12 Σημάδια ότι Αντιμετωπίζετε Κάποιον από την Σκοτεινή Τριάδα

Ο ναρκισσισμός δεν είναι μόνο ζωντανός στον κόσμο μας σήμερα αλλά είναι επίσης και ένα τοξικό γνώρισμα του χαρακτήρα που όλοι γνωρίζουμε ότι βρίσκεται παντού.

Πώς μπορείτε να προστατευθείτε και να μην γίνετε το θύμα μιας τέτοιας χειραγώγησης; Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε αυτά τα άτομα γύρω σας.

Ας είμαστε ειλικρινείς, αν υπάρχει μια κοινή πεποίθηση που ορίζει τον κόσμο είναι το γεγονός ότι μας αρέσει να θεωρούμαστε καλύτεροι από τους άλλους σε αυτά που κάνουμε. Πολλοί αρπάζουν κάθε ευκαιρία για να καυχηθούν ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο το πόσο καλύτεροι, πλουσιότεροι και πιο επιτυχημένοι είναι. Μεγαλώνοντας σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι επόμενο να παρουσιαστούν άτομα με την «σκοτεινή τριάδα». Κυριολεκτικά ανατρέφουμε ναρκισσιστές, ψυχοπαθείς και κοινωνιοπαθείς.

Επίσης Διαβάστε: 9 τρόποι να εντοπίσουμε τους χειριστικούς ανθρώπους που επηρεάζουν τη ζωή μας

Η «σκοτεινή τριάδα» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην ψυχολογία για να αναφερθεί σε ένα σύνολο χαρακτηριστικών της προσωπικότητας που ταιριάζουν σε τρεις συγκεκριμένες κατηγορίες: ναρκισσισμός (ανάγκη για ξεχωριστή αντιμετώπιση και θαυμασμό), ψυχοπάθεια (σκληρότητα και έλλειψη ευαισθησίας) και μακιαβελισμός (ανάγκη για χειραγώγηση των άλλων). 

Υπάρχουν πολλές εξετάσεις που μπορούν να διαγνώσουν αυτές τις καταστάσεις αλλά δεν είναι χρήσιμες σε όσους προσπαθούν να αναγνωρίσουν αυτά τα τοξικά άτομα και να προστατευτούν. Πρέπει να εξασκηθούμε και να μάθουμε τα σημάδια και τα μοτίβα που τους ξεχωρίζουν. Αν αντιμετωπίζετε ένα τοξικό άτομο στην ζωή σας ήρθε η ώρα να μάθετε τι να προσέχετε. 
12 σημάδια ότι αντιμετωπίζετε τέτοιους ανθρώπους Αλλάζουν την πραγματικότητα όπως τους βολεύει για να ταιριάζει με την αφήγηση τους.

1. Αλλάζουν την πραγματικότητα όπως τους βολεύει για να ταιριάζει με την αφήγηση τους. 

Θα υπάρξουν φορές που θα είναι σαφές ότι η εκδοχή των γεγονότων των τοξικών ατόμων δεν θα ταιριάζει με την πραγματικότητα. Αυτό όμως δεν πρόκειται να τους σταματήσει! Αντί να παραδεχτούν ότι κάνουν λάθος θα χρησιμοποιήσουν άλλα εργαλεία για να χειραγωγήσουν την κατάσταση και να αλλάξουν την αλήθεια μέχρι να ταιριάζει στην αφήγηση τους. Το χειρότερο κομμάτι; Είναι τόσο καλοί σε αυτό που θα σας κάνουν να πιστέψετε την εκδοχή τους. 

2. Δημιουργούν ερωτικά τρίγωνα για να ελέγχουν την σχέση τους. 

