματα που άκουσα ότι είχαν παραμείνει ανοιχτά και ότι οδηγούσαν στα έγκατα του λόφου.

Σχετικά πρόσφατα μάλιστα, ανακάλυψα τα μόνα ανοιχτά ανοίγματα της περιοχής στην οδό Αναπαύσεως. Αλλά ας επανέλθουμε στο αινιγματικό σπίτι… Καθώς είχαμε τελειώσει την αναζήτηση αποφάσισα να δείξω στο φίλο μου το σπίτι, χωρίς ωστόσο να του έχω διηγηθεί τίποτε ώστε να μην είναι προετοιμασμένος. Μπήκαμε στο στενό και περπατήσαμε λίγα βήματα όταν ο φίλος μου, ο Σ.Π. παραπονέθηκε πως αισθανόταν κάτι απειλητικό. Πριν προλάβω να σκαρφιστώ κάποια δικαιολογία, βρισκόμασταν έξω από το οίκημα. Η ορθάνοιχτη πόρτα μας περίμενε ήδη.

Μπήκα ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά ενώ ο Σ.Π. με περίμενε έξω. Βγήκα και χωρίς να μιλήσω ξεκίνησα να προχωράω προς τα πίσω. Δεν είχα προλάβει να κάνω μερικά βήματα όταν άκουσα μέσα από το σπίτι ένα εκκωφαντικό θόρυβο. Θεώρησα ότι γκρεμίστηκε πάλι κάποιος τοίχος. Αλλά ταυτόχρονα πετάχτηκαν καμιά δεκαριά γάτες που φιλοξενούσε το κτίριο. Χωρίς δεύτερη σκέψη έτρεξα προς το σπίτι όταν αντίκρισα κάτι που ξεπερνούσε τη λογική μας.

Το οίκημα έστεκε εκεί, ίδιο όπως κάθε φορά, αλλά η πόρτα που μόλις είχα περάσει πριν από λίγες στιγμές ήταν κλεισμένη λες από χρόνια, με μια σιδερένια αλυσίδα αλλά και ένα αυτοκόλλητο με το οδικό σήμα stop, αντικείμενα που νωρίτερα δεν υπήρχαν! Μπορεί εγώ να βλέπω το μυστήριο παντού, όμως συμβαίνει το ίδιο και με τον Σ.Π. που είναι αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού;

Ίσως επισκεφτήκαμε άθελά μας μία άλλη πραγματικότητα ή ίσως να πέσαμε θύματα μιας καλοστημένης φάρσας… Ποιος ξέρει πραγματικά! Η απάντηση παραμένει χαμένη στις δίνες του χρόνου, καθώς σήμερα το σπίτι του Αρδηττού έχει απομείνει κουφάρι, αφού όλο το εσωτερικό του έχει κατεδαφιστεί.

Περιοδικό Mystery, τεύχος 5, άρθρο του Γρηγόρη Τσουκαλά με θέμα : Ο στοιχειωμένος λόφος Αρδητού στην Αθήνα, σελ. 45-46

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ:

Είμαι κάτοικος της περιοχής και θα ήθελα να προσθέσω κάποιες πληροφορίες.

Η οδός Άγρας είναι πράγματι μια οδός διαφορετική από τις περισσότερες της πόλης,που τείνει να έχει μια ησυχία που προσωπικά μου αρέσει γιατί με κάνει να νιώθω πως είμαι εκτός της πόλης. Έχω περπατήσει πολλές φορές εκεί,και την περιέργεια μου έχει τραβήξει αυτό το σπίτι,αλλά δεν έχω ακούσει ποτέ να λένε ότι είναι στοιχειωμένο.

Πράγματι υπάρχει αυτή η πινακίδα,και πράγματι όσες φορές έχω περάσει από έξω βλέπω μόνο γάτες μέσα,και ποτέ δεν έχω δει άνθρωπο σε αυτό. Αλλά αυτό δεν με κάνει να πιστεύω πως είναι στοιχειωμένο. Υπάρχουν άλλες ιστορίες για άλλα στοιχειωμένα σημεία στην περιοχή για τα οποία έχω ακούσει,αλλά πρώτη φορά για το συγκεκρυμένο κτήριο μαθαίνω από αυτό το thread.

Σαν κάτοικος της περιοχής,και επειδή βλέπω ότι υπάρχει ενδιαφέρων θα ήθελα να πω κάποιες πληροφορίες για τα σημεία που γνωρίζω ή έχω ακούσει σε αυτά παράξενες ιστορίες.

