Vintage steampunk σκηνικό με στρογγυλό πλαίσιο
Image by frenta from depositphotos

Ιστορικός Stanford: Αρχαίοι Έλληνες Προέβλεψαν Τεχνητή Νοημοσύνη και Αυτόνομα Τροχοφόρα Ρομπότ

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Όπως αναφέρει η Βρετανική The Sun.co.uk, οι Αρχαίοι Έλληνες εκθειάζονται για την τοποθέτηση των θεμελίων του δυτικού πολιτισμού, αλλά σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που έγραψε πανεπιστημιακός, είχαν επίσης ένα άλλο, κρυμμένο ταλέντο: προέβλεψαν τη μελλοντική τεχνολογία.

Αυτός είναι ο αξιοσημείωτος ισχυρισμός της ιστορικού Δρ Adrienne Mayor, του Πανεπιστημίου Stanford,  η οποία στο βιβλίο της “Gods and Robots”, δηλαδή “”Θεοί και Ρομπότ”, ισχυρίζεται ότι οι ελληνικοί μύθοι προσδιόρισαν την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), τα ρομπότ, τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς και άλλες σύγχρονες τεχνολογίες.

Όπως αναφέρθηκε στο The Times, τα επιχειρήματα της Δρος Mayor αφορούν σε μεγάλο βαθμό τον Ήφαιστο, τον Έλληνα θεό των τεχνιτών και της μεταλλουργίας.

Μία από τις δημιουργίες του ήταν ο Τάλως, ένα γιγαντιαίο αυτόματο από χαλκό, το οποίο η Δρ Mayor περιγράφει ως «χάλκινο ρομπότ δολοφόνο» και πρώιμο πρόδρομο στα είδη ανδροειδών τα οποία, τώρα, κατασκευάζει η Boston Dynamics.

Μια άλλη από τις δημιουργίες του Ηφαίστου ήταν η Πανδώρα, μια «αντιγραφή» και «κακό θηλυκό ΤΝ» που, σύμφωνα με την Δρ  Adrienne Mayor, «προγραμματίστηκε» για να απελευθερώσει το κακό στον κόσμο.

Η Πανδώρα, ωστόσο, δεν ήταν το μοναδικό με ΤΝ του Ήφαιστου, καθώς είχε επίσης κατασκευάσει μηχανικά χρυσά κορίτσια για να τον βοηθούν στο έργο του.

Αυτά σχεδιάστηκαν για να προβλέπουν τις ανάγκες του και να ενεργούν επάνω σε αυτές, χωρίς άμεσες οδηγίες, κάτι που η ιστορικός του πανεπιστημίου Stanford  πιστεύει ότι τα κάνει να είναι οι πρώιμες εκδόσεις τέτοιων προσωπικών βοηθών, όπως οι αντίστοιχοι σύγχρονοι προσωπικοί βοηθοί με ΤΝ, της Alexa από την Amazon.

Και ούτε αυτές οι δημιουργίες ήταν οι μοναδικές αρχαίες ελληνικές προφητείες της μελλοντικής τεχνολογίας.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Σύμφωνα με την Δρ Mayor, τα έπη του Ομήρου προμηνύουν την άφιξη μηχανοκίνητων οχημάτων και την αυτόματη μεταφορά.

Στην Οδύσσεια, ο Οδυσσέας ταξιδεύει πίσω στην Ιθάκη με τα πλοία των Φαιάκων χωρίς καπετάνιο, αυτόνομα, ενώ στην Ιλιάδα αναφέρονται αυτόνομοι τροχοφόροι τρίποδες που μετέφεραν αμβροσία.

Διαβάστε επίσης: Τα Νοοκίνητα και Αντιβαρυτικά Πλοία των Φαιάκων

Η Δρ Mayor παραδέχεται ότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν θα μπορούσαν πιθανότατα να έρθουν κοντά στο να καταγράψουν πώς θα λειτουργούσε η σύγχρονη ΤΝ σε τεχνικό επίπεδο.

Ωστόσο, στο βιβλίο της υποστηρίζει ότι αυτό δεν θα τους εμπόδιζε να είναι σε θέση να φανταστούν τέτοιες τεχνολογίες σε ένα πιο αφηρημένο επίπεδο.

Και, πιο σοβαρά, πιστεύει ότι οι σημερινές εταιρείες σύγχρονης τεχνολογίας θα μπορούσαν να μάθουν κάτι σημαντικό από τις προειδοποιήσεις που περιέχονται στους ελληνικούς μύθους.

Επειδή ακριβώς, όπως η “πανούργα με ΤΝ” Πανδώρα κατέληξε να απελευθερώσει το κακό στην ανθρωπότητα, το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με τη σημερινή ΤΝ, εάν δεν διαχειριστεί και κατανοηθεί αρκετά καλά.

Πως σας φαίνονται όλα αυτά; Αν και η ιστορικός δεν παραδέχεται την ύπαρξη ανάλογης τεχνολογίας ρομπότ και Τεχνητής Νοημοσύνης στην αρχαία Ελλάδα, δίνει διαστάσεις, σε αυτά που έως τώρα θεωρούνταν ως συνωμοσίες.

Ωστόσο, θεωρούμε πως η Δρ  Adrienne Mayor ανοίγει δρόμο και δίνει βήμα στον επόμενο πανεπιστημιακό που θα παραδεχτεί, αυτό που εκείνη ακόμη δεν μπορεί: ότι υπήρχε τεχνολογία στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό η οποία έφτανε ή και ξεπερνούσε την σύγχρονη σημερινή.

Εσείς τι πιστεύετε για όλα αυτά; Αφήστε μας τη γνώμη σας στα σχόλια παρακάτω.

Σημ. Στην εικόνα βλέπουμε τον πρόδρομο στα ρομπότ Τάλω, την Πανδώρα ως πρόδρομο της Τεχνητής Νοημοσύνης και καράβι με τον Οδυσσέα που αντιπροσωπεύει τα νοοκίνητα καράβια των Φαιάκων, σύμφωνα με την ιστορικό Δρ Adrienne Mayor, του Πανεπιστημίου Stanford. Image Credit: The Sun.

diadrastika / Image by frenta from depositphotos.com