Γρίφος: Ο βασιλιάς που έψαχνε απογόνους. Λιγότερο από 1% βρίσκει την απάντηση. Εσύ μπορείς;

Ήταν ένας βασιλιάς που δεν είχε παιδιά. Αυτό τον στεναχωρούσε πάρα πολύ. Το ίδιο και την βασίλισσα. Όλες οι προσπάθειες είχαν αποτύχει και πλέον έπρεπε να το πάρουν απόφαση. Όμως, σε ποιον θα κληροδοτούσαν όλο αυτό το μεγάλο βασίλειο που είχαν φτιάξει για τον λαό τους;

Ο βασιλιάς ήταν τίμιος, καλός, σωστός και δίκαιος. Έτσι σκέφτηκε μήπως θα έπρεπε να κάνουν έναν διαγωνισμό ανάμεσα στους υπηκόους και όποιος θα κέρδιζε αυτός θα γινόταν και ο κληρονόμος.

Το συζήτησε με την βασίλισσα και εκείνη συμφώνησε. Είχε, όμως, κάποιες ενστάσεις και κάποιες εναλλακτικές προτάσεις στην ιδέα του, έτσι ώστε να μην τους ξεγελάσει κάποιος πονηρός.

Το σκέφτηκαν, λοιπόν, πολύ καλά και αποφάσισαν πως να διαχειριστούν το ζήτημα.

Την επόμενη μέρα, ο βασιλιάς έβγαλε μία ανακοίνωση που έλεγε για την κληρονομιά του βασιλείου του με έναν διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός αυτός θα ήταν να δώσει σε όλους ανεξαιρέτως, μικρούς και μεγάλους, γυναίκες και άντρες, από έναν διαφορετικό σπόρο κάποιου φυτού που όλοι θα έπρεπε να φυτέψουν σε μία γλάστρα.

Εκείνος που θα είχε περιποιηθεί, φροντίσει και μεγαλώσει το ομορφότερο φυτό, εκείνος θα κέρδιζε τον διαγωνισμό και θα κληρονομούσε το βασίλειο.

Την άλλη μέρα το πρωί, έξω από το παλάτι, σχηματίστηκε μία μεγάλη ουρά από όλους τους υπηκόους και ο βασιλιάς άρχισε να μοιράζει σε κάθε έναν από αυτούς από έναν διαφορετικό σπόρο, μέχρι που νύχτωσε.

Μετά από λίγους μήνες, όταν διαγωνισμός έληξε, σχηματίστηκε έξω από το παλάτι μία νέα σειρά από γλάστρες με τα καλύτερα και ομορφότερα φυτά και λουλούδια που θα μπορούσαν να υπήρχαν σε όλο τον πλανήτη. Δίπλα στο καθένα στεκόταν και ο ιδιοκτήτης του που είχε πάρει τον σπόρο που του έδωσε ιδιοχείρως ο βασιλιάς.

Όλες οι γλάστρες ήταν υπέροχες. Η μία καλύτερη από την άλλη. Ο βασιλιάς κοίταξε την βασίλισσα και άρχισε να επιθεωρεί πολύ βιαστικά την τεράστια ουρά από γλάστρες που είχε σχηματιστεί. Δεν διάλεξε καμία από αυτές, παρά μόνο εκείνη από ένα μικρό κορίτσι που ήταν γεμάτη με χώμα, ποτισμένη, αλλά δεν είχε φυτρώσει κανένα φυτό.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ο βασιλιάς κοίταξε την βασίλισσα να δει αν συμφωνούσε μαζί του και μόλις του έγνεψε ότι συμφωνούσε με την απόφασή του, πλησίασε το μικρό κορίτσι και του είπε:

“Εσύ, μικρή μου, κέρδισες τον διαγωνισμό και κατά συνέπεια το βασίλειο. Εσύ θα γίνεις η κληρονόμος μου!”

Γιατί ο βασιλιάς προσπέρασε όλες τις γλάστρες με τα καλύτερα και ομορφότερα φυτά και λουλούδια, αλλά στάθηκε και διάλεξε την άδεια γλάστρα ενός μικρού κοριτσιού;

Σκέψου πολύ καλά πριν απαντήσεις. Διάβασε ξανά και ξανά το κείμενο αν χρειάζεται. Αν δεν βρίσκεις την απάντηση ή πιστεύεις ότι την βρήκες, τότε κοίταξε την σωστή απάντηση που βρίσκεται στην σελίδα 2.