1) Γνωστά για παράξενα φαινόμενα ήταν κάτι σπίτια τα οποία στεκόντουσαν μέχρι πριν περίπου 2 χρόνια πίσω από το ναό της Αγροτέρας Άρτεμις επί της οδού Αρδηττού κοντά στο ύψος του σταθμού του τραμ.

Ήταν 3 εγκαταλλελειμένα κτήρια τα οποία ήταν τουλάχιστον 100 ετών,και θυμάμαι μια φορά που είχα πάει σα παιδί για ‘κυνήγι φαντασμάτων’ όπως κάναμε με άλλα παιδιά της περιοχής δεν είχα παρατηρήσει ποτέ κάτι υπερφυσικό,αν και η αίσθηση που σου δημιουργόταν εκεί ήταν αρνητική,και ο τόπος είχε μια περίεργη αύρα την οποία ίσως θα μπορούσε να καταγράψει η ψυχογεωγραφία.

Τα κτήρια αυτά όταν τα θυμάμαι εγώ,είχαν τρύπιες οροφές και δεν είχαν πάτωμα,σαν να έπεσε κάτι κατακόρυφα από τις σκεπές και να άνοιξε βαθυές τρύπες αφήνωντας τους τοίχους να στέκονται. Τα σπίτια αυτά γκρεμίστηκαν πριν 2 χρόνια,όταν δόθηκε άδεια από το κράτος να δημιουργηθεί σε εκείνο το σημείο ένα lux ξενοδοχείο,αλλά τα έργα σταμάτησαν επειδή κάτω από τα σπίτια βρέθηκαν αρχαία ψηφιδωτά πατώματα,γούρνες κτλπ…

2) Παράξενες ιστορίες έχω ακούσει και για ένα άλλο κτήριο το οποίο κατασκευάστηκε πρόσφατα,επίσης στην οδό Αρδηττού,στη διασταύρωση με την οδό Μάρκου Μουσούρου.

Πρόκειται για μια οικοδομή που πήρε πολλά χρόνια να τελειώσει,και όταν τελικά τελείωσε και το κτήριο ήταν έτοιμο προς χρήση,εγκαταλείφθηκε χωρίς ποτέ να χρησιμοποιηθεί και χωρίς ποτέ να μπούν ταμπέλες ‘πωλείται’ ή ‘ενοικιάζεται’. Μιλάμε για ένα κτήριο που μάλλον προοριζόταν για επαγγελματική χρήση,το οποίο όμως ποτέ δεν φαίνεται να μπήκε σε αγγελεία για να χρησιμοποιηθεί,και εν τέλη ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε,αλλά παρ’ όλα αυτά υπάρχει μια πινακίδα πως ο χώρος ελέγχεται από security.

3) Τέλος αν και δεν πρόκειται για κτήριο,υπάρχουν πολλές (μα πολλές) ιστορίες για το άλσος Λογγίνου το οποίο βρίσκεται κοντά στο Παναθηναικό Στάδιο,και πιστεύω πως αυτές οι ιστορίες είναι και οι πιο σοβαρές και ενδιαφέρουσες. Έχω προσωπικές εμπειρίες από το άλσος τούτο,εμπειρίες που κάποια στιγμή με έκαναν να σκεφτώ πως ίσως δεν πάω καλά και με έκαναν να πω στον εαυτό μου πως “κακώς θέλω και ασχολούμαι με αυτά,που πάω και μπλέκω ? ας γυρίσω στην ηρεμία και ασφάλεια της καθημερινότητας μου”.

Έκπληκτος δε, ανακάλυψα μετά από καιρό πως και άλλοι άνθρωποι είχαν διαπιστώσει παρόμοια φαινόμενα με αυτά που είχα εγώ,κάτι το οποίο κατά κάποιο τρόπο με καθησύχασε προσωπικά μιας και τελικά δεν ήμουν ο μόνος που τα έζησε,αλλά από την άλλη μου άυξησαν το δέος για αυτό το μέρος. Οι ιστορίες που ακούγονται για αυτό διάφορες,με πιο γνωστές

α’) την εμφάνιση παρουσίας.

β’) ένα ανεξήγητο ηχητικό φαινόμενο με τύμπανα που ακούγονται από ‘αλλού’ που παραβαίνει τους γνωστούς νόμους της φυσικής που γνωρίζουμε για την συμπεριφορά του ήχου.

πηγές:
Περιοδικό Mystery, τεύχος 5,
http://www.paranormap.net/article/2927
http://lexilogia.gr/
http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=3084&page=2

Περισσότερα για εικόνες και παράξενα κτίρια μπορεί να βρείτε εδώ:
omadaorfeas