Αν υπάρχει ένα πράγμα που οι ναρκισσιστές, οι ψυχοπαθείς και οι κοινωνιοπαθείς απαιτούν σε όλους τους τομείς της ζωής τους είναι ο έλεγχος. Όταν αισθάνονται ότι τον χάνουν θα λάβουν δραστικά μέτρα για να τον επαναφέρουν. Η χρήση των ερωτικών τριγώνων μπορεί να τους βοηθήσει σε τέτοια ζητήματα. Θα σας δώσουν την εντύπωση ότι υπάρχει κάποιος άλλος που τους ενδιαφέρει για να ζηλέψετε ενώ στην πραγματικότητα μπορεί απλώς να κρατούν επαφή με κάποιον πρώην χωρίς καμία πρόθεση να επιδιώξουν κάτι. 

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

3.Τονίζουν τα ελαττώματα σας με κάθε ευκαιρία. 

Είναι απαραίτητο να διασφαλίσουν ότι τα θύματα τους δεν θα κερδίσουν δύναμη ή αυτοπεποίθηση, καθώς έτσι θα μπορούσαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να τους ξεφύγουν. Για να σιγουρευτούν ότι αυτό δεν θα συμβεί θα επισημάνουν τις ατέλειες σας με κάθε ευκαιρία. Σταδιακά σας διαλύουν καταστρέφοντας την αυτοεκτίμηση σας για να είστε ανίσχυροι και ανυπεράσπιστοι. 

4. Απεγνωσμένοι για επιβεβαίωση, την αναζητούν παντού. 

Παρά το γεγονός ότι προσπαθούν να φαίνεται ότι έχουν αυτοπεποίθηση, οι τοξικοί άνθρωποι έχουν τα δικά τους θέματα με την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση τους. Γι αυτό, νιώθουν την ανάγκη να ζητούν την επιβεβαίωση σε όλα όσα κάνουν. Απελπισμένοι για την προσοχή σας, ίσως να μην το ζητήσουν ξεκάθαρα, αλλά θα το καταλάβετε. Πολύ βαθιά μέσα τους χρειάζονται κάποιον να τους πει ότι είναι «σωστοί». 

5. Σας «βομβαρδίζουν» με αγάπη. 

Αν πιστεύετε ότι κάτι είναι «πολύ καλό για να είναι αληθινό» ήρθε η ώρα να επαναξιολογήσετε την σχέση σας. Οι τοξικοί άνθρωποι θα σας βομβαρδίζουν συνέχεια με εκδηλώσεις αγάπης για να σας προσελκύσουν, θα σας λατρεύουν και θα σας κάνουν να πιστεύετε ότι βρίσκεστε σε μια φανταστική σχέση ή φιλία. Δυστυχώς, αυτή είναι μόνο η πρώτη φάση του μοτίβου που το τέλος του είναι να σας καταστρέψει. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να πληγωθεί έτσι. 

6. Ακόμα και αν το καταλάβετε, δεν μπορούν να σταματήσουν τα ψέματα. 

Τα ψέματα δεν είναι μια επιλογή στην ζωή τους είναι ένα φυσικό ένστικτο με το οποίο ενεργούν. Συχνά λένε τόσα πολλά ψέματα που πρέπει να πουν και άλλα για υποστηρίξουν τα ψέματα τους. Αυτό δημιουργεί έναν ιστό στον οποίο μπορεί να χαθούν ανάμεσα στην πραγματικότητα και την μυθοπλασία ή να πιστέψουν ακόμα τα ψέματα τους κάνοντας τα πιο πειστικά. Αν κάποιος τους καταλάβει είτε θα καλυφθούν με ακόμα περισσότερα ψέματα είτε δεν θα δείξουν καμία μετάνοια σαν να μην έγινε τίποτα. 

7. Όποτε δεν τους συμφέρει η συζήτηση αλλάζουν το θέμα. 

Θα υπάρξει μια στιγμή που οι άλλοι θα παρατηρήσουν τις τοξικές τους ενέργειες και θα θελήσουν εξηγήσεις. Ωστόσο, εκείνοι δεν πρόκειται να παραδεχτούν τα λάθη τους. Αντί γι αυτό θα κάνουν οτιδήποτε για να στρέψουν την συζήτηση σε κάτι άσχετο. Έχουν κατακτήσει τόσο καλά αυτή την ικανότητα που οι περισσότεροι δεν παρατηρούν καν ότι το έκαναν και ξεχνούν εντελώς το πρώτο θέμα. 

8. Συχνά παίζουν το θύμα για να προσελκύσουν συμπόνια. 

Αν καταλάβουν ότι βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση απλώς παρατηρείστε το πόσο γρήγορα θα ανατρέψουν τα πάντα. Παίζοντας τον ρόλο του θύματος δεν θα ευθύνονται εκείνοι για όποιο γεγονός συνέβη, αφού πώς θα μπορούσαν άλλωστε δεν μπορείτε να δείτε πόσο υποφέρουν; Μπορούν ακόμα να βάλουν και τα κλάματα. 

9. Παρά την απίστευτα τοξική τους φύση, δρουν σαν να είναι εντελώς αθώοι. 

Παρατηρήστε την συμπεριφορά τους. Πιθανώς θα κάνουν ότι δεν είναι τίποτα άλλο από ένα αφελές θύμα. Ωστόσο μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να παρασυρθεί από αυτή την κοροϊδία. Αντιθέτως κάντε ένα βήμα παραπάνω και θα ανακαλύψετε ότι η αθώα συμπεριφορά τους δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα κέλυφος, μια μάσκα που φορούν. Αν την παραβλέψετε θα δείτε κάποιον που προωθεί τις καταστροφικές συμπεριφορές. Θέλουν να προκαλούν αντιπαλότητες και ζήλια με ένα γλυκό χαμόγελο. 

10. Θα αρχίσετε να αναρωτιέστε αν τα συναισθήματα σας είναι πραγματικά δικά σας όταν είστε γύρω τους. 

Είναι πολύ καλοί στο να παίζουν με τα συναισθήματα σας και να προκαλούν αυτά που τους βολεύουν. Αν θέλουν να κλάψετε και να νιώσετε πληγωμένοι, θα εξασφαλίσουν ότι θα το κάνετε. Ομοίως, αν πρέπει να νιώσετε ευγνώμονες για όσα έχετε μπορούν να το κάνουν και αυτό. Γενικά, δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε ποια είναι τα δικά σας συναισθήματα. 

11. Θα παίξουν με τα συναισθήματα σας μέχρι να εκραγείτε και μετά θα σας κατηγορήσουν για την συμπεριφορά σας. 

Αν δεν έχουν κάτι σίγουρο για να σας κατηγορήσουν τότε να είστε βέβαιοι ότι θα δημιουργήσουν κάτι. Θα σας ανταγωνίζονται και θα σας προκαλούν μέχρι την στιγμή που θα ξεσπάσετε. Όταν το κάνετε, θα χρησιμοποιήσουν εκείνη την στιγμή για να ορίσουν το ποιοι είστε χαρακτηρίζοντας σας τρελούς και υπερβολικά συναισθηματικούς. Εννοούν έτσι ότι αντιδράτε με αυτόν τον τρόπο στα πάντα επομένως δεν είναι δικό τους λάθος. 

12. Είναι ενεργειακά βαμπίρ, τρέφονται από την ενέργεια σας και σας αποστραγγίζουν. 

Έχετε παρατηρήσει ότι όταν είστε μαζί τους αισθάνεστε εντελώς εξαντλημένοι; Αυτά τα τοξικά άτομα τρέφονται από την ενέργεια σας και σας αποστραγγίζουν με κάθε ευκαιρία. Αυτό περιλαμβάνει τόσο την σωματική σας ενέργεια όσο και την συναισθηματική και την πνευματική. Σας εξουθενώνουν για να επωφεληθούν οι ίδιοι. 

Μαγεία Τ.
awakengr.com και sahiel.gr / Image by Stefan Keller from Pixabay